Svart Records: Musiikkiaarteita maakunnasta, osa 3

Svart Records


Turkulainen levy-yhtiö Svart Records on kolmas osa Turun musiikkikirjaston juttu- ja näyttelysarjaa Musiikkiaarteita maakunnasta. Yhtiön julkaisuja on esillä musiikkikirjaston vitriininäyttelyssä 5.10. alkaen. Tässä jutussa Svartin toiminnasta kertoo firman osakas Tomi Pulkki.

Kun pieni on kaunista

Svart Records on turkulainen levy-yhtiö, jonka perustivat Tomi Pulkki ja Jarkko Pietarinen. Vuonna 2009 alkanut Svartin julkaisusarja on tunnettu tinkimättömyydestään: julkaistavat albumit valitaan harkiten, levyjen kannet ja masterointi tehdään huolella. Julkaisut ovat poikkeuksellisen näyttäviä.

Svart Recordsin tuottamat levyt ovat ensisijaisesti vinyylilevyjä LP-formaatissa. Suurin osa Svartin levyistä julkaistaan vain LP-levynä. Monen vinyylin ensipainokset on jo myyty loppuun. Svart julkaisee sekä uutta että aiemmin ilmestynyttä ja usein loppuunmyytyä musiikkia. Yhtiö on tuottanut vinyylille myös arkistojen aarteita, joilla ei ole ollut virallista julkaisua aiemmin.

Svart on julkaissut levyjä myös yhteistyössä muiden yhtiöiden kanssa, kuten Fullsteam, Spinefarm ja Ektro Records. Yhteistyö muiden levy-yhtiöiden kanssa voi toimia esimerkikisi näin: Svart julkaisee lisenssillä artistin LP-levyn samalla kun emoyhtiön kautta ilmestyy CD-levy. Näin albumista on kaksi formaattia markkinoilla samaan aikaan. Svart voi julkaista lisenssillä myös singlejä.

Pulkin ja Pietarisen pieni firma on tuonut markkinoille laadukasta vinyyliä. Katalogissa on kirjava edustus eri tavoin eeppistä musiikkia. Monet levyistä ovat mietteliästä ja elähdyttävää rockjumitusta, jossa sielu lepää. Jotkut Svartin yhtyeistä ovat metallia, jotkut flirttailevat heavyn kanssa. Jussi Lehtisalon levy Rotta on urbaania (ihmis)äänimaisemaa, Last Calls on melkein kantria.

Svart Records toimii toistaiseksi ilman omia bändikiinnityksiä.

Svart Recordsin Tomi Pulkki puhuu:

Miten ja milloin Svart Records syntyi?

Yhtiö syntyi kahden vinyylilevyjen ystävän todettua, että hyvää musiikkia ei julkaista riittävästi vinyylillä eikä nykyisten vinyylipainosten laatu ole aina kovin korkea. Idea on ollut olemassa jo kolmisen vuotta, ja konkreettisiin toimiin päästiin vuoden 2009 keväällä, kun julkaisimme debyyttinämme turkulaisen Callisto-yhtyeen tuoreimman levyn.

Millä kriteereillä Svart julkaisee musiikkia? Millaisia painotuksia julkaisusarjassa on?

Svartin alkuperäisenä periaatteena on julkaista teknisesti ja ulkoisesti mahdollisimman korkealaatuisia vinyylipainoksia levyistä, joita ei ole aiemmin ollut tässä formaatissa saatavana. Politiikkana on miettiä kaikki tarkasti alusta loppuun ennen kuin mitään päästetään painoon asti. Levyt masteroidaan uudelleen vinyyliformaattia varten ja kansigrafiikka tehdään huolella. Myös kansien materiaaleihin sekä mahdollisiin liitteisiin panostetaan.

Tarkoitus on tehdä hyvältä kuulostavia ja näyttäviä julkaisuja, jotka vetoaisivat sekä keräilijöihin että ennen kaikkea niihin, jotka yhä kuuntelevat vinyylejä aktiivisesti. Mitään genrekriteerejä meillä ei ole julkaistavan musiikin suhteen, vaikka valtaosa tähänastisista julkaisuista onkin ollut jollain tavalla kytköksissä metallimusiikin eri alalajeihin. Jos katsomme levyn taiteellisesti ja taloudellisesti päteväksi, julkaisemme sen mieluusti.

Millaista Svart Recordsin toiminta on käytännössä? Paljon erilaista säätämistä?

Arkinen työ koostuu levyjen pakkaamisesta ja postittamisesta, kansitaiteen ja audiopuolen säätämisestä masteroijien, graafikoiden ja taittajien kanssa, lisenssiasioiden hoidosta niiden omistajien kanssa ynnä muusta yleisestä organisoinnista. Kun tähän lisätään vielä asiakaspalvelu ja kaikenlainen markkinointi, päivät ovat usein pitkiä.

Mikä on palkitsevinta? Turhauttavinta?

Palkitsevinta on asiakkaita tuleva positiivinen palaute julkaisuista sekä ruohonjuuritason maine, jonka olemme onnistuneet ilman ihmeempää mainontaa saamaan. Palautteen myötä tuntee tavoittaneensa jotain niistä päämääristä, joihin firmaa perustaessa pyrimme. Turhauttavuuksia ei ole vielä lyhyellä uralla ehtinyt mainittavammin vastaan tulla.

Svart julkaisi Rippikoulun maineikkaan metallialbumin Musta seremonia. Miten tämä klassikko saatiin julkaistuksi?

Yli 15 vuotta vanhan death metal -demokasetin tekijöiden löytäminen ja nauhan julkaisu remasteroituna ei välttämättä ollut helpoin tapa haalia levy-yhtiölle julkaistavaa, mutta halusin saada tälle uraauurtavalle taideteokselle laajempaa julkisuutta kuin mitä se aikanaan sai. Kontakti yhtyeen jäseniin löytyi omien tuttavaverkostojen kautta, ja pian kävi ilmi, että kymmenet levy-yhtiöt olivat lähestyneet Rippikoulua vuosien varrella.

Olimme ensimmäinen suomalainen lähestyjä, ja meillä oli valmis julkaisusuunnitelma, joten orkesterin elossa olevat jäsenet (toinen kitaristi kuoli 90-luvulla, mikä hajotti nopeasti koko yhtyeen) kiinnostuivat tarjouksestamme. Tämän jälkeen sovimme käytännön kuviot, kaivoimme alkuperäisen masternauhan esiin ja teetimme kannet, ja noin puoli vuotta ensimmäisten neuvottelujen jälkeen valmiit levyt saatiin kauppoihin.
Rippikoulu on erittäin edustava esimerkki Svartin toimintaperiaatteesta kauneimmillaan: vanha, liian vähälle huomiolle jäänyt levy kaivetaan esiin, julkaistaan uudelleen rakkaudella ja saadaan sille suurempi huomio kuin aikoinaan. Svartin painosmäärillä ei kenestäkään tehdä stadionrocktähtiä, mutta ainakin levyt saadaan niitä arvostavien harrastajien ulottuville.

LP-levyjen sarja on jo nyt näyttävä. Mitä tavoitteita ja haasteita Svart Records hakee nyt ja tulevaisuudessa?

Seuraavaksi aloitamme Mustat Levyt -nimisen alamerkin, joka keskittyy vain suomenkieliseen musiikkiin. Ensimmäiset julkaisut tulevat olemaan Martti Servon ja Olavi Uusivirran levyt pieninä painoksina. Tulevaisuudessa tulemme varmasti uusintajulkaisuiden lisäksi myös tuottamaan omia artisteja enemmän ja mahdollisesti pyörittämään myös jonkinlaista täysanalogista studiotoimintaa. Keskeisenä tehtävänä tulee joka tapauksessa pysymään korkealaatuinen vinyylituotanto.

Svart Recordsin julkaisut 2009-

Callisto: Providence SVR001
Burning Saviours: Hundus SVR002
Reverend Bizarre: Harbinger of metal SVR003
Steve Von Till: A grave is a grim horse SVR004
Rippikoulu: Musta seremonia SVR005 LP ja CD
Last Calls: Last Calls SVR006
Katatonia: Dance of December souls SVR007
Reverend Bizarre: In the rectory of the reverend bizarre SVR008
Hour Of 13: Possession/Darkness SVR009 7” single
Metsatöll: Äio SVR010
Kalmah: 12 gauge SVR011
Beherit: Engram SVR012
Kiuas: Lustdriven SVR013
Magnus Pelander: Magnus Pelander SVR014 LP ja CD
Sweatmaster: Turnover/Fifteen years SVR015 7” single
Xysma: First & magical SVR016
Orne/Blizaro SVR019 7″ single
The Gathering: Mandylion SVR022
The Gathering: Nighttime birds SVR023
Steve Von Till: If I should fall to the field SVR026
Sarcofagus: Live in studio 1979 SVR031
Jussi Lehtisalo: Rotta SVR034

Tulossa loka-marraskuun 2010 aikana:

Killing Joke: Absolute Dissent 2LP (15.11.)
Pentagram: Be Forewarned 2LP
Sarcofagus: Cycle of Life LP

Svart Recordsin levyjä voi varata Vaski-verkkokirjastossa

Yhtiön kotisivu: www.svartrecords.com

Teksti, kuvat ja haastattelu Tuomas PelttariSvart Records vitriininäyttelyssä Turun musakirjastossa 1.11.2010 asti:

2 kommenttia

Kategoria(t): Haastattelut, Musiikkiaarteita maakunnasta, Näyttelyt Turku

2 responses to “Svart Records: Musiikkiaarteita maakunnasta, osa 3

  1. Ja vitriininäyttely Svart Recordsin tuotannosta esillä musassa. Tervetuloa Turun pääkirjaston taideosastolle, toinen kerros.

  2. Lisäksi Svart Recordsin LP-levyjä on myös lainattavana. Valikoimaa on esillä vitriininäyttelyn läheisyydessä musakirjastossa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s