Raision musiikkiosaston kuukauden albumiklassikko: Crosby, Stills & Nash – Crosby, Stills & Nash

Crosby, Stills & Nash / Crosby, Stills & Nash (1969)

Los Angelesissa sijaitseva legendaarinen rock-klubi Whiskey A-Go-Go näytteli merkittävää roolia superyhtye Crosby, Stills & Nash´in synnyssä. Byrds-yhtyeeseen kuulunut David Crosby kuuli siellä keväällä 1967 ensimmäisen kerran kovassa nousussa ollutta Buffalo Springfield –yhtyettä, jossa soittivat hänen tulevat bändikaverinsa Stephen Stills ja Neil Young. Saman vuoden joulukuussa toisiinsa jo tutustuneet David Crosby ja Stephen Stills olivat samaisella klubilla kuuntelemassa englantilaista The Hollies´ia, jonka laulaja Graham Nash teki heihin vaikutuksen. Vuoden 1968 lopulla aikaisemmat yhtyeensä taakseen jättäneet David Crosby, Stephen Stills ja Graham Nash alkoivat harjoitella yhdessä ja solmivat Atlantic-levy-yhtiön kanssa levytyssopimuksen.

crosbyToukokuussa 1969 julkaistulla debyyttialbumillaan Crosby, Stills & Nash he yhdistivät folkmusiikista tutun moniäänisen laulun rock- ja pop-vaikutteisiin saavuttaen ihastuneen vastaanoton niin kriitikoilta kuin yleisöltäkin. Levyn tunnetuimmat laulut Stillsin säveltämä Suite : Judy Blue Eyes ja Nashin Marrakesh Express menestyivät myös singleinä. Stemmalaulun mestarit vastasivat itse levynsä tuottamisesta. Laulun lisäksi Stills soitti kitaraa, bassoa ja sähköurkuja, Crosby rytmikitaraa ja Nash akustista kitaraa. Yhtyeen rumpalina oli Dallas Taylor.

David Crosby, Stephen Stills ja Graham Nash olivat paitsi huippuluokan laulajia ja lauluntekijöitä myös vahvoja persoonallisuuksia. David Crosbyn juuret olivat folkrockissa, Graham Nashin englantilaisessa popmusiikissa ja Stephen Stillsin rock & rollissa ja bluesissa. Näistä aineksista syntyi heidän loistava esikoisalbuminsa.

Kesällä 1969 yhtyeeseen liittyi täysivaltaiseksi jäseneksi soolouransa jo aloittanut Neil Young, ja tällä kokoonpanolla he esiintyivät elokuun puolivälissä Woodstockin rockfestivaaleilla. Seuraavana vuonna ilmestyi Crosby, Stills, Nash & Youngin klassikkoalbumi Deja Vu, mutta jo saman vuoden lopulla heidän tiensä erosivat sisäisten ristiriitojen vuoksi. Neljä vahvaa ja erilaista persoonallisuutta oli jo liikaa samassa yhtyeessä. David Crosby, Stephen Stills, Graham Nash ja erityisesti Neil Young ovat sittemmin menestyneet omilla soolourillaan unohtamatta kuitenkaan aika ajoin toteutettuja yhteisiä levytyksiä ja esiintymisiä.

Altti Koivisto

(Kokonaisuus esillä Raision kaupunginkirjaston musiikki-ja taideosastolla tammikuussa 2013)

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Kuukauden klassikko, Musasto suosittelee, Näyttelyt Raisio

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s