10 valittua levyä saamelaista musiikkia

Mari Boine: djagiedas. In the hand of the night (2006)

Mari Boine on norjansaamelainen muusikko. Boine yhdistää musiikissaan sävyjä jazzista, folkista, rockista sekä laulaa useimmiten joikaamalla.

Amoc: AMOC Kaccam (2007)

Ensimmäinen inarinsaamenkielinen rap-albumi kautta aikojen. Amocin ensimmäisellä pitkäsoitolla mukana maineikas joukko vierailevia artisteja mm. Wimme, Hannibal & Soppa sekä Guerra Norten kaikki rap-artistit.

Wimme Saari: Gapmu (2003)

Wimme Saari on uudenlaisen joikaustekniikan kehittänyt saamelaisartisti.  Wimme aloitti trubaduurina kitaran kanssa. Työskennellessään Yleisradiossa hän löysi sukunsa vanhoja joikunauhoja, opiskeli niitä itsekseen ja kehitti uuden joikutyylin yhdistämällä joikuun ambient-vaikutteita. Ensituotos kuultiin Rinneradion albumilla Dance And Vision vuonna 1990.

Skàidi: Where the Rivers meet (2008)

Norjalainen jazzbasisti Steinar Raknes and joikaaja Inga Juuso esittävät musiikkia, jossa on elementtejä jazzista, nykymusiikista ja perinteistä saamelaismusiikkia.

Niko Valkeapää: Niko Valkeapää (2003)

NikoValkeapää on saamelainen lauluntekijä ja laulaja. Vuodesta 1990 hän on asunut Koutokeinossa, jossa hän toimii opettajana.  Valkeapää on voittanut Sámi Grand Prix -kilpailun vuosina 1994 ja 1995,  Spellemannprisen 2003 avoimessa luokassa esikoislevyllään  Liet-Lavlutin. Hän on esiintynyt  useilla festivaaleilla Pohjoismaissa.

Sofia Jannok: Áššogáttis (2008)

Sofia Jannok  on ruotsalainen laulaja ja lauluntekijä. Hän laulaa enimmäkseen saamen kielellä ja myös joikaa. Jannok voitti Sámi Grand Prix -laulukilpailun vuonna 2003 laulullaan Liekkas.

Bárut: Bálggis (2011)

Bárut (saamen kielellä ”aalto”)  on trio, jossa joikaa  Inga Juuso, perkussiota soittaa  Martin Smidt ja multi-instrumentalisti Asbjørn Berson soittaa lähes kaikkea muuta. Bárut esittää saamelaista musiikkia yhdistettynä bluesiin ja uusiin äänimaisemiin.

Niillas Holmberg: Manin guottán girjji fárus (2011)

Niillas Holberg on utsjokelainen saamelainen,  monilahjakkuus, joka laulaa, soittaa, räppää, näyttelee.

Ánnámáret Ensemble: Beallječiŋat. Earrings (2011)

Anna Näkkäläjärvi on Inarista lähtöisin oleva saamelaismuusikko. Näkkäläjärvi on klassisen koulutuksen saanut klarinetisti ja hän on työskennellyt monissa suomalaisissa orkestereissa. Saamelaismusiikilla on aina ollut vahva sija hänen elämässään. Anna Näkkäläjärven kokoonpanon nimi on Ánnámáret Ensemble. Anna on itse säveltänyt ja sanoittanut saamenkieliset laulut jotka Ánnámáret Ensemble esittää.

SomBy on saamenkielistä rockmusiikkia soittava vuotsolainen yhtye. Bändi solmi levytyssopimuksen vuonna 2008 ja samana vuonna ilmestyi EP ”Čáhppes Lasttat”. Keväällä 2009 SomBy voitti norjalaisen Grand Prix-laulukilpailun kappaleella ”Ii idit vel”. Saman vuoden lokakuussa se vei voiton Euroopan vähemmistökielten Liet Internatiol-kilpailussa. Voitot toivat bändille runsaasti mainetta, ja se sai Saamalaiskäräjien kulttuuripalkinnon merkittävästä saamen kielen ja kulttuurin edistämisestä. SomByn debyyttialbumi on Alas Eana.

 

Ann-Christin Antell

Mainokset

3 kommenttia

Kategoria(t): 10 valittua, Musasto suosittelee

3 responses to “10 valittua levyä saamelaista musiikkia

  1. tuula lehtonen

    Aivan ihana ääni. Kaunista musiikkia. Pidän kovasti. Olen tykästynyt helsinkiläisenä saamelais musiikista upeeta. Terveisin tuula
    Ps.voisitteko ystävällisesti kertoa levyn nimen missä olisi pelkästään instrumentti musiikkia, rummutusta

  2. tuula lehtonen

    Ihana ääni siis mari boinella!!!!!
    Terv tuula lehtonen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s