Viikon levy: Hector – Herra Mirandos

Hector, eli Heikki Veikko Harma (s. 20.huhtikuuta 1947) on yksi tunnetuimmista suomalaista rock-muusikoista. Hector oli mukana jo folk yhtyeessä Cumuluksessa vuosina 1969-74. Ensimmäinen soolo-albumi Nostalgia ilmestyi 1972.

Herra Mirandos ilmestyi vuotta myöhemmin 1973 ja möi timanttia. Levy on mielestäni kestänyt hyvin aikaa ja on vieläkin sanoituksillaan ajankohtainen. Olen kuullut Hectoria lapsena ja muistan kyllä ihan pitäneenikin siitä. Törmäsin tähän kyseiseen levyyn sattumalta, kun ostin sen käytettynä kirpputorilta. Ensi kuulemasta lähtien pidin kovin levystä, jotenkin mystinen ja yhtä aikaa kovin puhutteleva levy. Jo siihen aikaan oltiin huolissaan siitä mihin ollaan menossa, luonnon saastuminen ja ihmisten eristäytyminen todellisuudesta. Vaikka valistuneisuutta onkin ollut pitkään, on surullista nähdä että ei kuitenkaan päästy niin pitkälle tavoitteissa kuin olisi pitänyt.

Musiikki voi olla monen tapaan portti johonkin toisenlaiseen todellisuuteen. Ainakin itselläni kävi niin tällä kertaa. Yllätyin siitä progressiivisuudesta ja psykedeliasta, jota osa kappaleet sisälsivät. Levy alkaa mielenkiintoisella kappaleella Ekhnaton rakastui aurinkoon (prologi). Kappaleessa käytetty syntetisaattori saa aikaan hienon äänimaiseman jonka päälle hitaasti lausutut sanat kuulostavan mystisiltä. Levy sisältää oikeastaan vain hyviä kappaleita, eikä täytekappaleita ole ahdattu joukkoon, mihin nykyään liian moni valitettavasti sortuu.

Kappaleessa Asfalttiprinssi, ollaan huolissaan ympäristön muuttumisesta kylmäksi elottomaksi kiveksi. Myös Meiran laulu on herkkä ja kaunis kappale, tuo paljon mieleen Englantilaisen King Crimsonin, joka myös kuuluu vahvasti samaan aikakauteen.

Musiikissa ja sen harrastamisessa on paljon kyse myös siitä, että uskaltaa rohkeasti kokeilla erilaisia tyylisuuntia ja ilmaisuja. Kannattaa tutustua tähän levyyn, vaikka se varmaan onkin tuttu monille. Ei ehkä kaikille nuorille kuitenkaan, kuten ei ollut itsellenikään.

Varaa levy kirjastosta

Vinyylihemmo

 

Jätä kommentti

Kategoria(t): Musasto suosittelee, Viikon levy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s