Viikon levy: Evelyn Evelyn (2010)

evelynevelyn

Evelyn Evelyn on Amanda Palmerin ja Jason Webleyn yhteisprojekti, joka sekoittaa musiikkia, tarinankerrontaa ja kabareeta. Levyllä esiintyvät Evelyn ja Evelyn Neville ovat yhteenkasvaneet kaksoset. Heillä on kaksi päätä, kaksi kättä, kolme jalkaa, kolme keuhkoa, kaksi sydäntä ja yhteinen maksa. Sisarusten elinikäinen yhteiselo synnyttää ristiriitaisia tunteita sekä heissä itsessään että kuulijassa. Minuuden ja identiteetin rajoja pohtiessa menee pidempään kuin albumin keston verran.

Evelyn Evelyn on Nevillen siskosten ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa julkaistu levy. Toisaalta sille ei oikeastaan kaipaa jatkoa, sillä levyllä kerrottu tarina ja sen luoma maailma muodostavat sellaisenaan eheän ja kokonaisen taideteoksen. Kappaleiden välissä kerrotaan kolme tarinapätkää, jotka kuvaavat Evelynin ja Evelynin elämää syntymästä nykyhetkeen. Palmerin ja Webleyn eläytymisen ansiosta kuulijan myötätunto on tiukasti kaksosten puolella.

Levyn musiikki on ottanut vaikutteita monelta taholta. Friikkisirkuksen äänimaisema rakentuu soittorasioista, torvisoitosta, ukulelen helinästä, harmonikasta, melankolisista jousista ja väliin vimmaisesti taotusta pianosta, ja mukaan mahtuu lähes koko orkesteri. Albumia äänitettiin yli kolmen vuoden ajan ja sillä esiintyy kymmeniä muusikoita, joten uutta kuultavaa löytää vielä lukuisien kuuntelukertojen jälkeen.

Kappaleiden sanoituksissa kuuluu sekä Palmerin anteeksipyytelemättömyys että Webleyn lempeä absurdius. Moniäänisyys ja monipuolisuus näkyvät lyriikoissakin: Elephant, elephant on kielellä leikkimisen ilotulitusta, kun taas Chicken man toistaa kahta sanaa uudestaan ja uudestaan. Hienoimmat kappaleet ovat jotain siltä väliltä. Avaus Evelyn Evelyn tuo kuuntelijan sisään kieroutuneeseen maailmaan, jonka tuskaisuus kulminoituu toiseksi viimeiseen vetoon My space. Coveresitys Joy Divisionin kappaleesta Love will tear us apart saa levyn viimeisenä raitana uusia odottamattomia sävyjä.

Evelyn Evelyn ei ole helppo sulatettava, mutta Amanda Palmerin ja Jason Webleyn musiikin ystäville tämä levy kolahtaa varmasti. Ja mikäli artistit omana itsenään ovat jääneet tuntemattomiksi, tästä on hyvä aloittaa. Evelyn Evelyn on yhtä aikaa tiivistymä Palmerin ja Webleyn musiikista sekä paljon enemmän kuin tekijöidensä summa.

Mainokset

1 kommentti

Kategoria(t): Musasto suosittelee, Viikon levy

One response to “Viikon levy: Evelyn Evelyn (2010)

  1. Sonata

    Aivan ihanaa että joku kirjoittaa Evelyneistä! Niistä harvemmin täällä kotimaassa kuulee.
    Hyvin kuvaileva teksti.
    Pidin paljon 😀

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s