Focus 3 on Viikon levy

Focus Alankomaista

Focus 3

Focus: Focus 3 (1972)

Silloin tällöin vastaan tulee levyjä, jotka muokkaavat käsitystä musiikista. Kyseiset levyt saattavat pitää sisällään hyvinkin laajan äänimaailman ja kappalevalikoiman, jotka muodostavat täydellisyyttä hipovan yhtälön. Focus 3 on tällainen yhtälö. Vaikka alankomaalaisen Focus-bändin tunnetuin teos lienee kappale nimeltään Hocus Pocus, on bändin tarina kyseistä kappaletta syvempi.

Focus on yhtye, joka osaa taitavasti vaihtaa albumin sisäistä tyylikirjoa groovaavasta rock-riffittelystä aina kevyempään akustiseen pehmoiluun asti. Tyyli on yksinkertaisimmin selitettynä proge, mutta repertuaariin mahtuu myös puhdasta jazzia sekä ”tavallisempaa” rockia. Laulaja Thijs van Leerin omalaatuinen laulutapa sopii kappaleisiin niin hyvin, että erikoinen ulosanti ei ehdi ihmetyttää hirveän pitkään. Focus 3-levyllä pääpaino on kuitenkin koskettimilla, sekä kitaralla – unohtamatta kuitenkaan mainiota rumputyöskentelyä. Thijs van Leer soittaa levyllä äänihuultensa lisäksi myös koskettimia ja huilua, joten ei olekaan mikään ihme, että laulamiselle ei löydy aikaa joka välistä.

Legendaarinen kitaristi Jan Akkerman onkin tarina erikseen. Levyn kitaramelodiat iskevät kuuntelijan leuan lattiaan osuvuudellaan. Kitaristi osaa tarvittaessa soittaa uskomattomia määriä nuotteja pienessä ajassa, mutta hallitsee myös rauhoittumisen taidon. Focus 3 ei ole siis pelkkää taitojen kanssa keulimista, vaan sooloilut ja hallitut melodiat pidetään tasapainossa. Sekä Thijs van Leer sekä Jan Akkerman tuntuvat elävän levyn sisällä symbioosissa – molemmat kiinnittävät tarkasti huomiota siihen, mitä toinen soittaa ja täydentävät toisiaan.

Levyltä on hankala poimia kohokohtia, sillä mielestäni albumi soljuu alusta loppuun yhtenä miellyttävänä virtana. Lopun 26-minuuttinen progerutistus ”Anonymous II” on kuitenkin nostettava jalustalle: uskomaton kappale, joka ei ehdi tylsistyttää missään vaiheessa. Levyn kolmas raita ”Sylvia” on taas bändin tunnetuimpia kappaleita. Melodia on tarttuva. Ei ole ihme, että biisi on saanut paljon radiosoittoa.

Albumi on aina kokonaisuus ja parhaimmillaan enemmän kuin osiensa summa. Focus 3 on kaikessa massiivisuudessaan hieno kokemus – varsinkin kokonaan nautittuna.

Kalle Karjalainen

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Musasto suosittelee, Viikon levy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s