Napalm Deathin uusin on Viikon levy

Napalm Death: Utilitarian

Napalm Death oNapalmDeath_Utilitariann englantilainen vuonna 1981 perustettu grindcore-yhtye, jota pidetään genrensä pioneerina. Grindcorelle on tyypillistä vahvasti särötetyt kitarat, karjuntaan perustuva laulutyyli, nopea tempo ja lyhyet kappalepituudet. Perinteisesti genren merkkinä pidetään myös poliittisesti värittyneitä lyriikoita, jotka lienevät punk-vaikutteiden peruja. Napalm Death on myös siitä erikoinen yhtye, että siinä ei ole enää jäljellä yhtään alkuperäisjäsentä. Yhtyeen tyyli onkin kehittynyt paljon sen alkuajoista, eikä kehityksen loppua näy.

Utilitarian (2012) alkaa Napalm Deathille epätyypilliseen tapaan melodisella introlla. Kahden minuutin pituinen Circumspect luo uhkaavan tunnelman ja jättää kuulijan odottamaan yhtyeelle tyypillistä rajua paahtoa. Avauskappale ei tätä tarjoa, mutta kun kakkoskappale Errors in the Signals lähtee käyntiin, taukoa väkivaltaiselle riepottamiselle ei enää näy.

Albumin alku on kaaottista raivoamista, joka ei jää laadultaan aiemmista Napalm Deathin tuotoksista. Yhtye ei ole kuitenkaan tyytynyt tekemään asioita sille tuttuun ja turvallliseen tapaan. Levy sisältää runsaasti yhtyeelle uusia elementtejä.

Ensimmäinen näistä elementeistä on kappaleessa Everyday Pox esiintyvä saksofoni. Tosin se ei juuri saksofonilta kuulosta. Instrumentti kuulostaa täysin mielipuoliselta. Kärsivää kirkunaa kehystää tuplapedaalien raivokas potkiminen. Oman lisänsä kappaleisiin tuo laulaja Mark Greenwayn matalia murinoita rikastava kitaristi Mitch Harriksen korkeat kirkunat.

Levy sisältää nopean ja suoraviivaisen tykityksen lisäksi myös paljon groovaavia ja jopa melodisia kohtia. Esimerkiksi musiikkivideobiisi The Wolf I Feed sisältää jopa puhdasta kuorotyyppistä laulua. Juuri kun ehtii jo ajatella yhtyeen rauhoittuvan se lyö nyrkillä naamaan ja lähtee jatkamaan mielipuolista raivoamistaan.

Napalm Death ei petä tälläkään kertaa. Utilitarian on perinteinen Napalm Death –albumi, mutta se ei ole kangistunut kaavoihinsa, vaan luonut paljon uuttaa musiikkiinsa. Albumi on vihainen, eikä se anna poliitikoille armoa. Esimerkiksi kappale Think Tank Trials kertoo jo nimellään mistä on kyse. Lisäksi kun levyn kannesta löytyy tavallinen tallaaja, jota pukumiehet monottavat kuin yhtyeen rumpali tuplapedaalia, mikään ei jää arvailujen varaan.

“Obscure my face
Effectively decapitate
Unbowed through
The smear campaign
Effectively decapitate”

Tämän albumin jälkeen kukaan ei käy enää äänestämässä.

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Musasto suosittelee, Viikon levy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s