Kuukauden löytö: Kimmo Kuusniemi Band: Moottorilinnut (uudelleenjulkaisu, vinyyli)

Kimmo Kuusniemen Sarcofagus oli kotimaisen heavy rockin esitaistelija. Yllättäen kokoonpano oli myös rock-videoiden osalta aikaansa edellä – bändin vuonna 1982 julkaistun albumin jokaisesta viisusta säädettiin myös videot! Tosin kyseinen albumi, Moottorilinnut, julkaistiin Kimmo Kuusniemi Bandin nimellä, koska oikeuksien kanssa oli kädenvääntöä. Käytännössä kyseessä oli kuitenkin Sarcofagus – tosin vokaaleissa loistivat Kirka  ja Muska Babitzin.

Albumia mainostetaan ensimmäisenä kotimaan kielellä huudetuksi heavy rock -albumiksi. Samoin Moottorilinnut esitteli Pohjoismaiden mittakaavassa heavy rockin osalta jotain ainutlaatuista – nimittäin naisvokaaleissa vakuuttanut Muska oli outolintu omalla tontillaan. Kimmo Kuusniemen suurhanke on vuosikymmenten kuluessa kerännyt ympärilleen kulttimainetta ja turkulaisen Svart Recordsin tyylikäs (vinyyli)uudelleenjulkaisu on todellista historian sivujen selaamista. Kuusniemen porukka oli liekeissä, Muska loistava ja Kirka hämmästyttävä – jos viisumateriaali olisi yltänyt edellämainittujen reunaehtojen tasolle, jälki olisi päätynyt kansainväliseen jakeluun.

Albumin ehdottomia timantteja ovat Muskan ja Kirkan revitykset. Muskan ääni on taltioitu alkukantaisen raakana, vakuuttavaa vokalisointia.  Elävien hautausmaa ja Kirkan huumaavan liekehtivä 10000 megawatin totuus ovat silkkaa heavy metallin juhlaa – varsinkin Kirka osoittaa kertaiskulla, mistä suunnasta kukko ruiskii. Jos olet kuullut Kirkan venyttävän livetilanteessa Rainbown I Surrender  -siivun, tiedät mistä puhutaan! Kirkan äänessä on oikeanlaista kiihkoa ja heittäytymistä.

Myös Metallinen sateenkaari  laventaa hienosti Muskan artistikuvaa. Kirkan operoima  Veistoksen ajatuksia on yksinkertaisesti mainio NWOBHM/Judas Priest -henkinen tykitys. Muissa siivuissa ääneen pääsee vakuuttava  Jukka RitariKuoleman kauppiaat on todella energinen heavy metal -pala ja Ritarin uhoa puhkuvassa äänessä on reilu annos Rob Halfordia.

Avattaviin kansiin on pakattu vinyylialbumin ja projektista kattavan selostuksen tarjoavan vihkosen lisäksi viisuista säädetyt videot sisältävä dvd-levy. Kuusniemi sai kuulemma videoherätyksen nähtyään Jethro Tullin ”lyhytelokuvamaisen” videon. Innostuneella porukalla ja sponsoreilta haalittujen moottoripyörien/kuorma-autojen/maasturien avulla nauhalle tarttui miehekkään bensankatkuista talvimaisemassa rypevää äijäilyä, soittopätkien saatteeksi. Yksinkertaisista aineksista koostuva videomateriaali on toimivaa ja huumoriakaan ei ole unohdettu – livesoittokuvat vedetään järjestäen överiksi ja talon katolla kylmässä viimassa lapaset kädessä skebasooloa soittava Kuusniemi on suorastaan hellyyttävä näky…Elävien hautausmaasta tehty video on todella tyylikäs ja kestää katselua vielä vuosikymmenten jälkeen.

Moottorilinnut on etenkin Kirkan ja Muskan mukanaolon ansiosta todellinen kotimaisen rockin aarrearkku. Vaikka viisumateriaali ei loista omaperäisyyden korkeammalla tasolla, innostus ja energia tarttuu hihaan ja levy suorastaan säteilee tekemisen iloa ja sydämen paloa. Itse uudelleenjulkaisu ansaitsee perusteellisuudestaan täyden kympin arvosanan.

J.Kaunisto

1 kommentti

Kategoria(t): Kuukauden klassikko, Musasto suosittelee, Uncategorized

One response to “Kuukauden löytö: Kimmo Kuusniemi Band: Moottorilinnut (uudelleenjulkaisu, vinyyli)

  1. A-J Mäkinen

    Tiukkaa poljentoo, ai että. Tällasta lisää. Oispa Kirka vielä hengissä..

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s