Musamaailman mietteitä – kuukauden artisti: Kaisa Vala

Kuva: Kaisa Anttila

Kuva: Kaisa Anttila

Huhtikuun artistina esittäytyy lahjakas lauluntekijä Kaisa Vala.

1. Esittele itsesi ja kerro lyhyesti urastasi.

Olen lauluntekijä, laulaja ja kosketinsoittaja. Nimenomaan tuossa järjestyksessä. Kappaleiden tekeminen on minulle ensisijaista instrumenttien soittamiseen verrattuna. Onneksi ääneni ja sormeni tottelevat sävellyksiäni, koska muuten olisin musiikillisesti rampa.

Ponnahdin laajempaan tietoisuuteen vuonna 2012 jolloin osallistuin YLE:n Uuden musiikin kilpailuun kappaleellani Habits of Human Beings. Pääsimme finaaliin asti, mikä oli maltilliseen indiesuosioon tottuneelle aikamoista rodeota. Suorat televisiolähetykset kasvattivat minua kuitenkin artistina siitä valtavirtayleisöä vieroksuvasta angstisesta haavanlehdestä, johon ennen samastuin.

Samana syksynä julkaisin monta vuotta hierotun debyyttialbumini International Shaman. Tätä aiempi julkaisu oli akustinen soololevy Ghost Waltz vuodelta 2007 joten seuraavaa levyä saataneen odottaa taas vuositolkulla. Perfektionisti ei vaan osaa pullauttaa uunista puolikypsää pataa. Olen tosin säveltänyt puolivahingossa jo 40 uutta kappaletta, joten jonkinlainen välisoitto saattaa karata julkaistavaksi nopeamminkin.

2. Käytätkö säännöllisesti kotikaupunkisi kirjastopalveluja?

Lapsuuden haaveammattini oli kirjailija ja olen lukenut kirjastojen teoksia sieluni kyllyydestä. Yliopisto-opiskelijana tulin viettäneeksi seitsemän vuotta kirjastoissa nenä kiinni klassikoissa opiskellessani englantilaista filologiaa. Olen kärsinyt kirjaähkystä sen jälkeen, mikä vähän harmittaa. Olen toipuva himolukija!

Kirjastoista on kuitenkin hyvä lainata myös musiikkia mikäli haluaa vaikkapa tutustua uuteen artistiin tai tarvitsee musiikkia väliaikaisiin tarkoituksiin, kuten pikkujoulujen tai latinalaisamerikkalaisten rapujuhlien taustamusiikiksi. Kirjastot ovat kansalaisten etuoikeus joten olisi puupäistä jättää niiden aarteet käyttämättä.

3. Mikä on mieleenpainuvin konsertti jota olet ollut katsomassa?

Erikoiset ja poikkeavat keikat ovat jääneet mieleen. Yksi oudoimmista oli Imogen Heap, jonka täyteen ahdetulla klubikeikalla vuonna 2010 Englannissa ilmastointi petti. Celsiukset nousivat kirjaimellisesti kattoon, ja ihmiset alkoivat pyörtyillä. Siinä oli jonkinlaista maailmanlopun meininkiä, kun kalpeita naamoja kanneltiin musiikin tahdissa ympäriinsä. Se ei suinkaan estänyt Imogenia vetämästä kahden tunnin keikkaa josta yritimme nauttia ystävieni kanssa samalla, kun pelkäsimme, milloin omat jalat pettävät. Vaarallista, mutta elämä ilman jännitystä olisikin liian hygieenistä.

4. Mitä mieltä olet kotikaupunkisi musiikkitarjonnasta ja -elämästä?

Olen asunut Helsingissä vuosikymmenen ja kolunnut läpi kaupungin isot ja pienet areenat sekä kuppilat. Tarjontaa tuntuu olevan välillä yli äyräiden, mutta lähden usein kuuntelemaan keikkoja, jos niitä minulle suositellaan. Aktiivisesti en kuitenkaan enää uusien artistien tuotantoon tutustu. Olen alkanut mummoutua omiin kestosuosikkeihini.

Kuten monessa muussakin kaupungissa, harjoittelutiloja tarvittaisiin kyllä lisää rock- ja popgenren artisteille – ja tietenkin nuorille junnuille. Muuten nuorison lahjat homehtuvat. Klassisen musiikin live-tarjonta on jäänyt minulle valitettavasti mysteeriksi. Sen epäkohdan ajattelin korjata mahdollisimman pian ja käydä sivistämässä itseäni esimerkiksi Musiikkitalossa.

5. Suosittele kolmea levyä/artistia kirjaston kokoelmista.

Chopin ja Ella Fitzgerald eivät petä koskaan. He tarjoavat hunajaa ja tervaa korville sopivassa mittasuhteessa, mikä saa kyynelkanavani auki. Pakko tunnustaa, että omalle levylautaselle tarttui viimeksi Dolly Partonin hittikokoelma, koska olen koukussa hänen The Bargain Store -biisiinsä. Ostin kyllä lopulta levynkin, mutta yhtä rakas se oli jo lainattunakin.

Toim. Petri Kipinä

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Haastattelut, Musamaailman mietteitä - kuukauden artisti, Musasto suosittelee

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s