Viikon levy: Jeff Buckley – Grace

grace

Kuin enkelin ääni, eteerinen ja kaunis. Samalla vahva, haavoittuva, hauras ja herkkä. Tämä on selkein piirre jonka kuulee Jeff Buckleyn (17.11.1966–29.5.1997) ainoaksi jääneeltä albumilta. Buckleyn tarina on traaginen, hän oli nuori ja lupaava taiteilija, joka kuoli niin monen muun rockin legendan tavoin nuorena, vain 30-vuotiaana. Traagisuutta lisää se, että hänen isänsä, tunnettu folk-laulaja Tim Buckley kuoli itsekin nuorena, ainoastaan 28-vuotiaana. Grace oli ainoa kokopitkä levy joka julkaistiin Jeffin elinaikana, tämän lisäksi hän ehti julkaista muutaman EP:n. Kuolemansa jälkeen hänen toisen levynsä demot julkaistiin nimellä “Sketches for My sweetheart the drunk”. Hän oli tekemässä kyseistä levyä kun lähti iltauimaan täysissä pukeissa ja hukkui jäätyään ohi ajavan veneen aaltoihin.

Grace on levynä kestänyt hyvin aikaa, toisin kuin jotkin aikalaisensa. Levy on klassisen kuuloinen mutta silti selkeästi aikaansa edustava. Levy tuntui aikanaan varsin tuoreelta henkäykseltä grungen jälkeisenä aikana 1990-luvun alkupuolella. Äänimaailmaltaan levy on kuulas ja henkevän oloinen, kaiken yllä leijuen Jeff Buckleyn uskomaton ääni joka tuntuu osuvan suoraan kuulijan sisimpään, hänen äänialansa oli kolme ja puoli oktaavia ja hänellä oli loistava äänenkäyttö. Levyä tukee ilmava tuotanto ja taiten soitetut puhtaat sähkökitarat ja instrumentaatio joka tukee kappaleita. Levy on melankolinen mutta kaunis, haikea ja suloinen. Ja lohdullinen.

Levy ei ollut aikanaan supersuosittu vaan sen maine kasvoi pikkuhiljaa jo Buckleyn eläessä ja etenkin hänen kuoltuaan. Levy löytyy usein parhaiden levyjen listauksilta ja moni artisti on kehunut levyä; esim. Radioheadin Thom Yorke on myöntänyt Jeff Buckleyn laulun innoittaneen hänen omaa falsettilauluaan ja David Bowie on sanonut Gracen olevan yksi hänen aution saaren levyistään.

Varaa levy Vaskista

Antti Impivaara

Jätä kommentti

Kategoria(t): Musasto suosittelee, Viikon levy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s