Prefab Sprout. Täydellinen popyhtye?

Prefab Sproutin tuotantoa

Musasto kertoo yhtyeestä Prefab Sprout – monille niin rakkaasta popcombosta. Prefabin häpeilemättömän romanttinen, hienostunut ja toisinaan imelä sofistipop on ihastuttanut ja vihastuttanut jo 1980-luvulta lähtien.

Yhtyeen albumit ovat täynnä suuria tunteita ja maailmansyleilyä. Singer-songwriter Paddy McAloonin teksteissä on purevia huomioita rakkaudesta, ihmissuhteista, uskonnosta, paikalleen juuttumisesta, oman tien valitsemisesta jne. Paddyn lauluääni on sokerinen, levyt ovat usein huolella sävellettyjä, sovitettuja ja punastuttavan ylituotettuja. Onko tämä liian täydellistä musiikkia?

Prefab Sproutin perustivat veljekset Paddy ja Martin McAloon Newcastlessa vuonna 1977. Wendy Smith ja Neil Conti liittyivät yhtyeeseen hieman myöhemmin. Debyyttisingle Lions in My Own Garden (Exit Someone) julkaistiin vuonna 1982. Ensimmäinen albumi Swoon (1984) oli kelpo näyte Paddy McAloonin taidoista laulajana ja lauluntekijänä. Swoon sai valitettavan vähän huomiota. Seuraavana vuonna tuli jo pieniä hittejäkin. Thomas Dolbyn tuottamalta levyltä Steve McQueen (1985) julkaistiin klassikkosinglet When love breaks down, Appetite ja Faron Young. Steve McQueen (jenkeissä Two Wheels Good) on naivistisen draamapopin vakava iloittelu, joka koskettaa syvästi. Levy on Prefab Sproutin ensimmäinen mestariteos.

Prefab Sprout oli hetken aikaa popmusiikin kuumia nimiä Britanniassa. Vuonna 1988 julkaistu single The king of rock’n’roll ylsi brittilistan kärkisijoille. Amerikka-aiheinen albumi From Langley Park To Memphis oli kohtalaisen suuri menestys. Kitkeränsuloinen ironia rockuskottavuudesta kiteytyi hienosti kappaleeseen Cars and girls, jonka innoittajana on Bruce Springsteen.

Vuosikymmenen vaihtuessa Paddy McAloon oli vielä vauhdissa. Jordan: The Comeback (1990) oli kriitikkojen ylistämä albumi. Tuottajana oli jälleen Thomas Dolby. Pitkä 19 raidan kokonaisuus ei ollut kovin suuri kaupallinen menestys, mutta klassikkobiisien virta ei ehtynyt. Singlet Looking for Atlantis ja We let the stars go sekä majesteetilliset Jesse James bolero ja Jordan: The Comeback hipovat täydellisyyttä.

Taiteellisesta menestyksestä huolimatta bändillä oli vaikeuksia. Vuonna 1992 ilmestyi vielä kaksi mainiota singleä The sound of crying ja If you don’t love me sekä kokoelmalevy. Yhtyeen sisäiset ristiriidat jaPaddy McAloonin perfektionismi lykkäsivät Andromeda Heightsin julkaisun aina vuoteen 1997. Tämän jälkeen uusia Prefab-albumeita on ilmestynyt vain kaksi: The Gunman And Other Stories (2001) ja Let’s Change The World With Music (2009).

Jos pidät 1980-luvun kiiltävästä popsoundista, niin saatat pitää Prefab Sproutin musiikista. Prefabia voi verrata esimerkiksi bändeihin The Beautiful South ja The Style Council.

Täältä löydät Prefab Sproutin tuotantoa Vaski-verkkokirjastossa.

Teksti ja kuva: Tuomas Pelttari

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Musasto suosittelee

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s