Raision musiikkiosaston kuukauden albumiklassikko: Carly Simon – No Secrets

Carly Simon / No Secrets (1972)

1970-luvun alku merkitsi Yhdysvalloissa laulaja-lauluntekijöiden sukupolven esiintuloa. Merkittävimpiä tämän tyylisuunnan edustajia olivat Carole King, Joni Mitchell, Jackson Browne, James Taylor ja Carly Simon. Heille oli leimallista oman sielunelämän tuntojen erittely lauluissaan.

New Yorkissa vuonna 1945 syntynyt Carly Simon nousi julkisuuteen vuonna 1971 lupaavalla esikoisalbumillaan Carly Simon ja sitä vielä saman vuoden lopulla seuranneella Anticipation-levyllään. Todellista läpimurtoa suuren yleisön tietoisuuteen merkitsi kuitenkin Simonin kolmas LP No Secrets, joka ilmestyi vuonna 1972. Tämä kerrassaan upeita lauluja sisältänyt albumi nousi ansaitusti Yhdysvaltain myydyimpien levyjen listan kärkeen ja samaan ylsi myös You´re So Vain –hittisingle eri puolilla maailmaa.

No Secrets –levy äänitettiin Lontoossa ja sillä soitti todella nimekäs avustajajoukko Klaus Voormannista Jim Keltneriin. Taustalaulajista mainittakoon Paul ja Linda McCartney, Mick Jagger ja Carlyn silloinen aviomies James Taylor. Levyn tuottajana toimi Richard Perry.

Kaikki salaisuudet paljastavan levyn sävellykset olivat yhtä lukuun ottamatta Carly Simonin. Poikkeuksen teki James Taylorin säveltämä Night Owl. Sanoitukset olivat niin ikään suurimmalta osin Simonin kirjoittamia. No Secrets on mestarillinen levy, joka kuulostaa edelleenkin hämmästyttävän tuoreelta ja ajattomalta. Kaiken kruunaa Carly Simonin sielukas laulu.

1970-luku oli Carly Simonin luovinta aikaa. Sen jälkeen hänen uransa on jatkunut vaihtelevalla menestyksellä tähän päivään saakka. Simonin viimeisin albumi on vuonna 2009 ilmestynyt Never Been Gone, joka on hänen 25. studioalbuminsa.

Suomeksi Carly Simonin lauluja on tulkinnut Anki, jonka vuonna 1973 ilmestyneellä Aikalintu-levyllä oli peräti neljä Simonin laulua. Yksi niistä oli luonnollisesti You´re So Vain –laulun suomenkielinen versio Niin luulet vain.

Altti Koivisto

(Kokonaisuus esillä Raision kaupunginkirjaston musiikki-ja taideosastolla maaliskuussa 2013)

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Kuukauden klassikko, Musasto suosittelee

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s