Pahan mielen musiikkia

Turun musiikkiosastolla on esillä ja lainattavissa valikoima industrial-ja noisemusiikin levyjä.

Industrial on termi jota voidaan käyttää kuvatessa hyvinkin laajaa musiikin kenttää osa-alueineen. Musiikkityyliä kuvaa yleisesti sen mekaaninen ja riipivä äänimaailma ja tahallinen luotaantyöntävyys sekä transgressiivinen kuvasto. Usein mukana on militarismia tai sarjamurhaaja-aiheita tms. Mukana on kuitenkin usein myös itseironisuutta, minkä vuoksi esim. Laibach-yhtyettä kohtaan on vuosien myötä ollut niin paheksuntaa kuin hyväksyntääkin; katsantokannasta riippuen. Yleisesti musiikkikenttää kuvaa sen säröisyys ja ‘teollinen’ pauke. Esim. Einstürzende Neubauten tuotti ääniä mm. porilla ja hakkaamalla metallilevyjä. Onpa yhden kappaleen rytmiraita jopa tehty hakkaamalla mikitettyä laulajaa.

Musiikin laji sai nimensä pioneeriyhtye Throbbing Gristlen perustaman levy-yhtiön Industrial Records mukaan. Throbbin Gristle oli alkujaan osa performanssitaideryhmää, jonka esiintymisten taustana toimi tämä ‘epämusiikki’. Yhtye itse ilmaisi teollisen äänimaiseman edustavan uudenlaista epäorgaanista aikaa ja osaltaan teollisuus oli myös ironinen näpäytys musiikkiteollisuutta kohtaan, joka oli jo nimenomaisesti nimeään myöten teollistunut.

Genren suurimpina pidetään em. yhtyeiden lisäksi mm.: Cabaret Voltaire, Coil, Nitzer Ebb, Deutsch-Amerikanische Freundschaft (DAF) jne.

Genre saavutti suurempaa menestystä 90-luvulla Industrial-metallin tultua suosioon; yhtyeet kuten Nine Inch Nails Die Krupps, Rammstein ja Ministry nousivat suuren yleisön suosioon. Nykyisin monet aikanaan vain äärimusiikkiin liitetyt seikat kuten monotonisuus, lauluäänen muokkaus jne. ovat nykyisin niin arkipäiväistyneet, että monet radiossa tiuhaan soivat hititkin olisivat vielä 80-luvulla kuuluneet marginaalimusiikkiin.

Jätä kommentti

Kategoria(t): Musasto suosittelee, Näyttelyt Turku

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s