Viikon levy on The Beatles: 1962-1966/1967-1970

The Beatles on jälleen esillä: tuplakokoelmat 1962-1966 (Red Album) ja 1967-1970 (Blue Album) julkaistiin juuri neljän CD-levyn yhteislaitoksena. Näin kuuluisat erikseen julkaistut tuplalevyt, sininen ja punainen, ovat nyt yhtä.

Kokoelmat ilmestyivät alkujaan keväällä 1973. Tuolloin ex-beatlet John Lennon, Paul McCartney, George Harrison ja Ringo Starr olivat vähän väliä listoilla soololevyineen. Esimerkiksi McCartneyn yhtye Wings oli supersuosittu. The Beatles haluttiin markkinoille uudestaan, yleisö ”tarvitsi” nämä laadukaat kokoelmalevyt. Yhtye kun näytti olevan lopullisesti kuopattu, eikä julkaisematonta studiomateriaalia ollut luvassa.

Siniselle ja punaiselle tuplalle valitut biisit jakavat ikuisesti mielipiteitä. Onneksemme mukana on muutakin kuin singlehittejä. Ilman studioalbumeilta poimittuja raitoja nämä levyt olisivat jotenkin vajaita. Past Masters-kokoelmalla (2-CD uusintajulkaisu 2009) on toki funktionsa, mutta pelkät singleraidat eivät riitä, ainakaan minulle. Joo, tässä uudessa kansiossa voi edelleen olla mukana pari kolme hutia, mutta ei se mitään. Klassikkobiisejä on nyt samassa paketissa niin paljon että hymyilyttää!

Johonkin aikaan teini-ikäisenä kuuntelin harvoja albumeita enemmän kuin näitä kahta. Varsinkin hieman mietteliäämmät raidat koskettivat. Ajan mittaan jopa kokoelmien biisijärjestys on iskostunut minuun vahvasti. Tuntuu oikealta kun You’ve got to hide your love awayn jälkeen seuraa We can work it out. Tai Across the universen jälkeen The long and winding road. Ei tähän ole mitään erityistä syytä. Se vain toimii.

Tuomas Pelttari

The Beatles: 1962-1966/1967-1970 (4-CD) on varattavissa Vaski-verkkokirjastosta.

 

 

Jätä kommentti

Kategoria(t): Viikon levy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s