Viikon levy: Sammal – Sammal

Turkulainen Sammal pöyhii ansiokkaasti vanhojen Love Recordsin progeaarteiden soundeja. Svart Recordsin julkaisu on todellista luomutuotantoa, levyä on kuulemma äänitetty nopealla aikataululla studiolivenä. Albumi hengittää ja ilmapiiri on lämmin. Tässä tapauksessa vinyyliformaatti on myös ainoa oikea vaihtoehto, digitaaliset tehosteet jäävät marginaaliin.

Jos Sammal olisi innostunut 2000-luvun studiotekniikasta, kiekkoa olisi helppo laittaa vertailuun Von Hertzen Brothersin ja Liekin tuotosten kanssa. Mutta, Sammal on syvällä 70-luvun progehuuruissa. Sammal vertautuu suoraan Tabula Rasan, Haikaran ja Tasavallan Presidentin suuntaan. Ulkomaan nimistä voi pudotella esille peruslohkareita kuten Camel, Jethro Tull ja vanhempi Deep Purple.

Tasavahvan kokonaisuuden osat sopivat saumattomasti yhteen. Albumin avaava Puolikuu etenee välittömästi urku auki – siis Hammond-uruista on kyse ja meno on muutenkin ripeän rosoista. Esox lucius herkistelee lievässä happopilvessä kunnes suunnaksi otetaan psykedeelinen progehapuilu – lopullisena erektiohetkenä Sammal löytää sisäisen Deep Purplensa ja meno yltyy melkoiseksi hard rock -messuksi. Instrumentaalipala Jäniksen vuoksi on kuin iloluontoinen Piirpauke-coveri.

Kaikki kortit avataan rehellisen rohisevalla blues-riffillä, mainio Purple-henkinen perinnerutistus saa lisämaustetta todella tyylitietoisesta skebasooloilusta. Hehkeän haavoittuva Pink Floyd -tunnelmointi ja ankarasti tööttävä urkuosasto aiheuttavat väristyksiä Lehtipuiden alle -kappaleen kohdalla. Allekirjoittaneen papereissa suurimman hehkutuksen ansaitsee ripeän koukeroinen progenakittelu Veneenrakentaja. Kylmää usvaa on kuin Pekka Strengin lauluikirjasta – vaikuttavaa!

Kuten todettua, vinyyliformaatissa levy tuntuu entistäkin rehevämmältä – tyylikäs kansitaide suorastaan puhkeaa kukkaan. Kyseinen musiikkiäänite tulee kestämään aikaa.

J.Kaunisto

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Musasto suosittelee, Viikon levy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s