Uusi Wagner-hylly Turun musiikkikirjastossa

Richard Wagner 200 vuotta

Richard Wagner -levytyksiä.Etsitkö Richard Wagnerin teoksia? Olet kenties unohtanut sävellyksen nimen tai levytyksen? Ei hätää, sillä Wagnerin CD-levyjä voi nyt etsiä yhdestä hyllystä musiikinlajista riippumatta. Löydät musiikkikirjaston uuden Wagner-hyllyn taidemusiikin luokituksen loppupäästä.

Uudistetut kokoelmat

Musiikkikirjaston Wagner-valikoimaa on uudistettu. Erityisesti oopperalevytyksiä on lisätty, samoin aariakokoelmia. Kokoelmassa on ensi kertaa 3CD oopperasta Die Feen. Musasto suosittelee kaikkia uutuushankintoja lämpimästi.

J.S. Bach – Mozart – Beethoven – Wagner – Sibelius

Wagner-hylly jatkaa sarjaa, jossa kirjaston CD-kokoelmia on esillä säveltäjän mukaan.Richard Wagner on sarjassa viides – J.S. Bachin, Mozartin, Beethovenin ja Sibeliuksen jälkeen. Taidemusiikin uusi järjestely tuo lähellesi säveltäjän tuotannon kirjon, ja voit tehdä löytöjä myös ilman kirjastoluokitusta.

Wagner on jälleen ajankohtainen

Musiikkikirjaston Stagella puhutaan saksalaisesta suursäveltäjästä 17.4.2013 klo 18.

***

Paimion kirjastonjohtaja Kari Pohjola pohtii Richard Wagnerin sisintä:

Richard Wagnerista (1813–1883) ilmestyi viime vuonna osuvasti nimetty kirja The Sorcerer of Bayreuth (Wagner asui Bayreuthissa 12 vuotta ja kaupungissa järjestetään vuosittain musiikkijuhlat, joilla esitetään hänen teoksiaan). Jotakin noituutta on oltava miehessä, jota sekä kirotaan että palvotaan edelleen vuonna 2013, jolloin hänen syntymästään on kulunut 200 vuotta. Ristiriitainen persoona, jota on helppo vihata, mutta jonka musiikkia on vaikea olla rakastamatta.

Erityisesti hänen tapansa sitoa musiikki ja eri mytologioihin perustuvien henkilöhahmojen sisäinen elämä toisiinsa on vertaansa vailla musiikin historiassa. Parhaana esimerkkinä tästä on ooppera Tristan & Isolde. Wagnerin musiikki ikään kuin lumoaa kokijansa ja kietoo hänet epätodelliseen aistimusten verkostoon, josta lopulta ei enää haluakaan päästä pois.

Wagnerin mainetta on kolhinut hänen kirjoituksiaan sävyttänyt ajoittain voimakas antisemitismi, mikä sai monien silmissä vielä lisävahvistuksen hänen poikansa vaimon Winifred Wagnerin ystävystyttyä Adolf Hitlerin kanssa tämän poliittisen uran alkuvaiheessa. Pitkälti tämän ystävyyden seurauksena Wagnerin musiikki ja natsi-ideologia sekoittuivat ketjuksi väärinymmärryksiä.

Wagnerin elämä oli myrskyisä ulottuen anarkistisesta vallankumoustoiminnasta Dresdenissä vuonna 1849 aina Baijerin kuninkaan suosioon asti. Yhteiskunnallinen kumous jäi tekemättä: sen sijaan hän toteutti vallankumouksen musiikissa. Wagnerille musiikki ei ollut ajanvietettä, vaan sillä tuli pyrkiä vaikuttamaan ihmisten sisimpään. Myytit tarjosivat hänelle mahdollisuuden käsitellä ajallisesti ja paikallisesti universaaleja aiheita, ja näin oopperat ulottuivat ympäröivää 1800-luvun puolivälin maailmaa kauemmaksi. Ja tämän vuoksi Wagnerin oopperat sallivat hyvin moninaisia esitystulkintoja.

Wagnerin tuotanto Lentävästä hollantilaisesta Parsifaliin on kansainvälisten oopperatalojen vakio-ohjelmistoa. Varhaisemmista oopperoista lähinnä Rienziä esitetään jonkin verran. Libretot Wagner kirjoitti itse omiin oopperoihinsa: näin hän välttyi oopperakirjallisuutta usein vaivanneelta epäuskottavien librettojen ongelmalta. Läpi Wagnerin oopperoiden kulkee temaattisena lankana lunastuksen/pelastuksen ajatus – ihmisen puolinaisuus tai epätäydellisyys, joka voi saada täyttymyksensä ainoastaan siinä inhimillisessä vuorovaikutuksessa, jota usein rakkaudeksi kutsutaan.

Tuomas Pelttari

Kari Pohjola

Tuomas Varila

Topi Lindqvist

Jesse Rosten

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Musasto suosittelee, Säveltäjähyllyt, Taidemusiikki, Uutta ja retroa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s