Liikkuvat Lapset, tinkimätön oman tiensä kulkija ja ikuinen vuoden tulokas

(Alla oleva artikkeli julkaistu lokakuussa 2011 www.Mesta.net -sivustolla)
Uuden aallon synkistelijä Liikkuvat Lapset julkaisi edellisen studioalbuminsa vuonna 1986. Turun läpi virtaavassa Aurajoessa on siis muutama litra virrannut vettä sitten viime näkemän. Tuoretta albumia edelsi tosin Palavat sillat — soinen maa -kokoelmakiekko, joten Liikkuvat Lapset on parantanut julkaisutahtiaan dramaattisesti. Haastattelussa orkesteri kertaa uuden Murhe Ja Melankolia -albumin askelmerkkejä ja veteen piirrettyjä tulevaisuuden suunnitelmia.

 

Bändin mielipide on selkeä; uudesta albumista muodostui bändin näköinen ja kuuloinen levy. Ehjän kokonaisuuden lisäksi hehkutetaan raskauden rinnalta löytyvää pop-henkisyyttä.

– Minut yllätti lopputuloksen rento popmaisuus. Rumpalina tietysti kaipaa aina lisää särmää ja jytää, mutta hyvä levy on näinkin. (Pekka Eskelinen)

– Selkeää jatkumoa siitä mihin jäätiin, siis vuonna -87. Jo Kakarakoston jälkeen mietittiin hieman linjan keventämistä, tai ainakin muuttamista. Näemmä 25 v meni ennenkuin homma onnistui. (Hoss Siivonen)

Albumin työstämiseen meni noin vuoden päivät. Tosin mukana on myös vanhempaa materiaalia. Aikojen alus –nimisen biisin ensimmäinen versio on vuodelta 1989 ja teksti vuodelta 1995. Patsas postissa ajoittuu myös 90-luvun alkupuolelle. Lisäksi Savumaa ja Päivähoitoon ovat olleet olemassa jo pidempään mutta sovitus-ja tekstimuutoksia tehtiin runsaasti.

– Levyn musiikkia alettiin harjoitella loppukesästä 2010, ja jonkinlaisena tähtäimenä oli ensin demon tekeminen marraskuussa. En tiedä, tarvittiinko demoa muuhun kuin tuottaja-Lankisen houkutteluun yhteistyöhön kanssamme. Kai Stupidossakin demoa jossain vaiheessa kuunneltiin. (Pekka Eskelinen)

Kysyttäessä albumin avainbiisiä, orkesterin jäseniltä irtoaa samansuuntaisia tulkintoja, poikkeukset huomioonottaen.

Kuilu varmaankin. Siinä on kaipaus, epävarmuus, ponnistelu ja olemassaolon riemu samassa paketissa yhteenliimattuna Dante/Gustave Doré- ja Edgar Allan Poe -kauhulla. Onhan muitakin, Piru irti valottaa yhtä puolta olemisesta ja musiikillisesti Vieras ja levoton sekä Sumussa ovat mulle hyvin tärkeitä. (Olli Kauniskangas)

– Minulle se on Sumussa. Pönttö meinaa levitä joka kerta, kun sitä keikalla soitamme. (Pekka Eskelinen)

– Mielestäni Kuilu. Kappaleesta käy hyvin ilmi oma ”sisäinen kasvu”: mihin ollaan menty, mistä ollaan ollaan tultu, miten jokainen on kehittynyt vuosien varrella. (Hoss Siivonen)

– Ehkä Kuilu. Yhteyden etsintää ja reunalta putoamista, mikä lähes kaikissa muissakin toistuu eri vivahtein. (Tuula Amberla)

Kun vanha materiaali on saatu ulos pöytälaatikoista, sävellystyö seuraavaa albumia varten on kuulemma hyvässä vauhdissa.

Bändin levytetyn uran yhteen pakettiin kerännyt Palavat sillat – soinen maa oli monelle aikojen alun Liikkuvat Lapset -fanille suorastaan liikutusta aiheuttanut merkkitapaus. Kokoelma myös osoitti, että bändin parhaat siivut ovat hyvin säilyttäneet tuoreutensa.

– Tuntui, että jo oli aikakin. CD-formaatti yleistyi samoihin aikoihin kun Kakarakosto ilmestyi, 25 vuotta sitten. Ei ainakaan tarvi hävetä, mutta kyllä niitä mielummin soittaa kuin kuuntelee – sama juttu jokaisen levyn jälkeen. (Olli Kauniskangas)

– Hienoa musiikkia, kuuntelin paljon kun ilmestyi. (Tuula Amberla)

– Jylhän on fiilis! (Pekka Eskelinen)

– Hieno kulttuuriteko EMI:ltä. Kai jollain lailla osa noista biiseistä on jonkinlaisia klassikoita. Eivät ole olleet ennen saatavana CD-formaatissa ja kyllähän niistä itsekin löytää ihan uusia sävyjä. (Hoss Siivonen)

– Itse kuuntelen ihan mielelläni tuota kokoelmaa ja erityisesti uutta tuotantoa. (Tapio Mäkinen)

Liikkuvat Lapset mielii keikoille, mutta aika on rajoittava tekijä. Lauteille olisi poltetta mutta päivätyöt haittaavat harrastustoimintaa.

Millaiselta bänditouhun alkuvuodet vaikuttavat näin vuosien takaa tarkasteltuna, olisiko jotain voinut tehdä toisin?

– Hajoamisen sijaan olisi voinut pitää taukoa, mutta taitaa tämäkin mennä jossittelun puolelle. (Olli Kauniskangas)

– Ei, jos bändin nimi on Liikkuvat Lapset (Tuula Amberla)

Vieläkö levysoittimessä pyörivät samat levyt kuin vuosia sitten…mitä uusia nimiä on löytynyt kuunteluun?

– Pääasiassa kuuntelen klassista ja jatsia, jo opintojenkin puolesta. Rockpuolella Qotsa-leirin tekemiset tuntuvat maittavan, Mark Lanegan uusimpana innostuksena. Vanhoista hyvistä Nick Cave, Damned, Cure, Neil Young ja Bowie pyörivät tasaisin välein. Ja kun mikään ei tunnu kelpaavan, bossa novaa. (Olli Kauniskangas)

– Muse, Muse, Muse ja Muse (Tuula Amberla)

– Vähemmän pyörii: Magazinea, Smithsiä, Killing Jokea… paljon ei uusia nimiä ole tullut kuunneltua. Jotenkin aikoinaan tuli kuunneltua niin paljon että tuo kinnostavuuskynnys on nykyään hirvittävän korkea. (Hoss Siivonen)

– Täytyy tunnustaa, että viime viikkoina olen kuunnellut paljon Ultravoxia, Killing Jokea ja Magazinea, vanhoja suosikkejani siis. (Pekka Eskelinen)

Oma arvio, millaisen paikan Liikkuvat Lapset on jo näillä meriiteillä ansainnut kotimaisen rockin historiassa?

– Ainakin aivan omansa. Välillä on tullut kiitosta odottamattomista suunnista, sellainen antaa kummasti uskoa tekemisiin. (Olli Kauniskangas)

– Mielestäni Liikkuvat Lapset oli ja on edelleen yksi edelläkävijöistä suomalaisessa rock scenessä. Uskon, että tähän on vaikuttanut paljon musiikilliset mieltymykset ja ennakkoluulottomuus kaikkea kohtaan eli jos tänään ei kappale aukea, niin huomenna tilanne voi olla erilainen. (Tapio Mäkinen)

– Tinkimättömän oman tiensä kulkijan. (Tuula Amberla)

– Yksi niistä 80-luvun eksentrikoista…(Hoss Siivonen)

– Kai me olemme ikuinen vuoden tulokas-äänestyksessä menestyjä. (Pekka Eskelinen)

Mikä/mitkä asiat pitävät Liikkuvat Lapset vielä liikkeessä?

– Hyvä ilmaisukanava ja hyvä bändi soittaa, nyt kun toisemme taas ollaan löydetty. Ja paras levy on vielä tekemättä. (Olli Kauniskangas)

– Mielenkiintoiset musiikilliset ideat. (Tuula Amberla)

– Kai siinä on se että joskus elämässään on ollut ns Dream Teamissa ja vuosien jälkeen se vain tuntuu niin hyvältä. Ja kyllä sitä sanottavaakin vielä löytyy…(Hoss Siivonen)

– Tämä on juuri se kokoonpano, jolla tehdään musiikillisia taikatemppuja. Tämä on parasta mihin ainakin minä pystyn. (Pekka Eskelinen)

– Team-työskentely on se, joka mielestäni pitää kaikkia yhtyeitä hengissä kuten Liikkuvia Lapsiakin, mikäli erimielisyyksiä ilmenee on se yksi osatekijä team työskentelystä, jota avoimesti käsittelemällä muutetaan positiiviseksi ilmaisuksi. (Tapio Mäkinen)

Käytävään Hiljaisuus -biisistä on ilmestynyt Youtubeen video – mitä, missä ja milloin?

– Olen nimimerkillä 100Ränni tehnyt kappaleista Sinut Haluan ja Käytävään Hiljaisuus -videot. Pätkät kuvasi Tiia Santavirta ja minä ainoastaan editoin. Kuvaus tapahtui Loosen keikalla, joten ovat livetaltioneita. Olen työssäni joutunut kuvaamaan ja editoimaan about 400 videota 3 vuoden aikana ja päätin kokeilla kuinka onnistuu ja mielestäni onnistuihan tuo editointi ihan kiitettävästi. Harmi oli vain se, että kuvaus ei ollut HD-tasoista ja siksi ovat videot hieman rakeisia, mutta toisaalta se oikeastaan kuuluu ajan henkeen.
(Tapio Mäkinen)

Mitkä asiat olivat paremmin 80-luvulla?

– Ehkä se että levy-yhtiö maksoi hotellit ja studiot. (Olli Kauniskangas)

– Kaikki, paitsi kommunikaation nopeus ja helppous. (Tuula Amberla)

– Kaikki oli halvempaa (tai liksat olivat parempia): ei ollut elitismiä käydä konserteissa, elokuvissa, ulkona syömässä…(Hoss Siivonen)

Millaisia muutoksia keikkapalkkioissa on tapahtunut (Liikkuvien Lasten osalta) parissakymmenessä vuodessa?

– Ei ainakaan indeksikorotuksia. (Olli Kauniskangas)

– Vähän laskenut (Tuula Amberla)

– Liksat ovat about samoja mutta kulut noin 10-kertaiset. (Hoss Siivonen)

Löytyykö taiteelliselle vapaudelle hintalappua!

– Joillekin ehkä, meikäläiselle ei. (Hoss Siivonen)

– Kuva- ja säveltaiteen historiassa aika usein toistuu kuvio, missä hintalaput laitetaan vasta taiteilijan jo häivyttyä kuvioista ja niissä onkin sitten aivan perhananmoisia summia. Ei että kannattaisin sellaista systeemiä tai edes väittäisin meidän siihen traditioon mitenkään liittyvän. (Olli Kauniskangas)

– Kulupohjalta mennään. (Pekka Eskelinen)

– Henkiselle puolelle tuottaa elämää, arvokkuutta ja ylpeyttä. Euroja ei nimeksikään. Mutta niitä ei ole mukanaan vienyt vielä kukaan, niin kuin ei nytkään. Viva! (Tuula Amberla)

Teksti J.Kaunisto

Jätä kommentti

Kategoria(t): Haastattelut, Uncategorized

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s