Viikon levy: To Scratch Your Heart – Early Recordings From Istanbul

Vuosisatainen valtakunta on tuhoutumassa, toinen valtakunta on syntymässä. Kaikki kulttuuriset säännöt menevät uusiksi. Yhteiskunnan käyttämä kieli vaihtuu ja sitä ryhdytään kirjoittamaan kokonaan toisenlaisin kirjaimin – Turkki osmanien (tai ottomaanien) valtakunnan hajotessa 1910-20 luvuilla. Valtakunnan, joka oli ollut olemassa 1300-luvulta ensimmäiseen maailmansotaan asti. Näiltä sekasortoisilta valtakunnan vaihtumisen ajoilta ja Turkin tasavallan alkuvuosilta tehdyistä äänityksistä, on koostettu mielenkiintoinen levy, joka on täynnä haikeaa tunnetta ja kauniita melodioita ja joka ikänsä ja äänitysmetodiensa puolesta on mitä autenttisin ja rehellisin taltiointi.

Levy on siis koostettu äänityksistä, jotka on tehty jo edellisen vuosisadan alkuvuosikymmeninä. Luvassa on siis hieman, vaikkakin ikäänsä nähden yllättävän vähän rohinaa ja särkynyttä ääntä, mutta ennen kaikkea valloittavaa musiikkia, joka tulee suoraan sydämestä; ajalta jota ei enää ole.

Musiikki on valloittavaa, harrasta ja äärimmäisen kaunista. Levyn sisältö koostuu pääasiassa kansanlauluista, joissa kuulee ajalle tyypillisen kosmopoliittisen vaikutuksen, musiikissa sekoittuu ottomaanien, armenialaisten, kreikkalaisten vaikutus, instrumentaation ollessa pääasiallisesti turkkilaisia perinnesoittimia ja laulua mutta mukana on mielenkiintoisia länsimaisia vivahteita; erityisesti esiin nousee Kamil Efendin Hicaz Taksim 1, jossa mielenkiintoisella tavalla esitetäänvälimerellisen alueen mikrotonaalisuuteen perustuva musiikki länsimaisella pianolla, vaikkakin hieman muunnellulla sellaisella.

Varaa levy kirjastosta

Antti Impivaara

Jätä kommentti

Kategoria(t): Musasto suosittelee, Viikon levy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s