Kuukauden löytö: Singer Vinger – Jää Jumalaga Puberteet!

Singer Vinger / Jää jumalaga puberteet! (1989)

Singer Vinger on olennainen osa virolaisen rockmusiikin historiaa. Vuonna 1979 perustettu yhtye aloitti uransa Päratrust-nimisenä punk-yhtyeenä, josta tuli vuonna 1983 Turist ja lopulta vuonna 1986 Singer Vinger.

Monen muun virolaisen bändin tavoin Singer Vingerin kasvualusta oli Viron Taideakatemian opiskelijayhteisö, jonka järjestämät juhlat tarjosivat 1970- ja 80-luvuilla esiintymistilaisuuksia nuorille yhtyeille. Toinen tärkeä esiintymispaikka oli tuolloin Tallinnan pedagogisen instituutin rockklubi.singer_vinger_h_volmer_jpg-286x300

Vuonna 1988 alkoi Neuvosto-Virossa laulavaksi vallankumoukseksi kutsuttu vapausliike, joka johti Viron itsenäistymiseen vuonna 1991. Kesällä 1988 Tallinnassa järjestettiin lukuisia laulujuhlia, joihin osallistuneet kymmenettuhannet ihmiset lauloivat isänmaallisia lauluja toinen toisensa kädestä kiinni pitäen. Elokuussa lauloivat muutkin, kun Tallinnan laululavalla järjestettiin Rock Summer –festivaali, joka oli ensimmäinen kansainvälinen rockfestivaali Neuvostoliitossa. Kolmepäiväinen tapahtuma kokosi yleisöä yhteensä noin 150 000 henkeä. Yksi festivaalin virolaisbändeistä oli Singer Vinger.

Tässä toivon ilmapiirissä ilmestyi seuraavana vuonna Singer Vingerin klassikkoalbumi Jää jumalaga puberteet!, joka tyylillisesti edusti uutta aaltoa. Laulujen yhteiskunnallinen sanoma sisälsi yhtyeelle ominaista ironiaa ja huumoria. Levy tehtiin kokoonpanolla Hardi Volmer (laulu), Roald Jürlau (kitara), Mihkel Raud (kitara), Erik Olle (basso), Aavo Ulvik (kosketinsoittimet) ja Rein Joasoo (rummut).

Oma lukunsa on albumin kannen kuva, jossa Rock Summer –festivaalilla esiintyneet virolaiset rockmuusikot poseeraavat ryhmäkuvassa John Lydonin ja hänen Public Image Limited –yhtyeensä kanssa. Kuvasta löytyvät luonnollisesti myös Singer Vingerin muusikot.

Yhtye on keikkaillut ja tehnyt levyjä epäsäännöllisen säännöllisesti tähän päivään saakka. Singer Vingerin tuorein levy on viime vuonna ilmestynyt erinomainen Suu laulab, süda läigib. Se edustaa tyyliltään vuosien varrella tutuksi tullutta, mutta aina yhtä valloittavaa Singer Vingeriä.

Yhtyeen jäsenet ovat olleet näyttävästi esillä myös muilla taiteen ja kulttuurin alueilla. Esimerkiksi bändin laulaja ja keulahahmo Hardi Volmer tunnetaan nykyään ennen muuta elokuva- ja teatteriohjaajana. Toinen monitoimimies Mihkel Raud puolestaan jakaa aikansa musiikin, median ja kirjallisuuden välillä. Hänen vuonna 2008 julkaisemansa omaelämäkerta Musta pori näkku kertoo luonnollisesti myös Singer Vinger –yhtyeen vaiheista.

Altti Koivisto

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Kuukauden klassikko, Musasto suosittelee

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s