Viikon levy: Olivier Messiaen – Quatuor pour la fin du temps (”Quarter for the end of time”)

Olivier Messiaen - Quatuor pour la fin du temps ("Quarter for the end of time")Ranskalainen säveltäjä Olivier Messiaen (1908 – 1992) toimi kanttorina, ja improvisoidessaan hän löysi uusia asteikoita. Rytmisesti yksi hänen tavaramerkeistään oli käyttää intialaisia rytmikuvioita. Kaveri oli myös lintutieteilijä ja nuotinsi lintujen livertelyä ympäri maailmaa. Tätä kuullaankin alvariinsa miehen musiikissa. Soittimet elävät usein rytmillisesti ja fraasillisesti omaa elämäänsä, mutta kokonaisuus toimii kuin teinirakkaus. Suureen osaan Messiaenin musiikkia liittyy katolinen ohjelma.

Vuonna 1940 Messiaen joutui toisen maailmansodan tiimellyksessä saksalaisten vangiksi. Vankileirillä hän sävelsi tämän kvarteton, ja siellä se myös kantaesitettiin. Soitinarsenaali koostui soittimista, joiden soittajia vankien joukossa sattui olemaan – klarinetti, viulu, sello ja piano. Messiaen on sanonut, ettei hänen musiikkiaan ole koskaan kuunneltu sellaisella tarkkaavaisuudella ja ymmärryksellä, kuin tuossa kantaesityksessä.

Utuisessa avausosassa viulu ja klarinetti imitoivat satakieltä ja mustarastasta. Sello maalailee huiluääniä ja glissandoja, piano hiljaisia sointuja. Kaikki elävät omaa elämäänsä, mutta kyllä toimii.

http://www.youtube.com/watch?v=PhQVX46ooro&feature=related

Toisessa osassa aggressiivisen alun jälkeen kuullaan outoja pianosointuja, viulun ja sellon loihtiessa päälle kieroa melodiaa. Kolmas osa on klarinetin hiirenhiljainen soolo. Neljäs osa on energistä sellon, klarinetin ja viulun sahausta – usein yksiäänisesti – jyrkkine voimakkuudenvaihteluineen. Minusta tämä kuulostaa hieman Béla Bartókilta, ja sehän ei voi koskaan olla huono asia.

http://www.youtube.com/watch?v=qtOE-4Lvmlg

Levollinen viides osa oli kuultu jo aiemmassa teoksessa. Nyt se kuullaan sellolla ja pianolla. Tämä lähentelee mielestäni jo sairaalloisen kaunista musiikkia. Melodia ja soinnut riitelevät paikoin keskenään Messiaenmaisen lumoavasti. Kuudennessa osassa mennään taas lujaa. Rytmisesti kimurantihko, yksiäänisesti tuutattu ”pääriffi” voisi toimia jonkinlaisen uusproge-poppoon ohjelmistossa. Asteikkoja kiivetään ja lasketaan, välillä rauhoitutaan. Todella tyylikästä sahausta. Hämärä, mutta perin lumoava seitsemäs osa alkaa pianolla säestetyllä sellomelodialla. Myöhemmin viulu ja klarinetti ripottelevat hienovaraista höystettä. Välissä olevien kaoottisempien maisemien jälkeen hidastetaan lopulta takaisin mystiseen päämelodiaan, jousten soittaessa sitä selkäpiitä karmivilla trilleillä (Hrrr…). Piano suoltaa nopeita murtosointuja ylös – alas. Vaikuttava päätös upealle osalle.

http://www.youtube.com/watch?v=wCTNy7on4tw

Viimeinen osa oli alun perin urkuteoksessa, mutta nyt se kuullaan viulun ja pianon värisyttävän kauniina duettona. Nyt ollaan niin levollisilla laitumilla, että tästä olisi vaikea enää jatkaa. Lopulta viulu ja piano haihtuvat pois. Messiaenilla oli usein tapana päättää teoksensa tällaiseen levolliseen maalailuun, jossa on päästy perille Jumalan tykö…

Messiaen ei enää koskaan palannut tällaiseen kokoonpanoon – ehkä siksi, ettei enää toistamiseen ajautunut sotavangiksi – eli se on ainutlaatuinen etappi tämän täysin oman kielen omaavan säveltäjän tuotannossa.

Varaa Vaskista:

https://vaski.finna.fi/Record/vaski.420207

https://vaski.finna.fi/Record/vaski.524982

Toni Lehto, the ultimate reviewer

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Taidemusiikki, Viikon levy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s