Viikon levy Rajaton sings Queen with Lahti Symphony Orchestra (2008)

Tämä levy on Rajattomien ja Sinfonia Lahden yhteistuotantona tehty levy, jolle on koottu brittiläisen Queen-yhtyeen tunnetuimpia kappaleita sovitettuna suurelle sinfoniaorkesterille. Levyn ilmestyttyä syksyllä 2008 se myi kultaa kahdessa viikossa. Levy myi platinaa 2010 huhtikuussa.

Rajaton on julkaissut yhteensä kaksitoista albumia, joista yhtye on saanut Suomessa yhden tuplaplatina-, kaksi platina- ja kahdeksan kultalevyä. Maailmanlaajuisesti Rajattomien yhteenlaskettu levymyynti lähenee jo 400.000 kappaletta. Kaikki albumit ovat keskenään hyvin erilaisia – yhdistävänä tekijänä on se, että materiaali on suurimmalta osin Rajattomille sävellettyä ja sovitettua ja esitetään a cappella, ilman instrumenttisäestystä. Ainoat poikkeukset tästä ovat Sinfonia Lahden kanssa tehdyt ABBA- ja Queen-teemalevyt.

Helsingissä vuonna 1997 perustettuun lauluyhtyeeseen kuuluvat Essi Wuorela (sopraano), Virpi Moskari (sopraano), Soila Sariola (altto), Hannu Lepola (tenori), Ahti Paunu (baritoni) ja Jussi Chydenius (basso). Jäsenten musiikilliset taustat vaihtelevat klassisesta musiikista kansanmusiikkiin, iskelmään ja rockiin. Levyllä ovat mukana myös Kalle Chydenius bassossa, Sami Kuoppamäki rummuissa, Jari ”Heinä”Nieminen kitarassa ja Iiro Rantala pianossa.

Pitelin tätä levyä käsissäni kolme vuotta sitten ja ajattelin, että onpa uhkarohkea yritys. Suomalainen a cappella-yhtye laulaa Queeniä. Miten kukaan voisi vetää vertoja Freddie Mercurylle? Uteliaana laitoin levyn soittimeen.  Ensi kuulemalta oli selvää, että tämä levy “takes my breath away”. Karvat nousevat käsivarsista pystyyn joka toisessa kappaleessa ja välillä liikutun kyyneliin asti. En uskalla ajatella mitä tapahtuisi, jos pääsisin katsomaan tätä esitystä livenä.

Voisin melkein sanoa, että lopputulos kuulostaa monessa kappaleessa paremmalta kuin Queenin alkuperäiset versiot. Ja onhan se totta, että Freddie Mercurylle on vaikea vetää vertoja tulkinnassa, mutta Rajaton pääsee siinä kyllä hyvin lähelle ja minusta kappaleita pitäisikin kuunnella omina kokonaisuuksinaan ilman vertailua.  Esim. Rajattomien tulkinta kappaleesta You take my breath away on hyvinkin erilainen, mutta todella herkkä ja kaunis. Useiden kuuntelukertojen jälkeen tästä  tuli lempikappaleeni tällä levyllä.

Sinfoniaorkesterin luoma mahtipontisuus sopii Queenin musiikkiin mainiosti. Varsinkin kappaleissa Innuendo ja Bohemian rhapsody musiikki lähtee lentoon orkesterin mukana.  Levyn tekee vaihtelevaksi se, että melkein joka kappaleella on oma lead-laulaja joka on mies tai nainen.  Queenin musiikissa on paljon rock-oopperamaisia elkeitä ja moniäänisiä harmonioita, jotka Rajattomien kuusiäänisinä sovituksina kuulostavat todella hienoilta. Levyllä on yksi kokonaan a cappella laulettu kappale, joka on Under pressure, josta on vaikea uskoa, että kaikki äänet on tuotettu ihmisen suulla.

Siis 14 kappaletta Queenin parhaita biisejä sovitettuna sinfoniaorkesterille ja kuudelle taitavalle laulajalle. Harvinaista herkkua.

 1. Bohemian Rhapsody (1975)
 2. I Want It All (1989)
 3. Killer Queen (1974)
 4. A Kind Of Magic (1986)
 5. Somebody to Love (1976)
 6. You Take Breath Away (1976)
 7. Under Pressure (1981)
 8. Innuendo (1991)
 9. We are the Champions (1977)
 10. Who Wants To Live Forever (1986)
 11. Don’t Stop Me Now (1978)
 12. Bicycle Race (1978)
 13. Love OF My Life (1975)
 14. The Show Must Go on (1991)

Hevifossiili

Rajaton sings Queen with Lahti Symphony Orchestra (2008) Vaski-kirjastoissa

Jätä kommentti

Kategoria(t): Musasto suosittelee, Viikon levy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s