David Bowien albumeita Turun musiikkikirjaston levynkansinäyttelyssä

Esillä David Bowien tuotantoa Tony Viscontin kanssa

Sound And Vision

Scary Monsters (And Super Creeps).

Scary Monsters (And Super Creeps).

Turun musiikkikirjaston 13.3.2013 avatussa levynkansinäyttelyssä on esillä kuusi studioalbumia David Bowien pitkän uran varrelta. Näyttelyn klassikot ovat Tony Viscontin tuottamia.

° Low 1977

° ”Heroes” 1977

° Lodger 1979

° Scary Monsters (And Super Creeps) 1980

° Heathen 2002

° The Next Day 2013

 

***

 

David Bowien palasi – The Next Day 

Uusi albumi The Next Day (ISO Records) julkaistiin maaliskuussa 2013. David Bowien hiljaiselo katkesi sittenkin – edellisistä studioalbumeista Heathen ja Reality on jo vuosikymmen.

Vuonna 2004 Bowien pitkä konserttikiertue ulottui Seinäjoen Provinssirockiin asti. Kiertäminen keskeytyi dramaattisesti vielä samana kesänä, kun Bowie sai sydänkohtauksen. Vähitellen rockikoni vaipui näkymättömiin. Moni ehti ajatella artistin luopuneen musiikinteosta. Laadukkaat Deluxe-uusintajulkaisut ovat pitäneet faneja hyvänä, mutta meiltä on puuttunut jotain.

Bowien uusi tuleminen oli täydellinen yllätys Twitter/Facebook-aikakautena. Kuin tyhjästä, tammikuussa Bowien 66-vuotissyntymäpäivänä, julkaistiin uusi single Where Are We Now? Koskettavan biisin promovideo on mykistävä, ja mikä parasta: uusi albumi oli ollut tekeillä jo kaksi vuotta. Sitä oli tehty kaikessa hiljaisuudessa New Yorkissa.

Yhteistyö Tony Viscontin kanssa jatkuu

Uuden studioalbumin The Next Day tuotti Tony Visconti, Bowien luotettu vuosikymmenien takaa. Visconti oli tuottajana jo vuonna 1969 ilmestyneellä albumilla David Bowie (julkaistu myös nimellä Space Oddity). Kenties kuuluisin Viscontin Bowie-produktioista on Brian Enon kanssa 1977–1979 tehty ’Berliini-trilogia’ Low”Heroes”Lodger. Scary Monstersin (1980) jälkeen yhteistyö jäi pitkäksi aikaa, mutta jatkui jälleen 2002–2003 albumeilla Heathen ja Reality. Musasto jää odottamaan konserttiuutisia…

Ikoniset levynkannet

Heathen.

Heathen.

Taiteilija Masayoshi Sukitan kuvaama ”Heroes” on yksi komeimmista Bowien levynkansista. Shokeeraavasti Jonathan Barnbrookin suunnittelema The Next Day jättää Sukitan työn taustakuvaksi. Barnbrook teki myös albumien Heathen ja Reality kansitaiteen.

Bowien Berliini-kauden ensimmäinen klassikko Low on kuvitettu still-kuvalla Nicolas Roegin elokuvasta The Man Who Fell To Earth. Hätkähdyttävä Scary Monsters-levynkansi on yhdistelmä Edward Bellin maalausta ja Brian Duffyn valokuvaa. Takakannen flashbackit muistuttavat juuri taakse jääneestä ’Berliini-trilogiasta’.

Tuomas Pelttari

Laura Ahlstedt

Tuomas Varila

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Levynkansinäyttelyt, Musasto suosittelee, Näyttelyt Turku

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s