Viikon levy: Whiskeytown – Strangers Almanac

strangers-almanac-1Sittemmin sangen menestyksekkään ja hämmentävästä julkaisutahdista johtuen myös sangen vaihtelevatasoisen soolouran luonut amerikkalainen laulaja-lauluntekijä Ryan Adams aloitti vaihtoehtokantriuransa Whiskeytown-yhtyeessä.

Teini-iän punkbändeistä pikkuhiljaa kohti perinteikkäämpää ilmaisua ajautunut Adams perusti Whiskeytownin kotikaupungissaan Raleighissa, Pohjois-Carolinassa vuonna 1994. Jo seuraavana vuonna yhtye julkaisi debyyttialbuminsa Faithless Street pienellä Mood Food Records –merkillä. Laadukas albumi, humalan ja hekuman rajamailla heiluneet keikat ja Adamsin orastava pinup-potentiaali saivat isotkin levy-yhtiöt heräämään ja Whiskeytown kiinnitettiinkin Geffenin Outpost-alamerkille.

Kakkosalbumin synnytystä voidaan hyvällä syyllä kutsua vaikeaksi. Kaksi ensimmäistä levytysyritystä hylättiin, puolet yhtyeestä erosi ja koko bändi oli hajota. Lopulta, tuottaja Jim Scottin avulla, uudistunut Whiskeytown aloitti lopulliset Strangers Almanac -sessiot Nashvillessä ja sai ne Los Angelesissä jopa viimeisteltyä ja miksattua. Adams kirjoitti ja nauhoitutti koko sessioiden ajan uutta materiaalia ja lopulta karsittavaa olikin liki kymmenien biisien verran.

29.7.1997 julkaistu Strangers Almanac totisesti olikin kaiken vaivan arvoinen. The Jayhawksin Tomorrow the Green Grassin ja Wilcon A.M.:n ohella se on niin kutsutun vaihtoehtokantrin moderni merkkiteos ja lippulaiva. Materiaali vaihtelee Inn Townin herkistelystä Yesterday’s Newsin Replacements-soundiin ja Houses on the Hillin perinteisempään kantri-ilmaisuun.  Jo yksin teksteillään tai pelkästään biisien nimilläänkin albumi määrittelee meiningin: Excuse Me While I Break My Own Heart Tonight ja Dancing with the Women at the Bar tuskin löytyisivät Manowarin levyltä.

Oikeastaan kaikki Ryan Adamsin myöhemmätkin vahvuudet ovat jo täydessä kukassa tällä levyllä. Voitaisiin jopa väittää, että  Strangers Almanac on edelleen Adamsin tasavahvin albumi. Kuten nykyaikana on tapana, 2008 Strangers Almanacista julkaistiin kahdeksi levyksi laajennettu Legacy edition. Kakkoslevyllä kuulemme hylättyjä biisejä, varhaisten albumisessioiden tuotoksia, akustisia versioita, radioliveä ja muita harvinaisuuksia. Alkuperäisen 13 kappaleen mestariteoksen lisäksi yhteensä 26 uutta esitystä tekee tästä versiosta ehdottomasti hankinnan arvoisen.

Whiskeytown oli kuitenkin totta kai liian nuori ja liian sekaisin kestääkseen. Koska Adamsilla materiaalia oli, bändi ehti Almanacin jälkeen levyttää kaksi julkaisematta jäänyttä albumia ja kolmannen julkaistun, Pneumoniacin. Sen ilmestyessä bändi oli jo hajonnut ja Ryan Adams aloittanut soolouransa.

 “When I see the moon / I hear the sound of the strip / Just calling my name
Yeah, it’s calling my name”

Jyrki Mäkelä

Varaa levy Vaski-verkkokirjastosta

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Viikon levy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s