Raision musiikkiosaston kuukauden artisti – Fairport Convention

Fairport Convention

Fairport Convention perustettiin Lontoossa vuonna 1967. Yhtyeen tuonaikaisiin esikuviin kuului eritoten amerikkalainen Jefferson Airplane. Oman tyylinsä, folkrockin, Fairport Convention löysi vuonna 1969 ilmestyneellä kakkosalbumillaan What We Did On Our Holidays, jolla yhtye alkoi käyttää musiikkinsa perustana brittiläistä perinnemusiikkia. Tyylin muutokseen vaikutti ratkaisevasti yhtyeen uusi laulajatar Sandy Denny, joka oli jo herättänyt huomiota sooloartistina.

Albumin huippuhetkiä olivat muun muassa Sandy Dennyn säveltämä Fotheringay ja singlenäkin menestynyt kitaristi Richard Thompsonin sävellys Meet On The Ledge. Alkuvuodesta 1969 ilmestynyttä kakkosalbumia seurasi saman vuoden kesällä ilmestynyt Unhalfbricking-levy. Fairportille sittemmin tunnusomaiset kokoonpanomuutokset alkoivat kakkoslevyn jälkeen, kun Ian Matthews erosi bändistä ja perusti oman Matthew´s Southern Comfort –yhtyeensä. Hänen myöhemmistä vaiheista mainittakoon sooloalbumit ja Plainsong-yhtye.

 Unhalfbricking-albumilta oli peräisin Fairportin ensimmäinen singlehitti,  Bob Dylanin säveltämä If You Gotta Go, Go Now, jonka yhtye esitti ranskaksi nimellä Si Tu Dois Partir. Toinen levyn ikivihreä oli Sandy Dennyn säveltämä Who Knows Where The Time Goes? Unohtaa ei voi myöskään kansansävelmää A Sailor´s Life, jonka pääosiin nousivat Richard Thompsonin kitara ja levyllä vierailleen Dave Swarbrickin viulu.

 Englantilaisen folkrockin manifestiksi sanotun A Sailor´s Life –laulun viitoittamalla tiellä Fairport julkaisi vuoden 1969 lopulla klassikkoalbuminsa Liege And Liefe. Se tehtiin kokoonpanolla Sandy Denny (laulu ja kitara), Richard Thompson (kitara ja laulu), Simon Nicol (kitara ja laulu), Ashley Hutchings (basso), Dave Mattacks (rummut) ja bändiin pysyvästi liittynyt Dave Swarbrick (viulu ja mandoliini). Levyn traditionaalisesta materiaalista erottui eritoten kartanonrouvan aviorikoksesta ja sen traagisista seurauksista kertova Matty Groves. Yhtyeen jäsenet sävelsivät jälleen myös omia kappaleita, joista mainittakoon Dennyn ja Hutchingsin yhdessä tekemä Come All Ye, Thompsonin ja Swarbrickin Crazy Man Michael sekä Thompsonin Farewell, Farewell. Levyn tuottamisesta vastasi Joe Boyd, joka oli tuottanut myös Fairportin aikaisemmat levyt. Viimeistään tällä mestariteoksellaan Fairport Convention loi käsitteen folkrock, jossa brittiläinen kansanmusiikki yhdistyi sähköisin soittimin soitettuun rockiin.

Liege And Liefe oli paitsi arvostelumenestys myös kaupallinen menestys. Liege And Liefe –albumin jälkeen Fairport oli jälleen rakoilemassa. Ensin Tyger Hutchings liittyi irlantilaiseen folk-yhtyeeseen Sweeney´s Men, jonka hajottua hän oli perustamassa Steeleye Spania. Vielä ankarampi isku yhtyeelle oli Sandy Dennyn eroaminen. Hän perusti lyhytaikaisen Fotheringay-yhtyeen, minkä hajottua Denny loi upean soolouran, joka katkesi hänen ennenaikaiseen kuolemaansa vuonna 1978. Hän ehti olla myös mukana Fairportin vuonna 1975 ilmestyneellä Rising for the Moon-LP:llä. Näiden menetysten jälkeen Fairportin uudeksi basistiksi liittyi Dave Pegg.

Yhtye julkaisi kesällä 1970 loistavan Full House -albumin osoittaen pärjäävänsä ilman naissolistia, jota oli totuttu pitämään yhtyeen tavaramerkkinä. Vuonna 1971 Richard Thompson päätti jättää Fairportin luoden sittemmin menestyksekkään oman soolouran. Yhtye jatkoi tämän jälkeen nelimiehisenä (Swarbrick, Nicol, Mattacks ja Pegg) julkaisten vuoden 1971 kuluessa kaksi albumia Angel´s Delight ja Babbacombe Lee. Näillä levyillä erityisesti Dave Swarbrickin merkitys yhtyeessä korostui. Varsinkin jälkimmäinen albumi oli hänen todellinen voimannäytteensä. Babbacombe Lee oli hänen ideansa pohjalta syntynyt teema-albumi, joka kertoi erään aristokraattinaisen murhasta epäiltynä vuonna 1907 kuolemaan tuomitusta John `Babbacombe´ Leestä, joka yritettiin hirttää kolme kertaa. Jokaisella kerralla kuolemaantuomitun jalkojen alla oleva luukku kuitenkin kieltäytyi avautumasta.

Babbacombe Lee –levyyn voidaan katsoa päättyvän Fairportin kultakauden. Yhtye lopetti toimintansa vuonna 1979, mutta sen tarina jatkui vuonna 1985 ja on yhtyeelle tyypilliseen tapaan vaihtelevilla kokoonpanoilla jatkanut toimintaansa näihin päiviin saakka. Fairportin 1960- ja 1970-lukujen taitteen loiston päivien jäsenistä ovat yhä mukana Simon Nicol, Dave Swarbrick ja Dave Pegg. Yhtye on ollut järjestämässä vuodesta 1974 lähtien Fairport Cropredy Convention –festivaalia, joka kerää joka kesä Cropredyn kylään tuhansia folkrockin ystäviä.

Altti Koivisto

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Kuukauden klassikko, Musasto suosittelee, Näyttelyt Raisio

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s