Turun Musiikkikirjaston levynkansinäyttelyssä suomalaisia menestystarinoita englanniksi

Suomirock matkalla maailmalle 1980-luvulla

Taitoa ja tähtiainesta

Melrose: Melrose

Rockmusiikki löi itsensä Suomessa läpi lopullisesti 1980–luvulla. Töyhtöhiusten ja tötterötukkien vuosikymmenellä suomirock oli suositumpaa ja monipuolisempaa kuin koskaan. Mollivoittoinen, slaavilaisista perinteistä ponnistava suomenkielinen rock nautti suurta suosiota, mutta englanniksi laulavat bändit nousivat uudestaan muotiin.

Radio (erityisesti vuonna 1980 perustettu Rockradio), levy-yhtiöt ja ravintolat heräsivät rockin kaupallisiin mahdollisuuksiin. Hanoi Rocksin menestyksen rohkaisemina innokkaimmat elättelivät toivoa jopa suomalaisten kansainvälisestä läpimurrosta. Englanniksi laulavat rocktähdet kuten Floyd (1962–2006), Claude (1966–1996), Tokela ja T. Nikki omasivat sopivasti itseluottamusta, joka myös herätti mielenkiintoa.

Viisi levyä näytteillä

Lainaa näyttelyn klassikot CD:llä!Turun musiikkikirjaston 29.10.2012 avatussa levynkansinäyttelyssä on viisi englanninkielistä albumia Sami Tammiojan kokoelmasta. Näyttelyssä ovat klassikot:

° The Nights Of Iguana: The Gift 1986

° Hearthill: Cut Up 1989

° Melrose: Melrose 1986

° Wanna Bees: Did I Really Kill Two Of My Friends 1988

° Smack: Salvation 1987

 

The Nights Of Iguana: The Gift ja Hearthill: Cut UpKansainvälistä laatua kotimaisilta markkinoilta

The Nights Of Iguana, Melrose, Hearthill, Smack, Wanna Bees, Balls, Gringos Locos, Havana Black, Honey B & T-Bones, Peer Günt ja monet muut levyttivät niin teknisesti kuin taiteellisestikin kansainvälisesti vertailukelpoista musiikkia englanniksi. Uskaliaimmat yrittivät markkinoida itseään myös pienen Suomen ulkopuolelle, useimmiten valitettavan huonolla menestyksellä. Kenties vakavimmin asiaan paneutuivat Havana Blackin ohella Smack ja The Nights Of Iguana, jotka kaikki muuttivat jossain vaiheessa uraansa ulkomaille asumaan.

Kaikki joutuivat kuitenkin palaamaan, ennemmin tai myöhemmin, takaisin Suomeen. Muut, kuten vaikkapa Melrose tai Honey B & T-bones, tyytyivät tekemään aluksi lähinnä Brittein saarille ja/tai Eurooppaan suuntautuneita kiertueita. Ainakin Smack , Wanna Bees ja Hearthill päätyivät myös levyttämään ulkomailla, mutta useimmiten suomalaisen tuottajan johdolla ja suomalaisen levy-yhtiön piikkiin. Riittävän rahallisen ja ajallisen panostuksen, oikeiden kontaktien ja asiantuntevan managementin puute estivät vielä 1980–luvulla suomalaisyhtyeiden kansainvälisen läpimurron.

Laulukieli ja vaikutteet ulkomailta

1980–luvulla suomirokkia englanniksi laulaneita yhtyeitä yhdistää se, että kaikkien vaikutteet tulivat ensisijaisesti ulkomailta. Smackin suoraviivaisen katurokin innoittajia olivat mm. amerikkalaiset The Stooges, MC5 sekä New York Dolls. Yhtye itse nautti ja nauttii, monien esikuviensa tavoin, kulttisuosiota erityisesti Yhdysvaltain länsirannikolla – mm. Guns ’n Roses –yhtyeen entiset jäsenet Slash ja Izzy Stradlin ovat kertoneet saaneensa vaikutteita Smackiltä, samoin edesmennyt Kurt Cobain.

The Nights Of Iguanan keskeisiä esikuvia olivat mm. David Bowie sekä Lou Reedin luotsaama Velvet Underground. Bändin molemmat levyt The Gift (1986) ja Grapefruit Tree (1987) valittiin Rumba-lehden vuoden levyiksi, ja yhtyeen muuttoa Yhdysvaltoihin 80–luvun lopulla hehkutettiin Suomessa laajalti. Koti-ikävä ja huono taloudellinen tilanne ajoivat kuitenkin useimmat soittajista takaisin Suomeen ennen läpimurtoa.

Edelleen keikkaileva ja levyttävä Melrose teki muutaman onnistuneen kiertueen Englannissa mm. Dr Feelgoodin ja The Godfathersin kanssa. Vaikka brittien kiinnostus bändiä kohtaan oli kova, levy-yhtiön haluttomuus satsata aikaa ja rahaa ulkomaiden markkinointiin teki lopun yhtyeen kansainvälisistä pyrkimyksistä. Suomen lisäksi bändi on sittemmin toki keikkaillut mm. Ruotsissa ja Virossa.

Wanna Bees haki vaikutteensa 60- ja 70–luvun amerikkalaisen autotallirokin lisäksi erityisesti australialaisesta kitaravetoisesta musiikista. Bändi pääsikin tapaamaan hengenheimolaisiaan 80–luvun lopulla, kun yhtye kävi Sydneyssä levyttämässä toisen albuminsa Vacation (1989). Wanna Bees keikkaili Suomen ohella ahkerasti myös Ruotsissa ja yhtyeen levyjä myytiin importteina mm. Australiassa, Saksassa, Benelux-maissa sekä Espanjassa.

Myös Helsingin Kontulasta ponnistanut Hearthill teki uransa aikana levytysmatkan ulkomaille, mutta muuten bändi tyytyi keikkailemaan lähinnä suomessa. Heti ensimmäisellä omakustannesinglellään Shake It Up (1988) listoille ponnahtanut yhtye ammensi vaikutteensa lähinnä Stray Catsin tapaisista rockabilly-yhtyeistä ja satsasi alusta asti vauhdikkaaseen lavaesiintymiseen.

Sami Tammioja

Tuomas Pelttari

Jätä kommentti

Kategoria(t): Levynkansinäyttelyt, Musasto suosittelee, Näyttelyt Turku

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s