Musamaailman mietteitä – kuukauden artisti

AHOLA

Jarkko Ahola (toinen vas.) vaikuttaa mm. AHOLA -nimisessä yhtyeessä. Kuva: DragonWhite Oy

1. Esittele itsesi ja kerro lyhyesti urastasi.

Jaahas! Juurikin 35 vuotta täyttänyt muusikonplanttu tässä, terve! Nimeksi antoivat Jarkko Kalevi Ahola ja sillä on menty tähän asti ilman erityisempää taitelijanimeä, jotka mielestäni ovatkin usein hieman heikonlaisia. Laulun lisäksi sydäntä lähellä on erityinen säröbasismi, jota jotkut basistit eivät taida edes bassotaiteluna pitää. Soitan myös kitaraa, joka auttaa sävellyshommissa kummasti. Rummut kuitenkin saivat minut innostumaan musiikista. Palikat pysyvät jotenkin kädessä tänäkin päivänä, mutta jätän kyllä suosiolla ns. ”kunnon” pannuhommat ammattilaisille.

Kävi aikoinaan kuitenkin niin, että omia rumpuja en saanut ja kaverit tekivät minusta laulajan, koska kukaan muu ei sitä pestiä halunnut. Ensin en hommasta pitänyt, mutta vuosien saatossa siinä kehittyi varkain ja alkoi tulla myös keikkoja. Covereita tietenkin soiteltiin aluksi – ensin akustisilla kahden miehen kitarakeikoilla ja sitten trio-keikoilla, joissa kitara vaihtui bassoon. Oma sävellyskynä löysi teränsä, kun ensimmäinen oma ”oikea” bändi Bulldozer kehittyi muotoonsa. Lopetettiin lainabiisien soitto ja alettiin tehdä omaa musiikkia.

Kun kyseinen bändi erinäisistä syistä hajosi, ryhdyin tekemään soolodemoja, joiden taso nousi kerta kerralta, kunnes päädyin opiskelemaan digitaalista ääntä Pirkanmaan ammattikorkeakouluun. Sieltä ja osin muualta löytyi herrat Järvinen, Kuokkanen ja Rantanen joiden kanssa perustimme bändin Teräsbetoni. Kun vihdoin saimme levytyssopimuksen vuonna 2005, olikin se sitten menoa seuraavat viisi – kuusi vuotta.

Neljännen levymme jälkeen teimme kiertueen ja jäimme määrittelemättömälle tauolle, jolla vieläkin olemme. Jo bändin ollessa aktiivinen, mutta etenkin sen jälkeen, olen tehnyt kaikenlaista lauluduunia ja biisinkirjoittamista. On ollut Raskasta Joulua, Northern Kings, Oulu All Star Big Band, Queen-konsertteja ja tietenkin uusi bändini AHOLA. Nyt olen studiossa, mutta siitä en voi kertoa vielä enempää.

2. Käytätkö säännöllisesti kotikaupunkisi kirjastopalveluja?

Liian harvoin, koska tiedonjanoni sammutan internetin avulla ja kirjat tulee nykyään melkein ostettua.

3. Mikä on mieleenpainuvin konsertti jota olet ollut katsomassa?

Kyllä se oli muistaakseni vuonna 1994, kun kävin katsomassa Manowar-orkesteria Kulttuuritalolla. Se oli yksi ensimmäisistä live-vedoista mitä olin nähnyt ja bändi oli silloin erittäin lähellä sydäntä, joten kokemus oli hieno. Bändikin oli silloin todella kovassa tikissä.

4. Mitä mieltä olet kotikaupunkisi musiikkitarjonnasta ja -elämästä?

Nyttemmin Tampereelle takaisin ”päässeenä” koen että ihan vilkasta on. Ei siis valittamista!

5. Suosittele kolmea levyä/artistia kirjaston kokoelmista.

Tampereen kokoelmat ovat varmastikin oikein kattavat, mutta pistetään nyt vaikka yksi levy Manowarilta ja se on klassikko nimeltään Kings Of Metal (katso myös). Koska klassikot soivat tiuhaan täällä, niin suosittelen myös toista sellaista: Deep Purplen aika vähälle huomiolle jäänyt Come Taste The Bandin remasteroitu ja remiksattu versio toimii oivasti. Katselin, että tätä ei löytyisi lainkaan valikoimista. Nyt on kyllä aika se erhe korjata! (PS. Turusta löytyy. Voit varata levyn linkistä! Toim. huom.) Kolmantena suosittelen Vangeliksen soundtrack-levyä elokuvasta Blade Runner. Hieno ja eteerinen pläjäys parasta Vangelista!

Toim. Petri Kipinä

Jätä kommentti

Kategoria(t): Haastattelut, Musamaailman mietteitä - kuukauden artisti, Musasto suosittelee

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s