Vesku Loirin ja Rag Paanasen ”kadonnut” lastenlevyklassikko julkaistaan uudelleen

Vesku Loirin ja Matti Rag Paanasen progressiivinen lastenlevy Merirosvokapteeni Ynjevi Lavankopoksahdus julkaistaan uudelleen 37 vuoden jälkeen  26.10.2011. Levyn bookletissa mukana Vesku Loirin suunnittelema ja maalaama lautapeli.

Matti Rag Paanasen säveltämä ja sanoittama, progressiivista musiikkia sisältävä lastenmusiikkilevy julkaistiin alunperin vuonna 1974. Vesku Loiri laulaa levyn solistina.  Uudelleenjulkaisu on saatavilla myös vinyylinä.

Sekä Vesku että Rag ovat molemmat iloisia, että levy on julkaistu uudelleen ja siitä onkin Veskun mukaan tullut eräänlainen kadonnut klassikko.Säveltäjä Matti Rag Paananen sävelsi progressiivista musiikkia sisältävän teoksensa ajatuksenaan tehdä lastenmusiikkilevy, jota myös aikuiset voisivat kuunnella. Paananen on myös sanoittanut levyn. Turkulainen Paananen ajatteli jo teosta säveltäessään Vesa-Matti Loirin sopivan sen solistiksi. Teoksen valmistuttua hän tarjosi levytysideaa Loirille, joka näytteli samaan aikaan Turun kaupunginteatterissa Seitsemän veljestä –näytelmässä.

Rag toimitti nuotit teatterin vahtimestarille, joka välitti viestin eteenpäin. Loiri innostui ajatuksesta samantien. Koko projekti oli hänen mielestään erittäin mielenkiintoinen ja innostava. Hänen mielestään Matti oli erittäin omaperäinen ja maaginen taiteilija, jota hän edelleenkin ihailee kovasti. Levy äänitettiinkin pian legendaarisessa Pekka Nurmikallion studiossa Lahdessa, joka oli myös Suomen ensimmäinen jazz-studio.

Vesku muistelee sessiota hymyssäsuin. Hänestä oli todella mukavaa tehdä levy, sessio oli spontaani ja siinä oli paljon hyviä energioita – merkillinen teksti ja merkillinen sävellys, hyvässä hengessä.Paananen muistelee myöskin levytyssessioita hyvällä. Heidän käyttämänsä studiotekniikka oli tuolloin varsin erilaista kuin nykyään. Studio toimi Nurmikallion kerrostalon kellarissa, jossa muusikoiden tuli varoa, etteivät he lyöneet päitään viemäriputkiin. Kellarissa oli kaksi mankkaa, joista toinen oli stereon vasen, ja toinen oikea puoli. Jos äänityksissä tarvittiin kaikua, avattiin vessan ovi. Kun lauluosuuksissa tuli esiin kohta, jossa Ynjevi meinasi hukkua aaltoihin, mikrofonin viereen tuotiin täysinäinen vesiämpäri. Vesku Loiri upotti päänsä ämpäriin ja lauloi ”apua” veden alta.

Alunperin Jukka Kuoppamäen Satsanga-levymerkillä julkaistu levy sai aikanaan hyvän vastaanoton. Monien kuulijoiden kertomusten mukaan levy on ollut kiehtova, mutta sopivasti pelottava. Sen kuunteleminen on ollut jännittävä kokemus, jonka tähden se on jäänyt mieleen. Tarina on ikään kuin pienen pojan odysseia. Levy kertoo tarinan kotoaan karanneesta Ynjevistä, joka lähtee merimatkalle. Ynjevi kohtaa matkallaan esteitä, vastuksia ja houkutuksia, kuten myrskyn, suklaamantereen, sinappikäärmeiden sodan, jättiläishyttysen, luurankosaaren sekä pahaiset naulakotkat. Lopulta Ynjevin pelastaa sukelluskalavene, joka vie hänet kotiin. Kunnon satuun kuuluu aina opetus, niin myös tähänkin, ja se kuuluu, että oma koti on paras paikka.

Jätä kommentti

Kategoria(t): Musasto suosittelee, Uutiset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s