Raision musiikkiosaston kuukauden klassikkobändi – Eagles

Eagles / Desperado (1973)

Aikaisemmin Linda Ronstadtin taustayhtyeessä  soittaneet kitaristi Glenn Frey, rumpali Don Henley, kitaristi Bernie Leadon ja basisti Randy Meisner perustivat Eagles-yhtyeen vuonna 1971. Linda Ronstadtin ja Jackson Brownen rinnalla he olivat ensimmäisiä artisteja, jotka solmivat levytyssopimuksen David Geffenin perustaman Asylum-levyyhtiön kanssa.

Eagles lähti kulkemaan Byrdsien ja Flying Burrito Brothersien viitoittamalla tiellä ja yhtyeestä tuli 1970-luvun kuluessa Yhdysvaltain länsirannikon countryrockin keulakuva. Yhtyeen esikoisalbumi Eagles julkaistiin vuonna 1972, ja se sisälsi heidän ensimmäisen suuren hittinsä Take It Easy. Englannissa tehdyn albumin tuotti legendaarinen Glyn Johns, joka on urallaan työskennellyt muun muassa Trafficin, Led Zeppelinin, Rolling Stonesien ja Whon kanssa.

Yhteistyö Johnsin kanssa jatkui edelleen vuonna 1973, jolloin Eagles lähti jälleen Englantiin levyttämään seuraavaa albumiaan, josta oli tuleva heidän ensimmäinen mestariteoksensa. Levy sai nimekseen Desperado, ja se kertoi kahden villin lännen lainsuojattoman Bill Doolinin ja Bill Daltonin elämäntarinan. Maineikkaan rikollisjoukkion vaiheista kertova teema-albumi päättyy vääjäämättä tulevaan viimeiseen keikkaan, jossa paha saa palkkansa lainsuojattomien joutuessa väijytykseen. Levyn keskeinen teema vapaus kääntyy sen myötä päälaelleen. Vertauskuvallisella tasolla Eaglesit rinnastivat villin lännen lainsuojattomien elämäntavan rock´n´roll-elämäntapaan, jossa siinäkin nousua seuraa yleensä tuho. Suurin osa levyn sävellyksistä on Glenn Freyn ja Don Henleyn käsialaa. Sävellysapua Eaglesit saivat Freyn ystävältä Jackson Brownelta.

Rockin historian onnistuneimpiin kuuluvan teema-albumin tunnelmat vaihtelevat hurjasta Out Of Control-rockista tunnelmalliseen balladiin Saturday Night. Henley ja Frey ovatkin korostaneet Desperadon elokuvallisuutta, jossa toimintajaksoja seuraavat rauhalliset hetkensä. Levy on säilyttänyt tuoreutensa ja raikkautensa, vaikka sen ilmestymisestä on pian vierähtänyt 40 vuotta. Siihen on aina mukava palata, ja niille jotka eivät sitä entuudestaan tunne, se on todellinen löytö.

Seuraavilla albumeillaan On The Border (1974), One Of These Nights (1975) ja Hotel California (1976) Eaglesit vakiinnuttivat asemansa yhtenä Amerikan suurimmista bändeistä. Varsinkin viimeksi mainitusta tuli yhtyeen kaikkien aikojen suurin kaupallinen menestys. Näillä levyillä Eaglesien tyyli alkoi kuitenkin vähitellen muuttua letkeästä countryrockista kohti rockimpaa suuntaa. Yhtye hajosi sisäisiin erimielisyyksiin vuonna 1980 ja sen jäsenet lähtivät luomaan soolouriaan. 1990- ja 2000-luvuilla yhtye on aika ajoin tehnyt kiertueita ja julkaissut uutta musiikkia viimeisimpänä vuonna 2007 ilmestynyt Long Road Out Of Eden.

Altti Koivisto

(Kokonaisuus esillä Raision kaupunginkirjaston musiikki-ja taideosastolla marraskuussa 2012)

Jätä kommentti

Kategoria(t): Uncategorized

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s