Kykykilpailusta tähdeksi, idoliksi vai unohdetuksi – muistatko heidät?

IdolinäyttelyKansainväliset ohjelmaformaatit, joissa haetaan uusia laulajakykyjä, ovat tulleet Suomeen jäädäkseen. Jokin aika sitten valittiin uusin Idoli, kun Martti Saarinen voitti Suomen Idolsin viidennen kauden. Tuleeko Martista tähti, sen aika näyttää. Jännä nähdä, toistuuko aiemmilta kausilta tuttu ilmiö jolloin himmeämmille mitaleille jääneet kyvyt ovat pitkässä juoksussa nousseet voittajia suositummiksi.

Suomalaisen version lisäksi televisiosta voi seurata amerikkalaista versiota kyseisestä formaatista. Palan mainetta ja kunniaa kisan voittaneista artisteista ovat päässeet maistamaan ainakin ensimmäisen tuotantokauden ykkönen Kelly Clarkson sekä kahdeksannen tuotantokauden kakkonen Adam Lambert. Jälkimmäinen tosin on enemmän suomalaislehtien lööpeissä ihan muista kuin musiikillisista syistä. Kolmannen tuotantokauden finalisti Jennifer Hudson on kilpailun jälkeen niittänyt mainetta elokuvamaailmassa.

Ennen Idolsia Suomessa kisailtiin uusiseelantilaiseen formaattiin perustuvan Popstarsin hengessä. Popstarsissa kilpailijoista muodostettiin karsintojen kautta lauluyhtyeitä. Ensimmäisen tuotantokauden voittaja Gimmel sai menestystä vain ensimmäisen albuminsa osalta. Toisen tuotantokauden voittaja INDX sekä kakkonen Jane vaipuivat varsin pian unholaan. Paula Vesala ja Mira Luoti tapasivat ohjelmassa ja perustivat PMMP: n. Yhtye on noussut yhdeksi Suomen suosituimmista.

Alkuperäinen Pop Idol on siis tuottanut lukuisia paikallisia versioita ympäri maailman. Sitä esitettiin Iso-Britanniassa vain kahden kauden ajan, jonka jälkeen sen korvasi X Factor. Ohjelman voittajista Leona Lewis ja Alexandra Burke ovat saaneet mainetta myös ohjelman jälkeen. Suomessa esitettiin vuonna 2010 paikallisen X Factorin ensimmäinen tuotantokausi ja voittajaksi valittiin Elias Hämäläinen.

Talent Suomi on suomalaisversio Got Talent -ohjelmaformaatista, jota niin ikään esitetään paikallisesti ympäri maailman. Suomessakin suurta huomiota on herättänyt Britain’s Got Talent. Talentissa kisailee muitakin kuin laulajia mutta heti ensimmäisen brittiversion voitti Paul Potts. Kolmannella kaudella suurin suosikki oli laulutaidoillaan häikäissyt Susan Boyle, mutta tämä jäi lopulta toiseksi. Vastaavasti kävi Talent Suomen toisella kaudella Markku Laamaselle, joka jäi kolmanneksi.

Voittajien ja muiden kilpailijoiden musiikkia on esillä ja lainattavissa Turun Musassa esillä olevasta näyttelyssä. Voit myös varata artistien tuotantoa Vaski-verkkokirjastosta.

Jätä kommentti

Kategoria(t): Musasto suosittelee, Näyttelyt Turku

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s