Raision musiikkiosaston kuukauden artisti: Christy Moore – suuri irlantilainen muusikko

Raision kaupunginkirjaston musiikki-ja taideosaston kuukauden artistina Christy Moore.

Newbridgessä, Kildaren kreivikunnassa vuonna 1945 syntynyt Christy Moore on epäilemättä irlantilaisen musiikin elävä legenda, joka nauttii varauksetonta arvostusta sekä yleisön että muusikkokollegojen keskuudessa. U2:n Bono on todennut Christy Mooren olevan Irlannille sitä, mitä Woody Guthrie on Amerikalle.

1960-luvun jälkipuolella nuori Christy Moore teki rohkean päätöksen, kun hän jätti pankkivirkailijan työnsä ja ryhtyi

kokopäiväiseksi muusikoksi. Hän muutti Englantiin ja elätti itsensä esiintymällä Lontoon folkklubeilla. Samaan aikaan Irlannissa perinteinen kansanmusiikki oli nousemassa uuteen kukoistukseen The Dubliners, The Chieftains ja The Sweeney´s Men yhtyeiden ansiosta.

Takaisin kotisaarelleen vuosikymmenen vaihteessa palannut Christy Moore julkaisi vuonna 1972 albumin Prosperous, mikä oli alkusysäys kenties kaikkien aikojen merkittävimmän irlantilaisen folkyhtyeen synnylle. Christy Moore nimittäin perusti häntä Prosperous-levyllä säestäneiden Donal Lunnyn, Liam O´Flynnin ja Andy Irvinen kanssa Planxty-yhtyeen. Toki perinteisellä irlantilaisella musiikilla oli aina ollut uskolliset kuulijansa, mutta Planxty toi sen nuorelle yleisölle, joka oli siihen saakka kuunnellut vain rockia. Vuonna 1974 Moore erosi huippusuositusta yhtyeestä jatkaen soolouraansa kantaaottavana folklaulajana.

Planxty koottiin uudelleen vuonna 1979. Tällä kertaa sen tarina päättyi kansanmusiikkia rockiin yhdistäneen Moving Hearts –yhtyeen perustamiseen 1980-luvun alussa. Heidän esikoisalbuminsa Moving Hearts (1981) oli valtaisa kaupallinen menestys Irlannissa. Planxty-yhtyeen jäsenistä uudessa kokoonpanossa jatkoi Mooren lisäksi Donal Lunny. Yhtyeen muista muusikoista mainittakoon vielä kitaristi Declan Sinnott sekä nuori säkkipillin soittaja Davy Spillane. Yhtyeen sanoituksille oli luonteenomaista kantaaottavuus, jonka vuoksi se joutui aika ajoin levy-yhtiönsä kanssa vaikeuksiin levytettävistä lauluista. Mooren ura yhtyeessä jatkui vielä sen vuonna 1982 ilmestyneellä kakkosalbumilla Dark End Of The Street. Tämän jälkeen voidaan katsoa alkaneen Christy Mooren nykyisen soolouran.

Vuonna 1984 ilmestyi Mooren eniten myyty albumi, uskomattoman hieno mestariteos Ride On. Loistavaa jatkoa sille olivat muun muassa vuonna 1989 ilmestynyt Voyage ja vuoden 1991 Smoke & Strong Whiskey-albumi. Saman vuoden syksyllä Christy Moore esiintyi Turussa Irish Festival In Finland –tapahtumassa tarjoten paikalla olleelle runsaslukuiselle yleisölle unohtumattoman konserttielämyksen. Mooren ura on jatkunut tähän päivään saakka uusia lauluja levyttäen ja konserttilavoilla esiintyen. Hänen viimeisin albuminsa on viime vuonna ilmestynyt Folk Tale.

Christy Moore on poikkeuksellisen karismaattinen laulaja ja esiintyjä. On käsittämätöntä, miten mies ja kitara pystyvät vangitsemaan niin vastustamattomasti kuulijansa.

Altti Koivisto

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Kuukauden klassikko, Musasto suosittelee, Näyttelyt Raisio

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s