Viikon levy: Nits – Wool (2000)

Nits_Wool_5408Kesä on jo pitkällä ja kesäyöt kauneimmillaan. Tunnelmoittamaan niitä öitä sopii paremmin kuin hyvin Nitsin Wool (2000). Kevyesti ja kuulaasti keinahtelevat kappaleet rauhoittavat olematta kuitenkaan valmiiksi pureskeltuja. Wool toimii taustamusiikkina monessa menossa, mutta kestää myös aktiivista kuuntelemista.

Vuoteen 1992 The Nitsinä tunnettu Nits on kotoisin Alankomaista. Yhtyeen musiikkityyli ja kokoonpano ovat vaihdelleet vuosien mittaan, ja Wool edustaa bändin rauhallisinta ja eteerisintä tuotantoa.  Avausraita Ivory Boy keinahtelee salakavalan kevyesti eteenpäin, ja kappaleen todellinen synkkyys kuuluu sanoituksessa:

He said: ’Cancer, cancer is a hurricane
Blows away my body and tears out my brain
But the songs you play somehow ease the pain’

Toinen kappale Walking with Maria kävelee puolityhjiä katuja unenomaisen kauniin trumpetin johdattamana. Verkkainen matka kulkee sanoituksessa vuosikymmenien halki jälleen synkeitä polkuja pitkin:

The river is a frozen sheet. An old man lying underneath
We walk from the light into the darkness
A million stars – one yellow moon. I will die – maybe soon
I won’t be afraid

Synkeistä aiheistaan huolimatta Wool ei ole masentava levy. Se on surullinen ja haikea, mutta samalla ehdottoman toiveikas. Melankolian läpi kuultaa valoa – I won’t be afraid.

Verkkainen synkistely tiivistyy hienoimmin levyn puolimatkassa. Crime & Punishment on paitsi levyn ja yhtyeen myös popmusiikin hienoimpia kappaleita. Äänimaailma, laulajan tulkinta, laulutekstit ja musiikin kulku draaman kaarta pitkin yksinkertaisesti toimivat erinomaisen hyvin.

My heart is so empty, my head is so full.
I cannot understand why they blew up a car
With a man and his wife

Crime & Punishment

Kuten useimmat hienot kokonaisuudet, myös Wool yllättää lopussa. Kun kuuntelija on kelluskellut hienon ja raukean Swimmingin aalloilla uinahtamisen rajamaille, viimeinen kappale Frog ravistelee hereille. Syntikkariffi ja torvisoitto potkivat valveille ja liikkeelle nautinnollisen rentoutumisen päätteeksi. Olo on rento mutta virkistynyt, kuin viilentävän uimareissun jälkeen.

Varaa levy Vaskikirjastoista

Laura Ahlstedt

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Musasto suosittelee, Viikon levy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s