Viikon levy: Death from above 1979 – You’re a woman, I’m a machine

Death from above 1979: You're a woman, I'm a machineOn levyjä jotka toimivat kerrasta. Ja sitten on bändejä jotka ilmestyvät tyhjästä, räjäyttäen potin vain kadotakseen pois. Lyhytaikaisessa nosteessa olleen tanssipunk -genren tunnetuin edustaja Death from above 1979 näytti pitkään olevan tällainen bändi. Tänä vuonna kuitenkin duo Jesse F. Keeler (varsin säröinen basso, syntikat ja taustalaulut) sekä Sebastien Grainger (laulu ja rummut ) paikkasi välinsä ja kokosi rivinsä uudelleen.

Yhtye toimi aluksi nimellä Death from above mutta joutui lisäämään nimensä loppuun vuosiluvun 1979 New Yorkissa toimivan DFA -levy-yhtiön (mm. LCD-Soundsystem) takia. Levy-yhtiö itse lyhensi nimensä vuoden 2001 terrori-iskujen jälkimainingeissa akronyymiksi. James Murphyn mukaan ongelmia yhtiön ja yhtyeen saman nimen käytöstä syntyi vasta kun Death From Above 1979 siirtyi isolle levy-yhtiölle. Atlanticilla ei voitu hyväksyä kahden samannimisen toimijan yhteiseloa musiikkiteollisuuden kentällä.You’re a woman, I’m a machine on yhtä aikaa sekä äärimmäisen äänekäs ja tanssittava että oudolla tavalla jopa kaunis levy. Tämänkaltaista rankkuuden ja tarttuvuuden yhdistelmää kuulee vain harvoin. Keelerin säröbasso kuulostaa yhtä aikaa kitaralta ja bassolta ja hänen koukkuja sisältävät riffinsä pitävät tehokkaasti otteessaan. Grainger hallitsee rumpunsa tehokkaasti lisäillen säästeliäästi esim. perkussioita pitämään kiinnostusta yllä ja tehostaakseen kappaleita. Vähäisen muuntelun vuoksi levy saattaa kuulostaa ensin yhdeltä pitkältä laululta. Keston ollessa vain puolisen tuntia tämä ei haittaa. Päinvastoin levy jättää nälkäiseksi houkuttaen kuuntelemaan sen kernaasti uudelleen.

Albumin katkaisee hienosti tunnelmallinen kappale Black history month, joka kertoo esikaupunkialueen rappeutumisesta ja toimii vedenjakajana levyn puolivälissä. Lyriikoiden puolesta levyn kantava teema on rakkaus ja sen puute. Sanoituksissa haetaan läheisyyttä tai oikeammin suorasukaisesti seksiä, jonka kaipuu saa musiikin rankkuuden myötäämänä maanisen ja jopa väkivaltaisen tunnun. Mutta musiikissa on onneksi rankkuuden vastapainona myös herkkyyttä, joka tekee säröisen ja yksinkertaisista aineksista koostuvan levyn kuuntelusta mielekästä. Sanoitukset ovat yksinkertaisia mutta menevät suoraan asiaan kuten levyn teemoihin sopii. Singlekappaleessa Romantic rights lauletaan:

“I don’t need you

I want you”

Albumin nimikappale summaa tehokkaasti eroangstin paradoksaalisuutta:

“Now that its over, this weight is off my shoulder

Now that its over, I love you more and more”

Ehkäpä Keeler ja Grainger kumpikin tahoillaan tunsivat samoin aloittaessaan jälleen yhteistyön viiden vuoden tauon jälkeen ja päättäessään lähteä kiertueelle.

– Antti Impivaara & Petri K.

Varaa levy Turun tai Raision kirjastoista

Jätä kommentti

Kategoria(t): Viikon levy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s