Musamaailman mietteitä – kuukauden artisti

Kaj Peter Harju

Haastateltavana turkulainen muusikko Kaj Peter Harju.

1. Esittele itsesi ja kerro lyhyesti urastasi.

Pohjanmaalta Turkuun vuonna -95 emigroinut laulaja/kitaristi. Mulla oli ekat tärskyt musiikin kanssa jo ihan pienenpienenä. Piano tuli tutuksi alle kouluikäisenä ja kitara vähän myöhemmin. Ekat bänditouhuilut aloitin joskus alle kymmenkesäisenä naapurin Tompan kanssa. Se oli peruskokoonpano: kattila/pahvilaatikko, rummut ja balalaikka. Muistan ekan biisin nimenkin: ”Punainen panssarivaunu”. Tällaisena rauhanmiehenä olen tehnyt kaikkeni, ettei tuo tekele vain vuotaisi julkisuuteen…

Kun tuosta infernaalisesta rockduosta irtauduin, perustin lukuisia eri kokoonpanoja joiden kanssa sitten keikkailtiin missä milloinkin. Noin 17-vuotiaana mulle kolahti ”mies ja kitara” -tyyppiset jutut; Neil Young etunenässä. Aloin keikkailemaan trubaduurina bileissä ja olen myös jatkanut sillä tiellä; koko ajan omaa materiaalia kirjoittaen. Vuonna -98 ilmestyikin sitten ensimmäinen oma sooloalbumi ”Kaj Harju” joka sai hyvän vastaanoton.

Vuonna 2000 syntyi poikani Hemmo ja musiikki jäi hetkeksi taka- alalle. 2000-luvulla olen tehnyt lastenkiertueita ja näytellyt Carl Michael Bellmania. Vuonna 2010 perustin kaksi bändiä, Olipa Kerran Orkesterin ja Stone Moon Junglen. SMJ: n kanssa julkaistiin EP-levy loppuvuodesta 2012. Sen teko oli pitkä prosessi mutta samalla hyvin palkitseva. Arvostelut ja menneen vuoden keikat lupaavat yhtyeelle mielenkiintoista tulevaisuutta.

Olen tähänastisessa elämässäni saanut tehdä hienoja proggiksia hienojen tyyppien kanssa. Mikäs sen mukavampaa, kun saa heilua kitaran kanssa lavalla mahtavien soittajien kanssa ja keikan jälkeen järkkäri tarjoo sulle pullon olutta!

2. Käytätkö säännöllisesti kotikaupunkisi kirjastopalveluja?

Jep, vaikkakin nyt vähemmän. Takavuosina olin hyvinkin aktiivinen lainaaja. Varsinkin levyjä tuli kuskattua kotiin sellaisia määriä ettei aina tullut kuunnelleeksi puoliakaan niistä. Täytyy sanoa että Turun musakirjasto on kyllä eri hieno instanssi ja tarjoaa musiikin nälkään hyvin kattavan pöydän.

3. Mikä on mieleenpainuvin konsertti jota olet ollut katsomassa?

Mä menin naimisiin heinäkuussa 2011. Hääpäivä päätettiin ja huomattiin, että se on Ruisrock-lauantai. Sanoin tulevalle vaimolleni että mun säkällä siellä on tietty Manu Chao esiintymässä just silloin. Meni päivä tai pari ja kaveri soitti et hei, Manu tulee Ruisrockiin! Silloin kyllä vähän jänskätti. Noh, Manu veti keikan sunnuntaina ja me oltiin vaimon kanssa siellä sitten häämatkalla. Awesome!

4. Mitä mieltä olet kotikaupunkisi musiikkitarjonnasta ja -elämästä?

Turussa on paljon mielenkiintoisia bändejä, mutta liian vähän kunnon keikkamestoja, joissa vähemmänkin tunnetut artistit voisivat tuoda musiikkiaan ja liveaktiaan esille. Trubaduurikeikoillani huomasin esimerkiksi Tampereen olevan paljon Turkua eläväisempi livekaupunki. Hienoja keikkoja on kyllä Turussakin nähty!

5. Suosittele kolmea levyä/artistia kirjaston kokoelmista.

Fleet Foxes: Koko tuotanto.

Harmoninen bändi jolta löytyy tunnetta ja oivaa melodiantajua.

Arcade Fire: Neon bible

Mä niin diggaan tätä levyä. Muuntautumiskykyisellä bändillä on myös taito punoa kauniita melodioita.

W. A. Mozart: Requiem

”Mosse” on mun musiikillinen kingi ja Requiem aivan uskomattoman hieno teos.

Toim. Petri Kipinä

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Haastattelut, Musamaailman mietteitä - kuukauden artisti, Musasto suosittelee

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s