Mistä Asia on kotoisin? Maantietoässä tietää! Bändi Kuusta? Kuuntietoässä auttaa!

Maantietoässän karttapallo vitriinissä.Uusi näyttelysarja Maantietoässä aloitti  Turun musakirjastossa 6.10. Vitriininäyttelyssä esitellään havainnollistavalla tavalla monille tuttuja esiintyjiä, jotka on nimetty esimerkiksi maanosan, maan tai muun alueen mukaan. Ensimmäisessä osassa on mukana monta kovaa kansainvälistä nimeä, kuten Asia, Europe, America ja Afrika Bambaataa. Tsekkaa karttapallot musakirjaston aulassa!

Asia

Mistä Asia on kotosin? AOR-progebändin nimestä on ehkä vaikea päätellä, että Asia on brittiläinen yhtye. Vuonna 1981 perustettu ansioituneiden progeilijoiden superbändi oli suosionsa huipulla 1980-luvun alussa. John Wetton, Geoff Downes, Steve Howe ja Carl Palmer ovat monille tuttuja yhtyeistä Yes, ELP, King Crimson ja The Buggles. Asian tunnetuin biisi Heat Of The Moment löytyy debyyttialbumilta Asia sekä 2 CD:n kokoelmalta Anthologia. Maantietoässä muistaa myös, että Heat Of The Moment on vilahtanut myös sarjassa South Park. Asiaa!

Frankie Goes To Hollywood

Maantietoässältä kysytään usein, että pääsikö Frankie todella Hollywoodiin. Varmaa tietoa ei ole, mutta liverpoolilaisen yhtyeen Frankie Goes To Hollywoodin debyyttialbumi Welcome To The Pleasuredome (1984) tiedetään turboahdetun diskorockin moderniksi klassikoksi. Frankien tunnetuimmat biisit Relax, Two Tribes, Rage Hard ja The Power Of Love tekevät yhä hyvää, samoin Springsteeniltä lainattu Born To Run. Vähemmälle huomiolle jäänyt toinen albumi Liverpool (1986) on myös tutustumisen arvoinen.Musakirjaston vitriineissä esittelyjä ja musiikkia.

Boards Of Canada

Elektronisen hämytunnelmoinnin kulttiduo Boards of Canada ei ole kotoisin Kanadasta päinkään, liekö Kanadassa koskaan käynytkään. Kaksikko ponnistaa sen sijaan Skotlannin alavilta nummilta. Inspiraatiota kuulaisiin ja nyanssirikkaisiin rytmittelyihinsä Boards of Canada on kuitenkin curlingin kotimaasta saanut. Maantietoässän kuuleman tarinan mukaan yhtyeen nimikin on lainattu National Film Board of Canadalta, jonka tuottamia vanhoja luontodokumentteja katsellessa Boards of Canadan musiikilliset suuntaviivat alunperin hahmoteltiin…

UK

Mistä UK on kotoisin? Kaksi studioalbumia 1970-luvun lopussa julkaissut progeorkesteri UK on kotosin Englannista, mutta Maantietoässä muistuttaa että UK:n rumpali Terry Bozzio on yhdysvaltalainen virtuoosi. Eddie Jobson, John Wetton sekä ensimmäisellä albumilla UK esiintyneet Allan Holdsworth ja Bill Bruford ovat kaikki englantilaisia supermuusikkoja.

Europe

Aiheeseen perehtymättömän villi veikkaus voisi olla, että hard rock–yhtye Europe on kotoisin Euroopasta. Mutta mistä maasta? Maantietoässä kertoo Europen olevan ruotsalainen yhtye, jonka läpimurtolevy oli vuonna 1986 ilmestynyt The final countdown. Albumin nimikappale on Europen kaikkien aikojen suosituin laulu. Maantietoässä muistaa myös sen, että yhtyeen laulusolisti ja perustajajäsen Joey Tempest oli aikansa seksisymboli kilpaillen musiikkilehtien sivuilla söpöyskuninkaan tittelistä Jon Bon Jovia vastaan.

Eurooppa 3

Turusta lähtöisin oleva yhtye Eurooppa 3 tunnetaan surumielisistä melodioista. Älä unohda minua on bändin tähän asti tunnetuin kappale 1980-luvulta. Laulu on ottanut paikkansa monen radioaseman soitetuimpien kappaleiden joukossa. Pitkään telakalla ollut bändi on herännyt syväjäädytyksestään; uusi pitkäsoitto Tule tyttö julkaistiin 2010.

Afrika Bambaataa

Afrika Bambaataa on DJ ja yhteisöjohtaja Bronxista, New York Citystä. Hän on yksi merkittävimmistä hiphop-kulttuurin vaikuttajista. Afrika Bambaataa oli jengiläinen, joka perusti 1970-luvulla Zulu Nation -nimisen järjestön edistämään suvaitsevaisuuden ja yhteiskunnallisen tiedostamisen asiaa.  Albumi  Planet Rock yhdisteli ainutlaatuisella tavalla elektronista pop-musiikkia ja rappia (1982).

Kuusumun Profeetta

Kuuntietoässä ja Kuusumun Profeetta (aiemmin Moon Fog Prophet) ovat aina olleet kavereita. Kuusumun psykedeelinen astraaliliihotus alkoi 1990-luvun lopulla. Uran alkupuolella julkaistiin Moon Fog Prophetin neljä Kuusumun Profeettaenglanninkielistä albumia vuosituhannen vaihteen molemmin puolin. Suomenkielistä Kuusumua on ilmestynyt liki kymmenen levyllistä vuodesta 2001 alkaen. Kuuntietoässän mieleen ovat erityisesti Kukin kaappiaan selässään kantaa (2001) ja Lyhtykuja (2008).

Moonsorrow

Mikä on suomalaisen heavy –yhtye Moonsorrow’n laulukieli? Kuuntietoässä kertoo Sinulle, että vuonna 1995 serkukset Henri ja Ville Sorvali perustivat suomeksi laulavan Moonsorrow’n, jonka tuotannossa on vaikutteita metallimusiikin lisäksi myös klassisesta sekä kansanmusiikista. Kappaleiden sanoituksissa käsitellään mm. uskontoja, mytologioita sekä viikinkitaisteluja. Kuuntietoässän mielestä Moonsorrow ei ole ihan pihalla, tai ennemmin kuutamolla, sillä se on saavuttanut mainetta ja menestystä myös Suomen rajojen ulkopuolella aina Pohjois-Amerikassa asti.

Moon Cakes

Maaginen laulu, kiehtovat biisit, onnistunut tuotanto – ja Kuuntietoässän peukku nousee. Laulaja/säveltäjä Aino Karmilan (ent. Roivainen) ja kumppaneiden alternativepoprockheavyteknohybridi Moon Cakes (yksi albumi Kuuntietoässän vitriininäyttely rinnan Maantietoässän kanssa.nimellä Moon) on julkaissut kuusi albumia. Debyytti Yours Sincerely  ilmestyi vuonna 1991, uusin Xtra Xcellent 2011. Nykyään yhtyessä soittavat Ainon lisäksi Sakari Pesola, Kirka Sainio ja Mika Simo.
Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Musasto suosittelee, Näyttelyt Turku

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s