Patti Smithin levynkansinäyttely Turun musiikkikirjastossa ja Altti Koiviston keikkaraportti vuodelta 1976

Patti Smith, odotamme sinua jälleen

Patti Smithin tuotantoa.Patti Smith saapuu jälleen Suomeen. Smith tekee bändinsä kanssa minikiertueen Helsinki-Tampere-Helsinki 7.9. heinäkuuta. Uusin albumi Banga julkaistiin viime vuoden kesäkuussa. Musasto juhlistaa rockin kuningatarta levynkansinäyttelyllä ja Altti Koiviston kokemuksilla ensimmäisestä Patti Smithin keikasta Turussa vuonna 1976.

Suuri artisti ja esikuva

Yhdysvaltalainen Patti Smith (s. 1946) on juhlittu artisti ja lauluntekijä. Hän on rockmusiikko, kirjailija ja kuvataiteilija, jonka karisma valaisee kuin Jim Morrisonin. Yksi Smithin salaisuuksista on se, että hänellä on aina ollut sanottavaa myös rockmusiikin konventioiden ulkopuolella. Me kuuntelemme häntä yhtä lailla kirjaston runotapahtumassa kuin rockfestarin päälavalla. Hän on lavalla kuin kotonaan sekä runokeikalla että tiukan bändin kanssa. Poliittisuudenkin keskellä kuulemme huokuvan optimismin ja rakkauden, emme saarnaamista.

Vuonna 1975 debyyttialbumi Horses esitteli “rockin uuden kuningattaren” suurelle yleisölle. Smith oli jo kouliintunut esiintyjä, ja hän osasi kohdata vaikeankin yleisön. Nousu rockikoniksi oli nopea. Smith oli uudenlainen kapinan airut, jota kuunneltiin keskittyneesti. Vaikutuksen alla monet tulevat tähdet pohtivat musiikintekoa, mukana esimerkiksi Michael Stipe (R.E.M.) ja Chrissie Hynde (Pretenders). Patti Smith Groupin kokonaisvaltainen musiikki toimi kuin kulttuurivallankumous punk rockin rinnalla. Bändi jätti pysyvän jäljen rockmusiikin historiaan.

19751979 julkaistujen neljän albumin jälkeen Smith keskittyi usean vuoden ajaksi perhe-elämään. Patti Smith Group jäi taakse. Kauan odotettu Dream Of Life (1988) ei vielä tuonut bändijohtajaa pysyvästi takaisin, mutta kahdeksan vuotta myöhemmin julkaistu toinen paluulevy Gone Again muutti tilanteen. Vuodesta 1996 lähtien Smith on julkaissut kuusi albumia.

Ihan kakaroita!

Patti Smithin elämästä voi lukea erinomaisesta muistelmateoksesta. Vuonna 2010 julkaistu Just kids (Ihan kakaroita, suom. Antti Nylén, Just kids, ruots. Ulla Danielsson) on kiehtovaa kerrontaa yhdeltä aikamme suurimmista kulttuurivoimista. Elämäkerrallinen valaisee Smithin elämää 1970-luvun lopulle saakka, ja jatko-osakin on tulossa.

***

Levynkansinäyttely avattu Turun musiikkikirjastossa

Heinäkuun 5. avatussa levynkansinäyttelyssä on esillä kuusi albumia Patti Smithin pitkän uran varrelta. Näyttelyn vierellä on lainattavissa elämäkerrallisia ja artistin CD-levyjä. Esillä ovat LP-levyt ovat Pauliina Valven ja Tuomas Pelttarin kokoelmista.

° Horses 1975

° Easter 1978

° Wave 1979

° Dream Of Life 1988

° Trampin’ 2004

° Banga 2012

***

He odottavat minua Suomessa

Patti Smithin ja bändin keikkaa mainostettiin Turun Sanomissa.

Patti Smithin ja bändin keikkaa mainostettiin Turun Sanomissa.

Syyskuun lopussa 1976 Smith kirjoitti saatteita albumille Radio Ethiopia, vain paria päivää ennen keikkoja Turussa ja Helsingissä:  The guys are waiting for me in Finland… Altti Koivisto oli paikalla, kun Patti Smith and her American band esiintyi Turun Konserttitalolla lokakuun 1. päivä 1976:

Patti Smithissä oli kapinaa

– Amerikkalaisen Patti Smithin upea, vuonna 1975 ilmestynyt esikoisalbumi ”Horses” nosti hänet nopeasti yhdeksi rockin kiinnostavimmaksi uudeksi tähdeksi. Patti Smithiin kohdistuneista suurista odotuksista kertoo paljon se, että häntä nimitettiin rockin uudeksi kuningattareksi. Sitä hienompaa oli, että hän saapui osana Euroopan kiertuettaan myös Suomeen esiintyen 30.9.1976 Helsingin Kulttuuritalolla ja seuraavana päivänä Turun Konserttitalolla. Tietämykseni hänen ”Horses”-levystään rajoittui tässä vaiheessa radiosta pariin kertaan kuulemaani vaikuttavaan tulkintaan Van Morrisonin ”Gloriasta”. Patti Smithin tulo Turkuun oli joka tapauksessa sen luokan tapahtuma, että se oli koettava.

– Muistamani mukaan Turun Konserttitalo ei ollut läheskään täynnä, mutta sitä innostuneemmin paikalla olleet ottivat Patti Smithin ja hänen yhtyeensä vastaan. Päällimmäisenä muistikuvana tuosta yli 35 vuoden takaisesta illasta on mieleeni jäänyt musiikin rajuus, joka ennakoi lähestymässä ollutta punkin läpimurtoa.

Erityisesti Patti Smithin persoonallinen laulutapa ja täydellinen heittäytyminen musiikkinsa vietäväksi ovat jääneet mieleeni. Tällä heittäytymisellä tarkoitan hänen liikkumistaan lavalla, jossa hän ei todellakaan säästellyt itseään. Omien sävellystensä lisäksi Patti Smith tulkitsi myös muiden lauluja, joista ”Glorian” lisäksi muistan ainakin encorena esitetyn räjähtävän version Whon ”My Genaration” –klassikosta. Pian konsertin jälkeen kävin ostamassa Levymyynnistä ”Horses”-levyn ja hieman myöhemmin Patty Smithin uuden levyn ”Radio Ethiopia”.

***

Levynkansinäyttely ja Musaston artikkeli ovat Raision ja Turun musiikkikirjastojen yhteistyötä.

Teksti: Tuomas Pelttari ja Altti Koivisto

Kuvat: Tuomas Pelttari

Juliste: Laura Ahlstedt ja Tuomas Varila

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Levynkansinäyttelyt, Musasto suosittelee, Näyttelyt Turku

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s