Hell or hallelujah – keräilykohteena Kiss

Paul Stanley, Sauna Open Air, Tampere 2010

Kuva: Petri Kipinä

Yhdysvaltalainen naamioyhtye Kiss on jälleen ajankohtainen. Viime vuoden lopulla kauppoihin ilmestyi bändin 20. studioalbumi nimeltä Monster jonka itse sain kotiin arvioitavaksi. Monster on hieno jatko mainiolle, vuonna 2009 julkaistulle Sonic boom– albumille.

Keräilykohteena Kiss on henkilöstä riippuen joko keräilijän unelma tai pelkkää rahastusta. Yhtye on tunnettu uskomattoman runsaasta ja laajasta oheistuotetarjonnastaan, joka kasvaa vuosi vuodelta. Kiss- tavaran valikoimasta löytyy mm. eväslaatikoita, sarjakuva-albumeita, Kiss- viinejä sekä Gene Simmonsin kuvalla varustettuja kondomeja. Rahastusta tai ei, keräilijälle Kiss tarjoaa käytännössä elinikäisen harrastuksen. Tavara ei nimittäin ihan helpolla lopu kesken. LP-, CD- ja DVD- levyjen hankkiminen on vielä suhteellisen helppoa ja edullista. Hinnat esimerkiksi vinyylilevyjen kohdalla ovat pysyneet kohtuudessa. 70- luvun tavaroista on vuosien saatossa tullut keräilyharvinaisuuksia ja niiden hankkiminen vaatii sekä aikaa että rahaa. Mutta koska uusia tavaroita tulee koko ajan lisää, pääsee jokainen kyllä harrastuksen alkuun niin halutessaan.

Kissistä olen ollut kiinnostunut käytännössä koko ikäni. Nuorempana oli mahdollista hankkia omaksi lähinnä vain yhtyeen levyjä ja kasetteja. Myös muutamia rinta- sekä hihamerkkejä kuului kokoelmaan tuolloin. Jossain vaiheessa luovuin vanhoista LP- levyistäni kokonaan koska niiden aika oli mukamas ohi. Tämän suuren virheen seurauksena menetin myös kaikki silloiset Kiss- levyni. Lopputulos oli kuitenkin se, että muutaman vuoden kuluttua keräily piti aloittaa taas alusta. Nyt Kissin vinyylejä onkin kertynyt hyllyyn mukava määrä. Käytännössä kaikki yhtyeen studiolevyt löytyvät hyllystä joko LP- tai CD- levynä. Tämän lisäksi tietyt kokoelmat yms. täydentävät kokoelmaa.

Gene Simmons, Sauna Open Air 2010

Kuva: Petri Kipinä

Aikuisiän keräily on rahatilanteen puolesta parempaa aikaa joten myös muutama harvinaisempi sekä kalliimpi ostos on mukana kokoelmassa. Levyjen lisäksi olen hankkinut myös DVD- levyjä, lehtijuttuja, paitoja jne. Itselläni tarkoitus ei kuitenkaan ole kerätä kaikkea mahdollista vaan ainoastaan niitä tavaroita jotka kiinnostavat minua. Vaikka toisaalta, olisihan esim. se ruumisarkku, joka toimii myös jääkaappina, aika viileä juttu omassa kodissa.

En mieti Kissiä joka päivä ja kuuntelen paljon myös muuta ja erilaista musiikkia. En myöskään näe yhtyeestä unta tai koe paineita tavaran määrästä tai muiden ihmisten kokoelmien suuruudesta. Yhtye on kuitenkin ensimmäisenä mielessäni kun lähden etsimään kokoelmastani puuttuvia albumeja levykaupoista ja messuilta. Mitä tahansa en suostu esim. vinyylilevystä maksamaan mutta osaan kyllä arvioida milloin kohdalle osuu harvinaisuus joka ns. pitää ostaa pois.

Löytöjen tekeminen on aina yhtä upeaa. Kissin kohdalla en suosi uusintapainoksia vaan pyrin aina löytämään vanhemman painoksen kokoelmaani. Viime aikojen parhaita löytöjä ovat olleet mm. Revenge– albumin vinyyliversio sekä Alive 2– tuplavinyyli liitteen kera. Suomessa on yksi erityisen hyvä divari jonka Kiss- levyjen valikoima hakee vertaistaan. Siihen kuuluvat myös entisten ja nykyisten jäsenten sooloalbumit joiden hankkiminen kokoelmaan on itsestäänselvyys. Loppuun pitää mainita yksi tärkeimmistä seikoista Kissin albumeja kerättäessä. Levyjen kantta pitää koristaa ehdottomasti alkuperäisen kitaristin Ace Frehleyn suunnitteleman logon salamaa muistuttavat s- kirjaimet. Ei saksalaisista painoksista löytyvät ns. pyöreämmät ässät.

Petri Kipinä

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Musasto suosittelee, Näyttelyt Raisio

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s