Tiestikö, että netistä löytyy nuotteina esim. koko Mozartin tuotanto, suurin osa Franz Schubertin laulunuoteista, yli 8000 suomalaista kansansävelmää ja mm. irlantilaista perinnemusiikkia. Sävelteosten tekijänoikeudet päättyvät yleensä, kun tekijöiden kuolemasta on kulunut yli 70 vuotta. Tällaista vanhaa ja vapaasti käytettävää musiikkia on internetissä myös nuottimuodossa. Oulun kaupunginkirjaston musiikkiosasto on tehnyt hienoa työtä ja kerännyt oheisen koosteen netistä löytyvistä digitaalisista nuoteista. Olkaa hyvät!
E-Concerthousen nuottikirjasto on oululaisen virtuaalikirjaston sähköinen nuottikokoelma. Pääosa yksinlauluja, piano-, urku- ja kitarakappaleita. Vanhan musiikin lisäksi on muutaman nykysäveltäjän tuotantoa. Tällä hetkellä nuotteja on 1037 kpl, joista yksinlauluja 580 kpl. Tavoitteena on saada vuoteen 2011 mennessä kaikki Franz Schubertin yksinlaulut nuottikirjastoon. Nuottikuvan saa näkyviin Scorch-liitännäisen avulla. Nuotit voi kuunnella synteettisenä ja nuottisivuja voi tulostaa, sekä transponoida haluttuun sävellajiin.
NMA-online Mozartin kaikki sävellykset
Internazionale Stiftung Mozarteum on Itävallassa toimiva säätiö. Se on avannut verkkoon W. A. Mozartin koko tuotannon nuotteina (pdf-muodossa). Nuotit ovat vapaasti käytettävissä ei-kaupalliseen tarkoitukseen.
Suomalaisen kirjallisuuden seuran ja Jyväskylän yliopiston musiikin laitoksen toteuttama tietokanta, jossa on yli 8000 suomalaista kansansävelmää. Sivusto perustuu SKS:n julkaisemaan Suomen kansan sävelmiä -kokoelmaan. Lauluista on melodianuotinnukset sekä sanat. Sävelmiä voi myös kuunnella tietokoneella (Midi- ja Scorch -formaatit).
Sibelius-Akatemia on tuonut verkkoon Nicola Vaccain lauluoppaan Metodo pratico. 1830-luvulla julkaistu opas on yhä suosittu klassisen laulun opiskelun apuväline. Verkkoversiossa on laulujen nuotit ja soivat esitykset eri äänialoissa. Niiden avaamiseksi tietokoneessa tulee olla asennettuna Flash Player.
Veikko Juntusen nuottikokoelma
Oulun kaupunginkirjasto on digitoinut Veikko Juntusen laulujen nuotteja. Tällä hetkellä kokoelmassa on runsaat 760 laulua. Nuotteihin pääsee oheisesta linkistä Oulun Arkin kautta tai tekemällä haun Intro-verkkokirjastossa. Veikko Juntusen tuotanto on tekijänoikeuksien alaista, mutta nuotteja saa käyttää vapaasti yksityiseen ei-kaupalliseen tarkoitukseen.
Wiki-pohjalle koottu erittäin laaja kokoelma tekijänoikeudellisesti vapaita taidemusiikin nuotteja. Nuotit on skannattu alkuperäisistä painetuista julkaisuista.
Sisältää mm. Bachin tuotannon. Mukana on myös uudempia Creative Commons -lisensoituja nuotteja. Sivusto noudattaa Kanadan tekijänoikeuslakeja, joten kaikki sen nuotit eivät vielä ole vapaita EU:n alueella.
Choral Public Domain Library on vapaiden kuorosävellysten metasivusto. Scores-osiosta löytyy yli 8.400 kuorosävellyksen nuotit. Palvelu on toteutettu hajautetusti wiki-muodossa. Osa nuoteista avautuu suoraan pdf-tietueina, osa täytyy ensin ladata zip-muodossa.
Suomen ev.lut. kirkon virsikirjan virret. Erilaisia selausmahdollisuuksia. Sanat ja melodianuotti, osassa myös sointumerkit.
Laaja ja sekava koostesivusto, jonka etusivun linkeistä löytyy eri maiden kansansävelmiä, mm. runsaasti irlantilaista perinnemusiikkia. Saatavissa on melodianuotti sekä midi-tietuemuoto mutta ei laulujen sanoja.
Uudempien sävelmien haku vie kaupalliseen palveluun Musicnotes.comiin, josta voi ostaa nuotteja. Sivustoon on myös koottu musiikinharrastajien toimittamia linkkejä, mutta niiden toimivuus on huono.
Paljon vapaata klassista musiikkia suoraan printattavina PDF-tiedostoina sekä mm. postscript-, lilypond- ja midi-muodossa. Bach, Beethoven, Chopin, Händel, Mozart ja monia muita.
moi moi omi omio mi oionozbk v
oookooo
Kannattaa mainita myös Mutopia-projekti: http://www.mutopiaproject.org/
Paljon vapaata musiikkia suoraan präntättävinä PDF-tiedostoina sekä mm. postscript-, lilypond- ja midi-muodossa.
Hyvä! Kiitos vinkistä Matti. Lisätään listaan.