Viikon levy: Kryptic Minds – One Of Us

One Of Us

Lontoolainen säveltäjä/tuottaja duo Kryptic Minds nousi tietoisuuteen ja niitti mainetta viime vuosikymmenen jälkimäisellä puoliskolla drum’n’bass genren saralla. Uusimmalla julkaisullaan One Of Us (2009) duo on tempoa hidastamalla ja tarkkaan rajatun maalailevan äänimaiseman omaksumalla tehnyt paljon ylistystä keränneen siirtymisen dubstep genren pariin.

Dubstepin juuret löytyvät drum’n’bass, grime, UK garage ja dub genreistä. Näistä tyylilajeista vaikutteita ammentava dubstep kehittyi 2000-luvun alun Lontoossa. Dubstepiä voi kuvailla tummasävyiseksi, verrattain hidastempoiseksi, elektroniseksi tanssimusiikiksi jolle tunnusomaista ovat kolmimuunteiset rytmit, voimakkaasti läsnä olevat ja matalataajuiset bassolinjat, kaikuisat rumpukuviot sekä samplejen käyttö. Dubstep musiikin tempo pysyttelee yleensä 70:n tai 140:n bpm:n (iskua minuutissa) paikkeilla, kun se esimerkiksi drum‘n‘bass musiikissa on yleensä 160-190 bpm. Yleensä dubstep on instrumentaalista.

One Of Us levyn musiikin voi sanoa vastaavan yleispiirteiltään tätä genrekuvausta. Levyn ilmapiiri on synkän tunnelmallinen. Kappaleiden eteenpäin vievänä voimana toimivat  hypnoottiset rytmit jotka eivät levyn aikana juurikaan hellitä otettaan kuuntelijasta. Säästeliäitä mutta iskeviä rumpukuvioita on tukemassa syvyyttä tuova raskas ja värisevä bassolinja. Tempo on kiireetön ja pysyy läpi levyn paljolti muuttumattomana. Taustalle huolellisesti viljellyt tilan täyttävät ääniefektit ja samplet luovat levylle rehevän äänimaiseman joka vie kuuntelijan vuoroin apeisiin, vainoaviin, aavemaisiin ja haikeisiin tunnetiloihin. Välistä vaivutaan yllätyksellisesti jopa ambientmaisiin tunnelmiin. One Of Us levyn musiikki onkin mielestäni enemmän tunnelmallista fiilistely- kuin tanssimusiikkia.

Koska dubstep genren tuntemukseni ei ole toistaiseksi kovinkaan kattava löytyvät One Of Us levyn vertailukohteeni genre puritanistien mahdolliseksi ärtymykseksi tyylilajin ulkopuolelta. Tunnelmaltaan ja osittain soundimaalimaltaan levy tuo vahvasti mieleeni Ulverin loistavan Perdition Cityn, joka toki kokonaisuudessa on huomattavasti melodisempi.

Kokonaisuutena One Of Us saattaa olla aavistuksen verran itseään toistava, mutta yksittäisissä kappaleissa levyn peruselementeistä muodostuu säväyttäviä kokonaisuuksia. Omia suosikki kappaleitani ovat nimikkoraita one of us, stepping stone ja secure lost. Kaiken kaikkeaan levyyn tutustuminen oli itselleni elävöittävä kokemus. Tosin tämähän on makuasia. Veljeni risti levyn tympääntyneesti crack kuja/luola musiikiksi.

T.T.

1 kommentti

Kategoria(t): Viikon levy

One response to “Viikon levy: Kryptic Minds – One Of Us

  1. LeenaJ

    Hei,
    tutustuin juuri hienoon blogiinne. Hyvältä näyttää! Kiitos myös tällaisista arvosteluista (One of Us), joissa kerrotaan levyn lisäksi myös musiikkilajista; muuten saattaisi jäädä levy hyllyyn ja koekuuntelematta. Nyt tiedän etukäteen, mitä odottaa. Jatkakaa! 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s