Musamaailman mietteitä – kuukauden artisti

Lähes tarkalleen viisi vuotta sitten alettiin Turun Kaupunginkirjaston Musiikin verkkosivulla julkaista haastattelusarjaa Musamaailman mietteitä. Vuosien kuluessa sarja vaipui pikkuhiljaa unholaan. Nyt on tullut jälleen aika elvyttää se, samalla nimellä mutta hieman uudistuneena. Musamaailman mietteitä – kuukauden artisti -haastattelusarjassa kysytään kerran kuussa samat viisi kysymystä eri muusikoilta. Artistit kertovat hiukan urastaan ja suhteestaan kirjastoon.

Ensimmäisenä haastateltavana ja maaliskuun artistina sai kunnian olla Tero-Petri Suovanen.

Tero-Petri Suovanen

Tero-Petri keikalla. Kuva: Petri Kipinä

1. Esittele itsesi ja kerro lyhyesti muusikon urastasi.

Laulan ja soitan kitaraa nimeäni kantavassa Tero-Petri -orkesterissa. Minut muistetaan myös edellisestä Limonadi Elohopea -yhtyeestäni. Teen myös musiikkia muille artisteille ja olen tehnyt musiikkia myös näytelmiin, filmeihin ja televisioon. Pääpaino on kuitenkin omassa musassa. Soljuvan nyrjähtäneessä popissamme on karhean kauniita tarinoita.

2. Käytätkö säännöllisesti Turun tai muiden kaupunkien kirjastopalveluja?

Musiikin kuunteluni on ollut voimakkaasti kirjastopalvelujen armoilla. Kirjaston kuulokkeiden johdot eivät menneet koskaan pahasti solmuun. Lapsena matkustin Nousiaisista bussilla Raision kirjastoon kuuntelemaan Beatlesia. Pelle Miljoonan ja Avoimien ovien ”Rakkaudesta elämään” -albumi pelotti lapsena, kun luulin että kolmas maailmansota alkaa heti kohta. Aikuisena kirjastot ovat palvelleet erityisesti iskelmän nälkääni – esimerkiksi Fredin tuotantoa ei meinaa löytää levykaupoista kunnolla millään.

3. Mikä on mieleenpainuvin konsertti jota olet ollut katsomassa?

Mulla meni aikoinaan fysiikka jotenkin sekaisin Peer Güntin keikalla 1986 Puolalanpuistossa, se oli niin kokonaisvaltainen kokemus. Tuli kovaa ja todellisuudentaju meni pariksi päiväksi. Elämää suurempia muistoja ja tunteita myöhemmin aiheuttivat ainakin Sielun Veljet, The Flaming Lips ja Portishead.

4. Mitä mieltä olet Turun ja sen lähialueiden musiikkielämästä?

Se on vireä ja monipolvinen! Sen huomaa keikkatarjonnasta. Turussa järjestetään hienoja keikkoja Kukassa, Dynamossa ja Klubilla ja usein samana päivänä. Vaihtoehtoista tarjontaa oli 1980-luvun lopullakin jo paljon, kun esim. DBTL: ssa saattoi nähdä ruotsalaisen Oro:n tai Jimi Tenorin poikkitaiteellisia esityksiä. Nykyään on myös monenlaisia kiinnostavia musatapahtumia enemmän, julkisia levyraateja, visailuja eikä pelkästään perinteisiä kitara-basso-rummut rockbändejä, esim. electrobändejä ja muita hörhöileviä kuoroja.

5. Suosittele kolmea levyä/artistia kirjaston kokoelmista.

Orpheus Chamber Orchestran Pavane –levytys vuodelta 1996. Eniten Turun kirjastosta lainaamani levy. Värikästä klassista, tunteita herättävää. Olen kuunteluttanut tätä usein ihmisille musiikkiterapeuttisessa tarkoituksessa.

Varaa Vaski-verkkokirjastosta

Frank Zappan Hot Rats. Varmaankin ensimmäinen levy, jota olen kuunnellut Turun musiikkikirjastosta. Markku Into avusti kuuntelutapahtumaa. Vinyylien kannet ovat parasta, varsinkin avattavat gatefold-kannet.

Varaa Vaski-verkkokirjastosta

Grizzly Bearin Veckatimest –albumi vuodelta 2009. Viime vuosien paras levy. Psykedeelistä kamaripoppia, jossa jopa progressiivisia vaikutteita. Huima määrä sävyjä!

Varaa Vaski-verkkokirjastosta

Tero-Petri Suovanen esiintyy soolona Turun Pääkirjaston Roihuava rakkaus -tapahtumaviikonlopussa 1.-2.4.2011.

www.tero-petri.com

Toim. Petri Kipinä

Jätä kommentti

Kategoria(t): Haastattelut, Musamaailman mietteitä - kuukauden artisti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s