Oopperaa Espanjassa

Oopperaa Espanjassa – Espanja-aiheista oopperaa Vaski-kirjastoissa.

Monen tutun oopperan tapahtumat sijoittuvat Espanjaan. Ohessa muutama poiminta.

Georges Bizet: Carmen  

Carmen sijoittuu 1800-luvun alun Sevillaan.  Carmen on villi ja vapaa mustalaistyttö, ”une bohèmienne”, johon korpraali Don José kohtalokkaasti rakastuu. Rakkaus Carmeniin tekee Don Josésta rikollisen ja lopulta tämä surmaa Carmenin, joka ei rakasta häntä enää. Ooppera on lainattavissa Vaski-kirjastoista useana eri versiona. Asian harrastajille maininnan ansaitsee vanha VHS-tallenne, jossa Carmenin roolin laulaa Agnes Baltza ja korpraali roolin José Carreras.

Jules Massenet: Don Qhisciotte: commedia eroica in cinque atti

Jules Massenet’n ooppera Don Quijotesta ei ole välttämättä yhtä tunnettu ooppera kuin Carmen, mutta se ansaitsee itse oikeutettuna maininnan Espanja-aiheisten oopperoiden joukossa. Ooppera on mukaelma Miguel de Cervantesin suuresta romaanista. Vaski-kirjastoista löytyy CD-äänite, jota tähdittävät mm. Teresa Berganza ja Boris Christoff. Asiasta kiinnostuneiden kannattaa tarttua tilaisuuden tullen myös uuteen DVD-tallenteeseen, jossa pääroolin esittää vanha herra José van Dam.

Giuseppe Verdi: Don Carlos

Don Carlos pohjautuu Friedrich Schillerin näytelmään. Don Carlos ja Elisabetta di Valois rakastuvat toisiinsa ja yllättäen poliittisen tilanteen takia Elisabettan onkin mentävä naimisiin Don Carlosin isän, Espanjan kuningas Filip II:n kanssa. Elisabettasta tulee Espanjan kuningatar. Don Carlos vihaa isäänsä ja alkaa tukea flanderilaisia, jotka kapinoivat Espanjan sortoa vastaan. Oopperassa on hienoja kohtauksia toinen toisensa perään. Vaski-kirjastoissa on lainattavissa mm. kaksi hienoa DVD-tallennetta: vuoden 2004 tallenteella Don Carlosin osan laulaa Rolando Villazon ja prinsessa Ebolin roolin Violeta Urmana ja vuoden tuoreemmalla tallenteella esiintyvät mm. Roberto Alagna ja Karita Mattila.

Gioacchino Rossini: l barbiere di Siviglia (Sevillan parturi)

Sevillan parturi on koominen ooppera, joka sijoittuu 1600-luvun Sevillaan. Se perustuu Pierre Beaumarchais’n samannimiseen näytelmään. Kreivi Almaviva koettaa vietellä ihastustaan Rosinaa esiintyen köyhänä opiskelijana nimeltä Lindoro. Rosina on vanhan tohtori Bartolon holhotti ja tohtori itse suunnittelee myöskin naivansa tytön. Figaro, kreivin parturi ja oikea käsi, tarjoutuu auttamaan ja monen sotkuisen pikku episodin jälkeen tarina saa onnellisen lipun. Cecilia Bartoli on ihastuttava Rosina – Cecilia Bartolin tähdittämän Sevillan parturi –DVD-tallenteen voi lainata Vaski-kirjastoista.

Wolfgang Amadeus Mozart: Le nozze di Figaro (Figaron häät)

Figaron häiden tapahtumat ovat ikään kuin jatkoa Sevillan parturi –oopperan tapahtumille. Tapahtumapaikkana on Kreivi Almavivan linna Sevilla lähellä. Oopperassa suunitellaan Figaron ja Susannan häitä. Asiat mutkistuvat, kun paljastuu, että kreivi tahtoo käyttää ensiyön oikeuttaan Susannan kanssa ja alkaa kosiskella tätä. Monimuotoisten juonenkäänteiden, juonitteluiden, piiloutumisien, naamioitumisien ja uusien sukulaisuussuhteiden paljastumisien jälkeen kaikki päättyy kuitenkin sovintoon ja oopperan loppu on onnellinen. Vaski-kirjastojen kokoelmissa on oopperasta useita eri versioita,  mm. Covent Gardenissa vuonna 2006 taltioitu DVD-tallenne. Tällä raikkaalla tallenteella esiintyvät mm. Erwin Schrott (Figaro) ja Miah Persson (Susanna).

Giuseppe Verdi: La forza del destino (Kohtalon voima)

Kohtalon voima –oopperan kohtalokkaat käänteet tapahtuvat Espanjassa ja Italiassa 1700-luvun puolivälissä. Calatravan markiisi yllättää tyttärensä karkaamassa yhdessä rakastajansa, Don Alvaron, kanssa. Antautuva Don Alvaro heittää pistoolinsa maahan, jolloin se laukeaa ja tappaa markiisin. Ennen kuolemaansa markiisi kiroaa tyttärensä. Oopperassa on moninaisia juonenkäänteitä ja tämä ooppera on yksi niistä monista oopperoista, jotka eivät pääty onnellisesti.

Suosituksena klassikko, vuonna 1970 tallennettu CD-äänite, jolla laulavat mm. Carlo Bergonzi, Piero Cappuccilli, Martina Arroyo ja Ruggiero Raimondi.

Wolfgang Amadeus Mozart: Don Giovanni  

Myös Don Giovannin tapahtumat sijoittuvat Sevillaan. Don Giovanni viettelee naisia kaikkialla; palvelija Leporellon kirjanpidon mukaan valloituksia on pelkästään Espanjassa yli tuhat. Vaikeudet alkavat, kun Don Giovanni surmaa Donna Annan isän ja sukulaiset vannovat kostoa. Lopulta viettelijän uhmakkuus kostautuu. Hän kutsuu hautapatsaan kotiinsa illalliselle ja joutuu uhmakkuutensa takia helvettiin. Vaski-kirjastojen Don Giovanni-valikoima on laaja. Wienissä vuonna 1999 taltiodussa esityksessä (DVD) on mainio laulajakaarti: Carlos Álvarez (Don Giovanni)  ja Ildebrando d’Arcangelo (Leporello) on loistava ”isäntä-renki –kaksikko”.

Giuseppe Verdi: Il trovatore (Trubaduuri)

Trubaduurin dramaattiset tapahtumat sijoittuvat Biskajaan ja Aragoniaan. Ooppera on Giuseppe Verdin hienoimpia ja se sisältää useita laulajille vaativia aarioita. Aaria Di quella pira löytyy monen tunnetun tenorin aariakokoelmalta. Oopperassa on paljon vauhtia ja vaarallisia tilanteita ja lopputulos on hyvin dramaattinen. ArtHaus Musikin DVD-tallenne vanhasta vuoden 1978 esityksestä on yliveto:  Placidó Domingo nimiroolissa Trubaduurina on vailla vertaa,  Piero Cappuccilli Lunan kreivinä pelottavan hyvä, Fiorenza Cossotto Azucenana maaginen ja Raina Kabaivanska Leonorana upea!

Ludwig van Beethoven: Fidelio

Myös Ludwig van Beethovenin ainoan oopperan, Fidelion, tapahtumat sijoittuvat Sevillaan: tapahtumapaikkana on Espanjan valtion vankila 1700-luvulla. Ooppera kertoo Leonoren taistelusta syyttömänä vankilassa olevan aviomiehensä vapauden puolesta. Vaski-kirjastojen kokoelmista voi poimia esimerkiksi hienon CD-tallenteen, jolla laulavat  Waltraud Meier, Placidó Domingo, Falk Struckmann, René Pape ja Soile Isokoski. Staatskapelle Berliniä johtaa Daniel Barenboim.

Daniel Auber: Domino noir

Le domino noir (Musta domino) on nykyään melko tuntematon ooppera, joskin omana aikanaan 1800-luvun puolessa välissä hyvin suosittu ja paljon esitetty. Tapahtumat sijoittuvat 1780-luvun Madridiin. Angèle de Olivarès on nuori nunna, joka ennen lopullista luostarilupaustaan karkaa luostarista yhden päivän ajaksi, koska haluaa osallistua Espanjan kuningattaren kunniaksi järjestettyihin tanssiaisiin. Kyseessä on koominen ooppera ja oopperan nimi viittaa Angèlen naamiaisissa yllään pitämään viittaan. Kokonaislevytystä ei Vaski-kirjastojen kokoelmissa ole, mutta oopperaan saa tuntumaa kuuntelemalla Magdalena Kozenán French arias -CD-äänilevyä, joka sisältäää Flamme vengeresse –aarian oopperasta.

Maurice Ravel L’heure espagnole (Espanjalainen hetki)

Hieman tuntemattomampi ooppera on myöskin L’heure espagnole (Espanjalainen hetki). Ooppera on John Lazaruksen Oopperan käsikirjan mukaan ”pelkkää nautintoa: Ravel on pukenut oopperan veitikkamaisiin espanjalaisiin sävyihin ja partituuri on varsinainen kokoelma musiikillista vitsikkyyttä”. Oopperan tapahtumapaikkana on Torquemada-kellosepän verstas Toledossa ja oopperan sankaritar on nuori elämänhaluinen Concéption, kellosepän vaimo. Oopperassa on viittauksia mm. Carmeniin. Vaski-kirjastojen kokoelmasta löytyy  mm. versio, jota tähdittää mainio mezzo-sopraano Sarah Conolly.

 Jules Massenet: La Navarraise (Navarralainen)

Jules Massenet’n oopperan La Navarraise (Navarralainen) tapahtumapaikkana on Espanjan sotatanner  1800-luvun lopulla.  Navarralainen on nykyään vähän tunnettu ja vähän esitetty ooppera, mutta kuriositeettina pitää mainita, että se on esitetty Kotimaisessa Oopperassa, Kansallisoopperan edeltäjä- teatterissa, jo niinkin varhain kuin vuonna 1911.

Manuel de Falla: La vida breve 

La vida breve sijoittuu Granadaan. Oopperaa kokonaisuudessaan ei kovin paljon esitetä, mutta sitäkin tunnetumpi ja paljon esitetty on Danza Española, tanssi kyseisestä oopperasta. Kappale löytyy useammaltakin Vaski-kirjastoissa olevalta kokoelmalta, esim. kokoelmalta Manuel de Falla: Musica orquestal. Oopperan kokonaislevytyskin on lainattavissa.

Zarzuela

Kun puhutaan oopperasta Espanjassa, ei voi ohittaa zarzuelaa. Zarzuela on espanjalainen laulunäytelmän tai oopperan muoto, jossa on puhuttu dialogi ja se levisi Espanjasta myös muihin espanjaa puhuviin maihin. Ensimmäiset zarzuelat ovat 1600-luvulta. 1800-luvulla kiinnostus zarzuelaan kasvoi valtavaksi ja 1800-luvun lopussa esim. Madridissa oli kymmenen yksinomaan zarzueloja esittävää teatteria. 1950-luvulta lähtien monet tunnetut artistit, mm. Monteserrat Caballé, José Carreras ja Plácido Domingo, ovat levyttäneet zarzueloja ja nykyään monet tunnetuimmat zarzuelat löytyvät  myös DVD- ja Blu-ray –levyiltä.

Seuraavilta Vaski-kirjastojen kokoelmilta löytyy zarzuela-aarioita:

Teresa Berganza: Zarzuela castiza

José Carreras: José Carreras canta zarzuela

Elina Garanca: Aria cantilena

Elina Garanca: Habanera

Placidó Domingo: The very best of Placidó Domingo

Placidó Domingo: Romanzas

Montserrat Figueras: La voix de l’emotion

Patricia Petibon: Melancolia, Spanish arias and songs

Rolando Villazón: Gitano, zarzuela arias

Rolando Villazón: Viva Villazón!

Kokonaisteoksia löytyy kaksi:

Antonio de Literes: Júpiter y Semele

Emilio Arrieta: Marina

(Heli Pohjola)

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Musasto suosittelee, Taidemusiikki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s