Bert Janschia esillä Turun Musiikkikirjastossa

Bert Jansch 1943–2011

Bert Janschin musiikkia esillä Turun MusiikkikirjastossaMusasto muistaa lämmöllä brittiläistä folkmusiikkoa Bert Janschia. Skotlannissa syntynyt folkin suurmies kuoli 5. lokakuuta. Hän oli 67-vuotias.

Laulaja-lauluntekijä Bert Jansch oli akustisen kitaran mestari. Kuulas teräskielisen soundi oli jäljittelemätön. Kepeä tyylikäs klangi oli sekä herkkä että mystinen, välillä syvä ja jopa pahaenteinen. Kitaraa komisti Bertin maanläheinen laulusoundi.

Jansch perusti Lontoossa maineikkaan Pentangle-folkyhtyeen 1960-luvun puolivälin jälkeen. Pentangle koottiin vanhan tutun kitaravirtuoosi John Renbournin sekä Jacqui McSheenin, Danny Thompsonin ja Terry Coxin kanssa. Yhtyeen kolme ensimmäistä albumia The Pentangle (1968), tupla-albumi Sweet Child (1968) ja Basket Of Light (1969) ovat omalaatuisia folkpopklassikoita. Pentanglea on dokumentoitu kiitettävästi 4 CD-levyn boksille The Time Has Come.

Janschin ensimmäiset kaksi albumia julkaistiin vuonna 1965. Vuoteen 1973 mennessä Bert ehti julkaista kymmenisen sooloalbumia limittäin Pentanglen albumien kanssa. Musiikin taso oli huikea: esimerkkeinä levyt Jack Orion (1966), Nicola (1967), Birthday Blues (1969) ja Rosemary Lane (1971). Myös duolevy Bert And John (1966) John Renbournin kanssa oli erinomainen.

Intohimoinen musiikin palo ei sammunut Janschin viimeisilläkään albumeilla Crimson Moon (2000) ja The Black Swan (2006). Bertiä jäävät kaipaamaan kitaristit, muusikot, ystävät ja fanit ympäri maailman.

Tuomas Pelttari

Jätä kommentti

Kategoria(t): Musasto suosittelee, Näyttelyt Turku

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s