Viikon levy on Milky Disco vol. 3 (2010)

Musaston viikon levynä ei tällä kertaa kuulla tulevaa merkkiteosta popmusiikin saralla, eikä edes kovin koherenttia albumikokonaisuutta. Sen sijaan esittelyssä on kokoelmalllisen verran tuoretta elektronista diskoa.

Milky Disco -kokoelmasarjan kolmannella osalla To the stars kuultava musiikki tulee eri puolilta maailmaa. Mukana on artisteja Yhdysvaltain ja Britannian lisäksi Ranskasta, Italiasta, Japanista, Sloveniasta ja Israelista. Testamenttina nykyajalle tätä tietoa voi kuitenkin pitää täysin triviaalina. Kaikki levyn biisit kuulostavat keskenään hyvin samankaltaisilta. Muotokieleen ja äänimaailmaan on otettu vaikutteita 70-luvun saksalaisilta kokeilijoilta, italialaisesta vanhan liiton kosmisesta diskosta sekä brittiläisestä synapopista. Ja jos vastaava kokoelma olisi kasattu vuonna 1978, se olisi kuulostanut huomattavasti heterogeenisemmältä.

Levyn musiikki on niin kasvotonta, että se jää pieninä annoksina helposti etäiseksi, mutta alkaa kiehtoa enemmän kun sitä kuuntelee pidemmissä jaksoissa. Ja tuo lausahdushan pätee suureen osaan parhaasta tanssimusiikista. Milky Discon tanssimusa on myös sen verran väljää ja tunnelmallista, että siitä on helppo nauttia myös kotikuuntelussa, ilman tanssilattiaa. Melodiat ovat niukkoja, kuulas synamatto hallitsee äänikuvaa ja vähäeleisesti sykkivä biitti puksuttaa takuuvarmasti eteenpäin. Näin ikään:

Klubeilla, miksauksissa, dj-makseilla ja nykyään yhä enemmän myös pelkästään digitaalisessa muodossa elävä elektroninen tanssimusiikki on aina ollut kirjastokokoelman kannalta hieman vaikea musiikin osa-alue. Koska se ei useinkaan taivu luontevasti perinteiseen keräiltävään albumiformaattiin, ja se elää, kuolee ja muuntuu taas joksikin uudeksi salamannopeasti, on sitä hankala, ellei mahdoton, vangita koko olemuksessaan kirjaston fyysiseen kokoelmaan.

Siksi tällaiset hyvin tehdyt kokoelmalevyt ovat tärkeitä. Milky Disco Vol. 3 ei esittele genrensä ”merkkiteoksia” tai tunnetuimpia kappaleita, vaan se tarjoaa nopean ja kursailemattoman poikkileikkauksen siihen mitä monet sanoivat ”uudeksi diskoksi” vuonna 2010.

Milky Discon kolmososa varattavissa Vaski-verkkokirjastosta

Disko-Ripa

Jätä kommentti

Kategoria(t): Viikon levy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s