Viikon levy

Garmarna:

Vedergällningen

Vädergällningenin kansikuvaLöysin Garmarnan sattumalta noin vuosi sitten, enkä oikein osannut ensin päättää mitä mieltä olisin löydöstäni ollut. Wikipedia kertoo Garmarnan olevan ruotsalainen folk-rock-yhtye, mutta kyseisestä termistä syntyvä mielikuva vie aika kauas siitä mitä kuulen. Garmarnan omintakeinen tyyli pohjautuu vanhoihin ruotsalaisiin balladeihin, joita tulkitsee heleä-ääninen Emma Härdelin. Tätä periruotsalaista äänikuvaa on kuitenkin lähdetty rikkomaan erinäisin keinoin; pääosin painaviin, tunnelmaltaan kovin slaavilaisiin sovituksiin on yhdistetty melodian yläpuolella kulkevat, harmoniaa rikkovat laulustemmat, ja massiivinen samplejen käyttö saa välillä aikaan jopa konemusiikkimaisen vaikutelman.

Kuten sanottu, en ensi kuulemalta oikein tiennyt, pidinkö Garmarnasta vai en, mutta musiikin tunnelma vei mukanaan ja hyvin pian huomasin kuuntelevani Vedergällningeniä ilta toisensa jälkeen. Levyn melankolinen tunnelma on niin voimakas, että vasta myöhemmin tulin katsoneeksi läpi sanoituksia, jotka tukivatkin mukavasti jo syntynyttä ”elämä on kärsimystä”-vaikutelmaa.

Vedergällningenin huonoksi puoleksi voisi katsoa lievän yksipuolisuuden, sillä levyltä ei löydy yhden ainokaista hyväntuuliseksi luokiteltavaa kappaletta. Itseäni ei tällainen melankolisuus näin talvisaikaan ainakaan häiritse, mutta saattaa olla että joku muu kaipaisi hieman auringonpaistetta joukkoon. Tällöin tosin voi napata vierestä mukaan vaikka levyllisen Flogging Mollya.

Kati

CD-levy Vedergällningen on varattavissa Vaskista.

Jätä kommentti

Kategoria(t): Viikon levy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s