Viikon levy: Afrocubism – Afrocubism

AfrocubismAfrocubism yhdistää Kuuban ja Malin soundin. Pari vuotta sitten julkaistu albumi pitää sisällään kevyesti keinuvia, kesäisiä rytmejä taitavien muusikoiden esittämänä. Alun perin tämän projektin piti toteutua jo yli viisitoista vuotta sitten mutta tuolloin se juuttui byrokratian kankeisiin rattaisiin. Viimein hölmösti ”Kuuban Johnny Cashiksi” nimetyn Eliades Ochoan kärsivällisyys palkittiin. Hän oli muistuttanut tuottaja Nick Goldia projektista tasaisin väliajoin ja lopulta vuosi 2010 oli otollinen sen toteutumiselle. Ochoa kuului aikoinaan myös Buena Vista Social Clubiin joka syntyi itse asiassa hätäratkaisuna Afrocubismin tilalle. Buena Vistan maine tiedetään ja Afrocubismilla on kaikki ainekset samaan mikäli jatkoa tälle levytykselle joskus seuraa.

Kitaristi/laulaja Ochoan lisäksi levyllä esiintyy monia arvostettuja muusikoita. Albumin avaa Kora-harpun mestarin Toumani Diabatén sävellys Mali Cuba. Tämä instrumentaaliversio kappaleesta juhlistaa Kuuban ja Malin läheistä historiaa. Ochoan ja Diabatén soitinten vuoropuhelu toimii ja kappale keinuu rennosti eteenpäin. Toisena kuultava haikea Al vaivén de mi carreta oli ensimmäinen albumille äänitetty kappale. Vokaalit Ochoan kanssa laulussa jakaa Kasse Mady Diabaté. Ehkäpä levyn paras esitys. Karamo tarkoittaa saalistajaa. Kappale esittelee ngoni-taituri Bassekou Kouyaten. Ngoni muistuttaa soittimena banjoa ja Kouyaten soittoa saa kuulla läpi koko levyn. Muista muusikoista pitää vielä mainita kuubalainen Grupo Patria, balafonisti Lassana Diabaté sekä Afrikan ykköskitaristeihin laskettava Djelimady Tounkara.

Jarabi, mikä suomeksi tarkoittaa intohimoa, on yksi levyn suosikkikappaleitani. Cuban groove tuo tähän suosittuun lauluun uusia, makeita ulottuvuuksia. Ochoan ääni on täynnä haikeutta joten hänen laulamansa kappaleet miellyttävät myös. Tämän lisäksi laulukielenä espanja on uskomattoman hieno. Kasse Mady Diabatén säveltämä Benséma on levyn loppupuolen helmi joka pistää vartaloon liikettä. Lisäksi laulun nimi, joka muuten tarkoittaa mahdollisuutta, muuttuu tällaisen kieron huumorintajun omaavan henkilön päänsisällä ylistyslauluksi erästä ranskalaista jalkapallon supertähteä kohtaan. Tiedä toisaalta vaikka soittaisivat tätä kappaletta Madridin kotistadionilla.

Afrocubism on mainio fuusio kuubalaista ja afrikkalaista musiikkia joka yksinkertaisesti toimii. Sen ainoita heikkouksia on aavistuksen liian pitkä kesto.

Petri Kipinä

Jätä kommentti

Kategoria(t): Musasto suosittelee, Viikon levy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s