Raision musiikkiosaston kuukauden klassikko: Värttinä – Oi Dai

Värttinä / Oi Dai (1991)

Värttinän kolmas levy Oi Dai merkitsi ilmestyessään toukokuun lopulla 1991 nuorelle, nousevalle kansanmusiikkiyhtyeelle läpimurtoa suuren yleisön tietoisuuteen. Yhtyeen tunnusmerkit energinen naislaulu, suomensukuisten kansojen perinteeseen pohjautuva musiikki ja muun yhtyeen taitava akustinen soitanta saivat tuoreeltaan ihastuneen vastaanoton niin yleisöltä kuin kriitikoilta. Harvojen tiedossa ollut rääkkyläläislähtöinen yhtye nousi kerralla julkisuuteen.

Poikkeavaa Värttinässä oli ennen muuta naisten äänen kuuluminen, sillä laulajia oli peräti viisi: Sari Kaasinen, Mari Kaasinen, Kirsi Kähkönen, Sirpa Rantakangas ja Minna Rautiainen. Bändisovitukset olivat suurelta osin kitaristi Tommi Vikstenin tekemiä. Ainutlaatuista Värttinä-soundia olivat lisäksi luomassa Kari Reiman (kitara), Tom Nyman (basso), Janne Lappalainen (puhaltimet), Christer Hackman (lyömäsoittimet) ja Riitta Potinoja (haitari).

Onnistuneeseen lopputulokseen olivat niin ikään ratkaisevasti vaikuttamassa rockyhtyeiden kanssa aikaisemmin työskennellyt tuottaja Riku Mattila sekä äänittäjänä toiminut Timo Löyvä. Tuloksena oli todellinen täysosuma, joka oli rock and rollia olematta kuitenkaan varsinaisesti rock and rollia. Rumba-lehden levyarvostelussa Mikko Saarela totesi ytimekkäästi: ”Minä olen aivan myyty, enkä viitsi edes yrittää keksiä mitään näennäiskritiikkiä. Vuoden kotimainen? Pankaa rokkarit paremmaksi!” Levyä on myyty parin vuosikymmenen aikana yli 50 000 kappaletta, ja se on edelleen Värttinän myydyin levy Suomessa.

Kesällä 1991 Värttinää kysyttiin kaikkialle. Raisiolaisetkin pääsivät nauttimaan yhtyeestä, sillä Värttinä esiintyi elokuun lopulla Krookilan kotiseutujuhlassa. Tämän mahdollisti se, että Raision kulttuuritoimi oli sopinut jo hyvissä ajoin yhtyeen kanssa esiintymisestä kotiseutupäivillä. Oi Dai –levyn menestyksen myötä yhtyeen keikkapalkkiot nousivat luonnollisesti huomattavasti, mutta Värttinä ei kuitenkaan unohtanut suullista sopimustaan esiintymisestä Raisiossa aiemmin sovitulla paljon pienemmällä keikkapalkkiolla.

Värttinä Raision Krookilassa vuonna 1991

Värttinä Raision Krookilassa vuonna 1991

Värttinä Raision Krookilassa vuonna 1991.

Värttinä Raision Krookilassa vuonna 1991.

Koskaan aiemmin eikä sen jälkeenkään ole Krookilan kotiseutukeskuksessa nähty sellaista määrää ihmisiä, joista monet olivat tulleet matkojenkin takaa. Vertailun vuoksi mainittakoon, että heinä-elokuussa Värttinä myi loppuun muun muassa kaksi kertaa Helsingin Tavastia-klubin ja kerran Tampereen Tullikamarin, esiintyi Oulun Kuusrockissa, Rääkkylän Kihauksessa ja Kaustisen kansanmusiikkifestivaaleilla.

Tänä vuonna 30-vuotisjuhlavuottaan viettävä Värttinä  on suomalaisen kansanmusiikin lippulaiva ja kansainvälisesti menestynein yhtye. Maailman joka kolkalla esiintynyt ja maailmanmusiikkilistoilla menestynyt Värttinä teki juhlavuotensa kunniaksi huhtikuussa laajan Suomen kiertueen. Yhtyeen kokoonpano on vuosien varrella muuttunut useasti. Tällä hetkellä Värttinän muodostaa kuusi muusikkoa, kolme laulajaa ja kolme soittajaa. Laulajina ovat Mari Kaasinen, Susan Aho ja Karoliina Kantelinen sekä soittajina Matti Kallio (harmonikka), Hannu Rantanen (kontrabasso) ja Mikko Hassinen (rummut ja lyömäsoittimet).

(Altti Koivisto)

 

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Kuukauden klassikko, Musasto suosittelee, Näyttelyt Raisio, Uncategorized

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s