Keskiaikainen ruoka, juoma ja laulu

Marja Hartola kertoo keskiaisesta ruokakulttuurista Turun kaupunginkirjaston tieto-osastolla 12.12.12

Marja Hartola kertoo keskiaisesta ruokakulttuurista Turun kaupunginkirjaston tieto-osastolla 12.12.12

Turun kaupunginkirjaston tieto-osastolla kansatieteilija Marja Hartola kertoi keskiaikaisesta ruokakultuurista 12.12.12.  Keskiaikaiseen ruokakulttuuriin voi myös tutustua Vaski-kirjastojen kokoelmien kautta:

sahramia_munia_ja_mantelimaitoa-pasanen_mervi-21032545-frntl

Sahramia, munia ja mantelimaitoa : keskiaikaharrastajan keittokirja (2012)

Keskiajan keittokirjoissa ei mainittu desilitraa, ei grammaa, ei paistoaikaa eikä oikeaa lämpötilaa. Sen tähden tehtiin kirja Sahramia, munia ja mantelimaitoa. Joukko hyviksi maistettuja ruokia on kokattu, mitattu ja punnittu. Se on keittokirja keskiaikaharrastajilta kaikille niille, joka haluavat maistaa historiaa. Keskiajan ruoka ei ollut mautonta sosetta, jota sormin kauhottiin kuivalta leivänpalalta. Se oli hyvin valmistettua, maukasta ruokaa, kuten osoittavat useat kirjan ruuista. Munajuustokeitto on ruoka, joka ei odota ruokailijaa. Pariisin piiraan sisältä löytyy punaviinissä ja lihaliemessä kypsytettyä lihaa. Possu kultaisessa kastikkeessa vie makuelämyksen aivan uudelle tasolle. Ruoan ulkonäölläkin oli merkitystä. Miten niin lihapullien pitää olla pyöreitä? Kyllä ne voivat olla myös pieniä siilejä ja kana voi ratsastaa possulla peitsi ja kilpi suojanaan. Kaikki kirjan tekijät ovat kokeneita keskiajan harrastajia.

hannele klemettilä

Hannele Klemettilä: Keskiajan keittiö (2007)

Keskiajalla mausteita käytettiin runsaasti, koska niillä yritettiin peittää pilaantuneen ruoan maku – usein toistettu käsitys, mutta väärä. Keskiajalla arvostettiin hyvää ruokaa aivan kuten nykyäänkin. Ruoka kuitenkin maistui erilaiselta muun muassa siksi, että keskiajan ihmisten käsitykset terveellisestä ruoasta poikkesivat meidän käsityksistämme. Keskiajan keittokirjassa historioitsija Hannele Klemettilä vie herkulliselle matkalle keskiajan ruokakulttuuriin. Kirjassa on yli 60 alkuperäistä keskiaikaista ruokaohjetta, jotka nykyajan kotikokki voi toteuttaa. Mausteviini hypocras, vasikka-yrttikääröt, ruusuvanukas ja valkoviinihauki houkuttelevat keskiajan makujen maailmaan. Kirja on kuitenkin enemmän kuin pelkkä keittokirja: se kertoo koko keskiajan ruokakulttuurista: kuinka kirkon määräämät paastonajat säätelivät ruokalajeja, miten riikinkukkoa valmistettiin ylhäisöpitoihin ja miksi kalan kanssa piti tarjota maustekastiketta. Keskiajan keittokirjan yli sata upeaa kuvaa 600 vuotta vanhoista taideteoksista valokuvaaja Jukka Mäkilän ruokakuviin kruunaavat makumatkan menneisyyteen.

pirkko jurvelin

Pirkko, Jurvelin: Keskiajan keittokirja (2005)

”Kirsikoita, vaaleaa leipää, viiniä, maidossa keitettyjä papuja, kalaa ja äyriäisiä kastikkeella, torttuja, kakkuja ja lopuksi hedelmiä”. Ranskan kuningas Ludwig IX lienee ollut tyytyväinen tähän paastonajan ateriaan joka hänelle tarjottiin Senfsin luostarissa 1248. Keskiajan keittokirja on kulinaarinen matka yhtä lailla notkuvien pitopöytien kuin paastoruokien ja avotulien ääreen. Monipuolisesta reseptivalikoimasta kokeilija löytää liha- ja kalaruoat, kastikkeet, keitot, jälkiruoat ja herkulliset leivonnaiset. Mitä erilaisimmat mausteyhdistelmät kruunaavat lopputuloksen. Pirkko Jurvelin on saksalaiseen ja englantilaisen filologiaan erikoistunut filosofian maisteri.

keskiaja keittiön salaisuudet

Keskiajan keittiön salaisuudet : tuokiokuvia, reseptejä, mausteita (2006)

Comissatores Aboenses Turun kaupunginkirjaston tieto-osastolla 12.12.12

Comissatores Aboenses Turun kaupunginkirjaston tieto-osastolla 12.12.12

Marja hartolan jälkeen turkulainen keskiaikaista musiikkia soittava yhtye Comissatores Aboenses esitti keskiaikaisia juomalauluja eri puolilta Eurooppaa. Comissatores Aboensesin juomalauluja voi myös kuunnella heidän levyltään Comissatores Aboenses (2005), joka löytyy myös Vaski-kirjastojen kokoelmista.

cimissatores aboensis

Mainokset

2 kommenttia

Kategoria(t): Musasto suosittelee, Tapahtumat

2 responses to “Keskiaikainen ruoka, juoma ja laulu

  1. pou hermanni

    Ihan paska 😛

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s