Viikon levy: William Shatner – Seeking Major Tom (2011)

shatner

Seeking Major Tom, Cleopatra Records 2011

William Shatner on enemmän kuin ihminen. Vuosien ja vuosikymmenien saatossa liiterileukaisen kapteeni Kirkin esittäjästä on kehittynyt ilmiö ja käsite, joka ottaa oman itseironiansa hyvin vakavasti. William Shatner on hyvin tosissaan sen suhteen, ettei ole oikeastaan tosissaan, ja lopputuloksena syntyy mies, joka on enemmän kuin myytti.

Shatnerin itseensä kohdistuva vakavamielinen iva kulminoituu konseptialbumilla Seeking Major Tom. Levyn takakansiteksti kertoo albumin pohtivan sitä, mitä avaruusaluksestaan poistunut ja samaa tietä jäljettömiin kadonnut astronautti, Major Tom, näki kuvitteellisella matkallaan halki avaruuden. Tuplalevyn kaikki kappaleet ovat saaneet aiheensa avaruudesta, lukuun ottamatta yhtä kiinnostavimmista raidoista, coveria Queenin lähes pyhästä Bohemian Rhapsodysta.

Bohemian Rhapsody -tulkinnassa näkyy myös se, miksi on tärkeää, että Shatnerin kaltaiset miehet tekevät tämän levyn kaltaisia albumeita. Rockmusiikki ei voi olla pysähtynyttä ja pyhää, eikä se saa ottaa itseään liian vakavasti. Bohemian Rhapsodyn saa raiskata, sillä siten siitä voi löytää jotain uutta. Seeking Major Tom tekee kaikille kappaleilleen lempeää väkivaltaa, ja parhaimmillaan osoittaa alkuperäisen musiikin olevan niin vahvaa, että sen taika säilyy Shatnerin ”laulusta” huolimatta. Bohemian Rhapsodyn lisäksi erityisesti David Bowien Space Oddity ja Black Sabbathin Iron Man vain nostavat arvoaan tämän levyn myötä.

Levy nauraa itselleen, mutta samalla se on tehty huolella ja täydestä sydämestä, jokaista yksityiskohtaa miettien. Kokonaisuus on puuduttavan pitkä, vaikka vierailevien muusikoiden suuri määrä ja keskinäiset erot helpottavat monotonisuuden keskellä. Toisaalta puuduttava pituus liittyy levyn tarinaan: avaruudessa on pitkä matka joka paikkaan, ja etäällä välkkyvistä tähdistä huolimatta enimmäkseen yhtä ja samaa. William Shatnerista voi sanoa koko lailla samaa. Etsiessään Major Tomia Shatner etsii myös itseään.

Onko Seeking Major Tom pilkantekoa? Luultavasti. Mutta mitä se pilkkaa, se on jo monimutkaisempi kysymys. Vastaus ei selviä välttämättä millään, mutta levyn kuunteleminen on hyvä alku.

Varaa Seeking Major Tom Vaski-kirjastoista.

Laura Ahlstedt

Jätä kommentti

Kategoria(t): Musasto suosittelee, Viikon levy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s