Musamaailman mietteitä – kuukauden artisti: Pekko Käppi

Kuva: Ninni Luhtasaari

Kuva: Ninni Luhtasaari

1. Esittele itsesi ja kerro lyhyesti urastasi.

Nimeni on Pekko Käppi ja olen syntyjään ja nykyään tamperelainen. Nuoruuteni vietin tosin Paraisilla, josta käsin tuli Turun musiikkianti tutuksi ja toisaalta törmäsin siellä ensikertaa jouhikkoon, eli tuohon mainioon savokarjalaiseen jousilyyraan. Kyseisestä soittimesta tulikin sittemmin pääasiallinen työntekovälineeni.

2. Käytätkö säännöllisesti kotikaupunkisi kirjastopalveluja?

Totta toki. Tampereen Metso ja toisaalta (entisen) Musiikintutkimuksen laitoksen kirjasto ovat alati käytössä. Turun musiikkikirjasto oli nuoruusvuosina hyvinkin kasvattava paikka ja Paraisilta sinne matkustin lainaamaan Grateful Deadin vinyyleitä.

Pietarissa oleskellessani Venäjän kirjallisuuden instituutin ”Pushkinin talon” äänitearkistossa 1900-luvun alun hantien ja mansien perinnemusaäänitteiden parissa vietetty viikko oli arkistoelämäni kohokohtia. Erityisesti jäi mieleen hantimuusikoiden pyngyr-lyyran syntinen sointi vahalieriöllä ja tupakkia ketjussa polttavat venäläiset indianajonesmaiset etnomusikologikovanaamat! Toki tuo nyt ei ole oikeastaan kirjasto, vaikka oli siellä paljon hienoja nahkakantisia kirjojakin.

3. Mikä on mieleenpainuvin konsertti jota olet ollut katsomassa?

Moniahan noita on ollut, mutta malilaisen Amy Sackon  äkillinen esiintyminen Clandestino-festareilla Göteborgissa  vuonna 2008 oli silkkaa taikuutta ja osui arkaan kohtaan, kuten myös Räjäyttäjät-yhtyeen keikka 6. Aisti-festareilla.

4. Mitä mieltä olet kotikaupunkisi musiikkitarjonnasta ja -elämästä?

Mikäs siinä. Kyllä Tampereella monen näköistä ja kuuloista tarjontaa ja elämää löytyy ja sikäli aivan liikaa, etten ehdi millään ottamaan osaa kuin niiden murto-osaan. Hienoja keikkoja on ollut nyt esimerkiksi Metson musiikkiosastolla, jossa on vuoden ajan järjestetty konsertteja maanantai-iltapäiväisin. Tamperelaiset tai tamperelaistuneet musaihmiset soittavat ja kertovat juttuja ja suosittelevat kirjoja ja levyjä. Hienoa on moinen.

5. Suosittele kolmea levyä/artistia kirjaston kokoelmista.

Tässäpä on melko varman päälle valkattu kolmikko, toimii missä vain. Olisin laittanut lisäksi Sin Alley -kokoelmasarjan, mutta en ole varma löytyykö se teiltä. (Ei löytynyt. Toim. huom.)

Entiset etniset: Kansanmusiikkia Yleisradion pikalevyiltä 1935–1954

Pentagle-yhtyeen Basket of light

Alan Lomaxin Southern Journey-kokoelmasarja

Toim. Petri Kipinä

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Haastattelut, Musamaailman mietteitä - kuukauden artisti, Musasto suosittelee

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s